Фестивал на винарите се проведе в Сливен


Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.


13 април 2019 г. на крепост "Туида"

При голям интерес премина Фестивалът на винарите "Вино и творчество 2019", който се проведе на крепост "Туида". Община Сливен организира за втори път събитието, в партньорството на Фондация "Обществен дарителски фонд Сливен".

По време на фестивала над 200 посетители и участници разгледаха щандовете на винопроизводители от Сливен и региона, разположени в Къщата на виното.

Със свои щандове и представители участваха винарските изби "Сините скали" и "Кортен"(на Домейн Бойар), "Едоардо Миролио", "Ейнджълс Естейст", "Марвин", "Афузов", "Шато Ботево", "Кермен" и Шато "Ветровити хълмове". С общ щанд бяха представени и любители винари от региона.

 
Всички производители на вино получиха оценка на посетителите, които имаха възможност да дигустират предложените вина и да ги оценят в категориите бяло вино, розе и червено вино. Със статуетки и грамоти "Вино на народа" бяха отличени за бяло и червено вино вината на Шато "Ботево", а за розе – виното на Винарска изба "Афузов". Отличени с награда на посетителите бяха и любителите винари – бяло вино, мускат отонел от Драгоданово на Румен Плачков, розе на Боян Пасков от Шивачево и червеното вино на Явор Плачков от Драгоданово. С червено вино почерпи за своя рожден ден и любител винаря Петър Койнов.

Посетителите на фестивала имаха възможност да разгледат и изложбата "Вино и фантазия", на която се представиха творби на сливенски художници от рисувани бутилки и живописно изрисувани дъна на бъчви и стойки за вино от бъчви.

За доброто настроение на посетители и участници се погрижиха певческа група "Трапокловска китка" при НЧ "Отец Паисий-1928", и младите танцьори от МТА "Браво" при НЧ "Хаджи Димитър". Доброволци се включиха в организираните благотворителни творчески работилници в полза на проект "Социално кафе "Мило сърце" на фондация "Милосърдие".

Официални гости на фестивала бяха министърът на образованието Красимир Вълчев, депутатите Десислава Танева и Галя Захариева, Кметът Стефан Радев, председателят на общинския съвет Димитър Митев и др. Те имаха възможност да разгледат енотеката от вина в Къщата на виното, както и да дегустират различни вина, предложени от винопроизводителите от региона.

"С днешния фестивал направихме една малка стъпка към по-голяма цел в общата ни работа и сътрудничество с винарските изби от Сливен и региона. В Къщата на виното на крепостта открихме първата постоянна енотека с вина на местни винопроизводители. Представихме Пътеводител на виното в Сливенския край и карта, които да бъдат в полза на туристите, гостите и гражданите на Сливен, и най-вече на ценителите на виното. Очакваме и други винарски изби от региона да се включат в енотеката ни. Крепостта Туида беше одобрена както от участниците, така и от посетителите за чудесно място за подобен род събития, и най-вече за фествала на виното", съобщи заместник-кметът Стоян Марков.

За доброто обслужване и посрещане на посетителите и участниците в Къщата на виното се погрижиха ученици от Професионалната гиманзия по хотилиерство и туризъм в град Сливен.
 
Още снимки от Фестивалa на винарите в албумите на нашата страница във Facebook: : : :


     
 


 
ФЕСТИВАЛ НА ВИНАРИТЕ, СЛИВЕН 2018
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ