logo
logo
<< Назад
 


АНСАМБЪЛ ЗА НАРОДНИ ПЕСНИ
И ТАНЦИ - СЛИВЕН
  
   
Ансамбъл за народни песни и танци "Сливен" е създаден през 1959 г. в град Сливен за издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената и в ефир красотата на автентичните фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, хореографи, музиканти, художници, поети. През 1977г. получава статут на ПРОФЕСИОНАЛЕН АНСАМБЪЛ. 

Репертоарът му съдържа много песни и танци от огромното фолклорно наследство на сливенския регион, както музикални и танцови композиции от всички региони на страната.       

Главни художествени ръководители на Ансамбъла през годините са били проф. Петър Льондев и акад. Тодор Кръстев, а като хореографи са работили  Кръстю Гочев, Лечко Лечев, Тончо Тончев, Здравко Даскалов, Тодор Бекирски и др. Във формирането облика на Ансамбъла,  методическа помощ са оказали проф. Кирил Дженев, проф. Петър Ангелов, проф. Кирил Стефанов, Филип Кутев, Иван Тодоров, Коста Колев и мн. др.

В творческата дейност на ансамбъла има уникални музикално – танцови композиции: "Котленска седянка" - театрално танцова Постановка: , "Сливенски ритми", "Тракийска сюита", "Сватбени мелодии", хорови композиции и композиции на основата на танцовото и песенно богатство от други региони като: " Шопска сюита", "Сюита от Пиринско", " Добруджанска сюита" и др.  

Съществен принос за този неувяхващ творчески заряд винаги са имали и изпълнителите. Те са завършили Националните училища по изкуства като Хореографското училище в София, Музикалните училища в Котел, Широка лъка, Бургас и др. Част от тях са продължили своето образование и в АМТИИ – Пловдив, ВСУ "Черноризец Храбър" – Варна, ЮЗУ "Неофит Рилски" – Благоевград.  

Ансамбълът е имал почти 6000 концертни изяви в България и чужбина през своята 58-годишна история. Участвал е в различни програми в Русия, Украйна, КНДР, Германия, Унгария, бивша Чехословакия, Румъния, Франция, Испания, Белгия, бивша Югославия, Турция, Молдова, Тунис, Йордания, Китай.

Аудио и видео записи на ансамбъла могат да бъдат видени и чути по Българска Национална Телевизия, Българско Национално Радио и други медии.

Ансамбълът си е създал международно име в световната култура – едно уникално постижение за град Сливен.

От създаването си до сега Ансамбъл "Сливен" е удостоен с много отличия и награди, като по важните са:

1986 г. – Носител на орден "Кирил и Методий – I степен за активна творческа и изпълнителска дейност и във връзка с 25 години от създаването му.

1999 г.– "Златна лира" - награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Министерството на културата за 40-годишния юбилей.

2009 г. – "Кристална лира" – награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Министерството на културата за спектаклите "Хайдушка клетва" и "Хоро се вие сред Сливен" и 50-годишния юбилей. 2014г. – "Кристално огърлие" - награда от Съюза на музикалните и танцови дейци в България по случай 55 годишния юбилей.

Много от изпълнителите на Ансамбъла са носители и на индивидуалните награди на СБМТД – златна, сребърна и бронзова лира.

Ансамбълът е носител на престижни награди от национални и международни фолклорни фестивали и конкурси.  

Изнесъл концерти с участието на известни гост-изпълнители като: Теодосий Спасов , Динка Русева, Елена Граматикова, Красимир Станев, Жечка Сланинкова, Данислав Кехайов, Ваня Вълкова, Пепи Христозова, Тодор Кожухаров, Христина Анастасова, Деси Слава , Цветелина, сестри Диневи, Ана-Мария Трайкова, Нелина и мн. др. Също така има и участия в театрални постановки под режисурата на Николай Априлов и Борислав Чакринов.  

С репертоара си Ансамбъл "Сливен" може да представи успешно българския фолклор в страната и чужбина. Над 50 танцови изпълнения и сюити, 30 оркестрови композиции и 100 фолклорни песни от различни региони на България са включени в програма с продължителност между 15 минути и 2 часа.

Ансамбъл за народни песни и танци "Сливен" се състои от директор, оркестър, хор и танцов състав.

Художествено претворявайки "магията", наречена – Фолклор , Сливенския ансамбъл и неговите формации продължават да бъдат една възродена вселена от музика , песен и танц, носеща послание към Бъдещето, апотеоз на младостта, красотата и доброто.  
Директор: Димитър Димитров  
Зам. директор и диригент на оркестъра: Иван Стоянов  
Диригент на хора: Маруся Петрова  
Репетитор: Михаил Михалев

гр. Сливен   бул. "Цар Освободител" №1, стая 337  
тел.: 044622674; GSM: 0879 025 880 
Е-mail: anpt_sliven@abv.bg<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край