ДИМИТРОВДЕН, ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕН




Честванията ще започнаха на 21 октомври от 11 ч. в къща "Миркович", където се проведе награждаването на участниците в Традиционния ученически конкурс за рисунка "Аз и моят град", организиран в партньорство с Художествена галерия "Димитър Добрович".

В същия ден, от 17 ч. в зала "Сливен" се проведе вечер, посветена на Дамян Дамянов и връчване на наградите от Националния литературен конкурс "Дамян Дамянов" за 2020 г. Проявата се организира в партньорство с Регионална библиотека "Сава Доброплодни".

На 23 октомври от 17 ч. в галерия "Сирак Скитник" се проведе откриването на Национална изложба по изобразително изкуство – Сливен‘2020.

На 24 октомври от 12 ч. в зала "Сливен" бяха връчени наградите от Националния ученически конкурс за есе, стихотворение, рисунка и мултимедиен проект "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…", посветен на 180-годишнината от рождението на сливенския войвода и борец за свобода Хаджи Димитър.

На 26 октомври от 10 ч. в зала "Сливен" се проведе тържественото заседание на Общински съвет-Сливен по повод празника на града.

В 12 ч. на пл. "Хаджи Димитър" се проведе тържествената церемония по повод празника на Сливен. Тя ще започна с ритуал по издигане на националното знаме, знамето на Сливен и Европейския съюз, беше отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен, бяха положени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. След нейния край в 13.00 ч. на пл. "Цар Освободител" ще се проведе празничен концерт с участието на Военен духов оркестър - Сливен и гостуващ оркестър.

Церемонията по връчване наградите на Община Сливен за 2020 г. тази година се проведе на 26 октомври от 18.00 ч. в зала "Сливен". На нея освен традиционните за Димитровден награди беше връчена и награда "Аргира Жечкова. В концерта на вечерта участваха вокален ансамбъл "Мистерията на българските гласове", с диригент Дора Христова и група "Вакали". Водещ на церемонията беше актьорът Владимир Карамазов.

И тази година бяха са включени маратон "Хайдушки пътеки", Държавно лично отборно първенство по спортни танци и Национална купа "Туида", открит турнир за купа "Сливен", Международен турнир по борба "Стоте войводи", Национален турнир по спортни танци по възраст и състезателни класове и турнир "Изгряващи звезди" и др. В периода 24 – 26 октомври по бул. "Цар Освободител" беше разположен базар за традиционни занаяти "Българско е". По традиция на паркинга, северно от стадион "Хаджи Димитър" бяха разположени панаир и атракциони.
 ПРОГРАМА
17 октомври /събота/
9.00 часа  зала "Васил Левски"    ХVI Международен турнир по борба за кадети "Стоте войводи"
20 октомври /вторник/
17.00 часа   Национален музей на текстилната индустрия    Откриване на изложба "Български традиционни женски костюми от колекцията на Мариана Жекова"    
21 октомври /сряда/
11.00 часа  къща "Миркович"    Награждаването на участниците в Традиционния ученически конкурс за рисунка "Аз и моят град"    Конкурсът се провежда за 26-и пореден път. Участниците са разделени в следните възрастови групи: деца до 7 години; І-ІІ клас; ІІІ-ІV клас; V-VІ клас; VІІ-VІІІ клас.
17.00 часа  зала "Сливен"      Вечер, посветена на Дамян Дамянов
Връчване на наградите от Националния литературен конкурс "Дамян Дамянов" за 2020 г.
22 октомври /четвъртък/
17.00 часа  Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков"    Откриване на изложба "Оръжието през периода на Българското възраждане"    посветена на 180 години от рождението на Хаджи Димитър
23 октомври /петък/
17.00 часа  галерия "Сирак Скитник"    Откриване на Национална изложба по изобразително изкуство – Сливен'2020    Връчване на наградата "Сирак Скитник"
23 – 25 октомври
/по програма  Зала "Зора"    Национален детско-юношески театрален фестивал   "Сцена под Сините камъни"
24 октомври /събота/
по програма  Природен парк "Сините камъни"    Международен планински маратон "Хайдушки пътеки" "Хайдушки пътеки" е единствен по рода си маратон, провеждащ се в историческа местност, част от природен парк Сините камъни. Трасето преминава през особен скален масив с алпийски тип релеф укрепен в древността с 14 антични и средновековни крепости.
11.00 часа  зала "Васил Левски"    Държавно лично отборно първенство и Национална купа по спортни танци "Туида'2020"
11.30 часа   по бул. "Цар Освободител"    Четвърти национален фолклорен фестивал – надиграване за любителски танцови клубове "Приятели чрез танца"
17.00 часа  зала "Сливен"     Връчване на наградите от Националния ученически конкурс за есе, стихотворение, рисунка и мултимедиен проект   мултимедиен проект "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…"    Конкурсът е посветен на 180-годишнината от рождението на сливенския войвода и борец за свобода Хаджи Димитър
26 октомври /понеделник/
8.30 часа  катедрален храм "Свети Димитър"    Празнична Света литургия
9.00 часа  Къща-музей "Добри Чинтулов"    ритуал по   Вписване името на носителя на наградата "Добри Чинтулов" за 2020 г.    доц. Красимир Добрев в паметната лауреатска книга.
10.00 часа  зала "Сливен"    Тържественото заседание на Общински съвет-Сливен    по повод празника на града.
12.00 часа  пл. "Хаджи Димитър"     Тържествената церемония по повод празника на Сливен    Ритуал по издигане на националното знаме, знамето на Сливен и Европейския съюз, благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен, полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.
11.00 и 12.00 часа  бул. "Цар Освободител"     Дефиле    на циркови артисти: кокили, статуи, жонгльори, клоуни и др
12.00 часа пл. "Хаджи Димитър"    Тържествена церемония по повод празника на Сливен:    Ритуал по издигане на националното знаме, знамето на Сливен и ЕО; Приветствие по повод празника; Благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен; Полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.
13.00 часа  пл. "Цар Освободител"     Празничен концерт    с участието на Военен духов оркестър - Сливен и гостуващ оркестър.
18.00 часа  зала "Сливен"     Церемонията по връчване наградите на Община Сливен за 2020 г   Освен традиционните за Димитровден награди ще бъде връчена и награда "Аргира Жечкова". В концерта ще участват вокален ансамбъл "Мистерията на българските гласове", с диригент Дора Христова и група "Вакали". Водещ на церемонията: актьорът Владимир Карамазов. Автор на сценария: Веселина Седларска.
19.00 часа  Хамам баир     Празнични фойерверки
29 октомври /четвъртък/
13.00 часа  зала на Държавен куклен театър     "Кралят Елен"    по Карло Гоци – премиера на Държавен куклен театър – Сливен, постановка: Бисерка Колевска, сценография: Свила Величкова, музика: Михаил Шишков
31 октомври /събота/
10.00 часа  зала "Васил Левски"    Открит турнир по спортни танци "Купа Сливен", Държавно първенство "Купа България", турнир "Изгряващи звезди"
16 – 27 октомври
паркинга на север от стадион "Хаджи Димитър"     Атракциони за деца
24 – 26 октомври
по бул. "Цар Освободител"     Изложение на традиционни занаяти "Българско е!"
 
ДИМИТРОВДЕН - 2019
ДИМИТРОВДЕН - 2018

ДИМИТРОВДЕН - 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   
 

<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени