2020
 
СЪБИТИЕ ОРГАНИЗАТОРИ
януари 2020
17 януари  142 години от Освобождението на Сливен
гр. Сливен, кв. Клуцохор, пл. "17 януари"  Ежегоден общоградски ритуал-поклонение за отбелязване на освобождението на Сливен от османско иго - поднасяне на венци и цветя на морената, където първенците на града са посрещнали руските войски, с участието на военнослужещи от В.Ф. 22220, училищата и родолюбиви организации.
Община Сливен, В.Ф. 22220,
Сливенска митрополия, Регионален инспекторат по образованието
  
февруари 2020
19 февруари  147 години от обесването на Левски
гр. Сливен, пл. "В.Левски"    Общоградски ритуал за отбелязване годишнината от гибелта на В. Левски и преклонение пред неговото дело. Поднасяне на венци и цветя пред паметника на пл. "В.Левски" и на морената пред параклиса "Св.Цар Борис I Покръстител". Участват ученици от сливенските училища, военно поделение, представители на Общинското ръководство, културни институти, родолюбиви организации.
Община Сливен, В. Ф. 22220;
Сливенска митрополия; Регионално управление на образованието; Общински комитет "Васил Левски"; Сдружение "Мати Болгария"; училища от Сливен
  
март 2020
1 март  Празник на мартеницата
Прояви за стимулиране на участниците в любителското творчество - концерти, представяне на майстори на народни занаяти и др.
Община Сливен, читалищата в общината  
3 март  141 години от Освобождението на България от османско иго
гр. Сливен, пл. "Хаджи Димитър"  Ежегодни тържества, посветени на Националния празник. Програмата включва ритуал по издигане на националното знаме и поднасяне на цветя пред паметника на Хаджи Димитър, концертни програми, лекоатлетическа щафета и др.
Община Сливен, В.Ф. 22 220,
Сливенска митрополия, РУО, Център за подкрепа за личностно развитие - Детски комплекс - Сливен
  
9 март  Регионален събор на маскарадните игри
  село Желю войвода  Съборът се провежда ежегодно, със смяна на селището домакин. Целта на проявата е да се стимулира проучването на зимната и пролетна маскарадна обредност, съхраняването и популяризирането на нейната локална и регионална специфика като културно наследство със свое място в съвременния културен процес. В рамките на събора се провеждат конкурси за точно възпроизвеждане на обред/фрагмент/, обреден танц, присъждат се награди за обреден танц, костюм, маска и реквизит.
Община Сливен, Кметство и читалище с. Камен  
отложен Национален детско-юношески фестивал "Сцена под Сините Камъни"
гр. Сливен  През 2020 г. фестивалът ще се проведе за трети път. Участници в него са ученически театрални формации, разделени на две възрастови групи – до 14 години и от 14 до 19 години.
Общински съвет - Сливен, НЧ "Зора 1860", РУО - Сливен.
май 2020
24 май  Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост
гр. Сливен  Кратка церемония.Издигане на националният флаг поднасяне на гирлянда.
Община Сливен, РИМ, Регионално управление на образованието;  
юни 2020
2 юни  Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
гр. Сливен  Общоградски ритуал-поклонение пред подвига и почитане паметта на хилядите герои, загинали за Родината.
Община Сливен, РИМ, , В. Ф. 22220, Регионално управление на образованието;  
юли 2020

18 юли  183 години от рождението Васил Иванов Левски
гр. Сливен  Общоградски ритуал на преклонение пред делото и подвига на В. Левски. Поднасяне на венци и цветя на паметника на Апостола.

Община Сливен, РИМ, , В.Ф. 22220, Общински комитет "Васил Левски"
  

18 юли  152 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
гр. Сливен  Общоградски ритуал на преклонение пред делото и подвига на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър. Отбелязването включва и: Поход по бойния път на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Община Сливен
  
30 юли  Празник "Златна праскова"
отменено

Празник на местната общност, с богата културна програма, която включва конкурси и състезания за деца, концерти на фолклорни колективи от региона. За производителите на праскови се организира семинар, на който се представят актуални тенденции в отглеждането на праскови, изложба и дегустация на продукти.
Община Сливен, кметство и читалище с. Гавраилово  
август 2020
м. август  Събор-надпяване на клубовете на пенсионерите "Карандила пее"
отменено

гр. Сливен, м. Карандила  Преглед на любителското творчество на клубовете на пенсионера.
Община Сливен; "Съюз на пенсионерите - 2004" - Сливен
м. август  Традиционен фолклорен събор на каракачаните
отменено

гр. Сливен, м. Карандила  Съборът има изключително значение не само за съхраняване и популяризиране на културното наследство на каракачаните, но и за възпитаване на уважение и толерантност към други традиции.
Федерация на КПД на каракачаните в България, КПД на каракачаните в Сливен, Община Сливен  
септември 2020
септември  Национален фестивал на детската книга
гр. Сливен  Фестивалът се провежда от 1999 г. Той е единственият форум в страната, на който участниците в процеса на създаването и разпространението на детската книга - автори, издатели, илюстратори, педагози, библиотечни специалисти и др. от България и чужбина се срещат и обсъждат състоянието и бъдещето на детското книгоиздаване, а също така и формите за привличане на децата към книгите и четенето. На самите деца фестивалът дава възможност да разкрият своите таланти чрез участие в литературни конкурси, пленери, концертни програми. От 2004 г. в рамките на фестивала се връчва националната награда "К. Константинов" за принос в детското книгоиздаване в четири категории.
РБ "Сава Доброплодни",
Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, Ротари клуб и др.
  
м. септември  Есенен театрален салон
гр. Сливен  Провежда се ежегодно и дава възможност на сливенската публика да се запознае с най-доброто от националния театрален афиш през сезона.
Драматичен театър "Стефан Киров"; Община Сливен  
6 септември  135 години от обявяването на Съединението на България. Официален празник
гр. Сливен  Програмата на празника включва прояви с историческа, патриотична и културна насоченост - поднасяне на цветя, концерти, изложби и др.
Община Сливен, В.Ф. 22 220, Регионално управление на образованието  
22 септември  Ден на независимостта. Официален празник
гр. Сливен  
Програмата на празника включва прояви с историческа, патриотична и културна насоченост - поднасяне на цветя, концерти и др.
Община Сливен, В.Ф. 22 220, Регионално управление на образованието  
октомври 2020
26 октомври  Димитровден - празник на Сливен
гр. Сливен  Празникът свързва в едно минало и настояще и е повод за отдаване на почит и уважение към делото на първосъздателите на градското самоуправление в Сливен и видните личности на града. По традиция, в навечерието на празника се връчват годишните награди на Община Сливен. Програмата включва културни и спортни прояви, юбилейни чествания, атракциони, концерти на местни и гостуващи изпълнители. Основни акценти в програмата са и Национална изложба за изобразително изкуство "Сливен 2020";, Общински детски конкурс за рисунка "Аз и моят град".
Община Сливен, културните и спортни организации в града  
ноември 2020
1 ноември  Ден на народните будители
гр. Сливен  Общоградско честване и отдаване на почит към всички, които през вековете са работили за запазване и издигане на българската духовност, към съвременните будители - учители, творци, читалищни и просветни дейци. Програмата включва концерти, изложби, срещи с изявени учители и творци.
Община Сливен; РУО, Сдружение "Мати Болгария"  
декември 2020
м. декември  Коледни и Новогодишни празници
гр. Сливен  Програмата включва концерти, изложби, сцени на открито, куклени спектакли и народни веселия във всички селища на общината.
Община Сливен  


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА   


Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени