17.01.2020  Сливен отбеляза 142 години от Освобождението си от османско иго

 
Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

На 17 януари Сливен отбеляза 142 години от своето освобождение. Граждани и общественици се събраха на площад "17 януари" в квартал "Клуцохор", за да отбележат паметната дата. Там се проведе ритуал-поклонение със заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен по повод освобождението. Сред присъстващите на церемонията беше и кметът Стефан Радев, който в словото си подчерта големия принос на сливенци за освобождението на България, и който трябва да се помни и да се предава на идните поколения.

"Днешният ден е един от преломните моменти за града под Сините камъни. Точно преди 142 години Сливен е освободен от гнета на робството и гледа с надежда и вълнение към героично извоюваната си свобода и утвърждаване на националната си идентичност. Тук, на това място, е сложен краят на страдания, нанесени на народа ни и поставено начало на нов живот"  , посочи още в словото си кметът.

Венци и цветя пред морената на пл. "17 януари" поднесоха кметът Стефан Радев, Сливенският митрополит Иоаникий, областният управител Чавдар Божурски, председателят на местния парламент Димитър Митев и общински съветници, директори и представители на институции, граждански дружества, културни и нститути, училища и др. Венци и цветя бяха поднесени от името на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, евродепутата Асим Адемов, народния представител Мария Белова и командира на Военно формирование 22220 полк. Любомир Вачев.

Регионален клуб "Хаджи Димитър" към Национално дружество "Традиция" участваха с почетен караул и залп. В проявата се включи и хорът при Руско дружество "Отчий дом" и Българо-руски пенсионерски клуб "Славяне".

Събитието се организира от Община Сливен, в партньорство със Сливенска митрополия и Военно формирование 22220.

По-късно през деня, на булевард "Ген. Скобелев", до ДТ "Стефан Киров", бяха поднесени цветя пред бюст-паметника на ген. Михаил Дмитриевич Скобелев.
  Още снимки от събитието на страницата на ИнфоТуризъм във Facebook:



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени