Фестивал на винарите в Сливен


Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

13 април 2019 г. на крепост "Туида"  

При голям интерес премина Фестивалът на винарите "Вино и творчество 2019", който се проведе днес на крепост "Туида". Община Сливен организира за втори път събитието, в партньорството на Фондация "Обществен дарителски фонд Сливен".

По време на фестивала над 200 посетители и участници разгледаха щандовете на винопроизводители от Сливен и региона, разположени в Къщата на виното.

Със свои щандове и представители участваха винарските изби "Сините скали" и "Кортен"(на Домейн Бойар), "Едоардо Миролио", "Ейнджълс Естейст", "Марвин", "Афузов", "Шато Ботево", "Кермен" и Шато "Ветровити хълмове". С общ щанд бяха представени и любители винари от региона.

Всички производители на вино получиха оценка на посетителите, които имаха възможност да дигустират предложените вина и да ги оценят в категориите бяло вино, розе и червено вино. Със статуетки и грамоти "Вино на народа" бяха отличени за бяло и червено вино вината на Шато "Ботево", а за розе – виното на Винарска изба "Афузов". Отличени с награда на посетителите бяха и любителите винари – бяло вино, мускат отонел от Драгоданово на Румен Плачков, розе на Боян Пасков от Шивачево и червеното вино на Явор Плачков от Драгоданово. С червено вино почерпи за своя рожден ден и любител винаря Петър Койнов.

Посетителите на фестивала имаха възможност да разгледат и изложбата "Вино и фантазия", на която се представиха творби на сливенски художници от рисувани бутилки и живописно изрисувани дъна на бъчви и стойки за вино от бъчви.

За доброто настроение на посетители и участници се погрижиха певческа група "Трапокловска китка" при НЧ "Отец Паисий-1928", и младите танцьори от МТА "Браво" при НЧ "Хаджи Димитър". Доброволци се включиха в организираните благотворителни творчески работилници в полза на проект "Социално кафе "Мило сърце" на фондация "Милосърдие".

Официални гости на фестивала бяха министърът на образованието Красимир Вълчев, депутатите Десислава Танева и Галя Захариева, Кметът Стефан Радев, председателят на общинския съвет Димитър Митев и др. Те имаха възможност да разгледат енотеката от вина в Къщата на виното, както и да дегустират различни вина, предложени от винопроизводителите от региона.

"С днешния фестивал направихме една малка стъпка към по-голяма цел в общата ни работа и сътрудничество с винарските изби от Сливен и региона. В Къщата на виното на крепостта открихме първата постоянна енотека с вина на местни винопроизводители. Представихме Пътеводител на виното в Сливенския край и карта, които да бъдат в полза на туристите, гостите и гражданите на Сливен, и най-вече на ценителите на виното. Очакваме и други винарски изби от региона да се включат в енотеката ни. Крепостта Туида беше одобрена както от участниците, така и от посетителите за чудесно място за подобен род събития, и най-вече за фествала на виното", съобщи заместник-кметът Стоян Марков.

За доброто обслужване и посрещане на посетителите и участниците в Къщата на виното се погрижиха ученици от Професионалната гиманзия по хотилиерство и туризъм в град Сливен.
 



   


 
ФЕСТИВАЛ НА ВИНАРИТЕ, СЛИВЕН 2018

Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   



<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени