Първи Фестивал на винарите в Сливен 
 
12.04.2018  Фестивал на винарите "Сливен 2018"

Откриване на фестивала: 12.30 часа, фоайе на зала "Сливен"  

"Фестивал на винарите Сливен 2018" е част от основната програма за месеца на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен". Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация "Работилница за граждански инициативи", с финансовата подкрепа на фондация "Чарлз Стюарт Мот".


ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА


12.04.2018  

12.30 часа  фоайе на зала "Сливен" – откриване на фестивала
14 00 часа  зала "Май" – Представяне на изданието "Пътят на виното в Сливенския край"
14.30 часа  зала "Май" – Дискусия във връзка с учредяване на Асоциация на
винопроизводителите в регион Сливен
17.00 часа  фоайе на зала "Сливен" – Откриване изложба на сливенски художници "Вино и още нещо
17.30 часа Дегустация на вино от Сливенски регион

13.04.2018  

10.00 часа   Срещи на винопроизводителите от региона с представители на търговски вериги и ресторантьори. Провеждане на дегустация и гласуване за вино на народа /до 17 ч./;
18 00 часа  Концерт "Ой, вино, винце" на АНПТ-Сливен и връчване на награди за майстори винари-любители и "Вино на народа".

               


 
12.04.2018  Откриване на фестивала

Фестивал на винарите започна днес във фоайето на зала "Сливен". Това е първото издание на фестивала и на неговото откриване присъства кметът Стефан Радев. "Сигурен съм, че нашите вина могат достойно да представят региона и България и на най- добрите изложения по света. Нашите български вина по нищо не отстъпват и на най-големите имена във винопроизводството", заяви на откриването на фестивала кметът Стефан Радев.

По думите му, това което може би има да се навакса е познаваемостта и тежестта на името на произведеното в България вино и на марката на българските вина. "Сигурен съм , че с ентусиазма на толкова хора, заели се с тази трудна и отговорна професия това ще се променя за добро. На добър час!", каза още кметът.

Фестивалът продължи с представяне на изданието "Пътят на виното в Сливенския край" и с дискусия за учредяване Асоциация на винопроизводителите в регион Сливен. По- късно през деня във фоайето на зала "Сливен" беше открита изложба на сливенски художници "Вино и още нещо", последвана от дегустация на вино от Сливенския регион.

13.04.2018  Закриване на първия Фестивал на винарите в Сливен

Първият фестивал на винарите, който се проведе в Сливен на 12 и 13 април, приключи тази вечер с концерта "Ой, вино, винце" на Ансамбъла за народни песни и танци-Сливен. Закриването на фестивала се състоя в зала "Сливен". След концерта заместник-кметът Стоян Марков и председателят на фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен" Дора Куршумова връчиха наградите на фестивала. Най-добрите майстори винари-любители бяха определени чрез сляпо гласуване от жури, в което имаше технолози и дегустатори.

Наградата "Вино на народа" отиде при Винарска изба "Кермен" и нейното мерло 2017. Награди получиха и майстори винари-любители, чиито вина се състезаваха в три категории: бяло вино розе и червено вино. За най-добър майстор винар-любител, в категория "Червени вина", бе определен арх. Мартин Койнов за неговото мерло 2017. В категория "Розе" - Боян Пасков за каберне совиньон 2017. В категория "Бели вина" - Младен Русев за мускат и ркацител 2017. Специална награда-поощрение получи Иван Плачков, чиито вина са заели второ място и в трите категории.

Фестивалът на винарите е организиран от фондация "Обществен дарителски фонд-Сливен" и Община Сливен. Всички участници си пожелаха фестивалът да стане ежегоден. .

 


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени