22.11.2020  Изложба "Оръжието през периода на българското Възраждане"

 
Източник: www.sliven.bg    
Позоваването на източника е задължително.


Откриване: 17.00 часа, пред РИМ "Д-р Симеон Табаков"

Пред Регионалния исторически музей-Сливен "Д-р Симеон Табаков" беше открита изложбата "Оръжието през периода на българското Възраждане", посветена на 180-годишнината от рождението на Хаджи Димитър. На събитието присъства кметът Стефан Радев, който поздрави директора на музея д-р Николай Сираков, служителите и гостите на изложбата.

"Радостен съм, че имаме възможност да отбележим с още едно мероприятие 180-годишнината от рождението на Хаджи Димитър в тази особена година. През май не успяхме да осъществим церемонията, която бяхме планирали преди да настъпят тези обстоятелства.

Затова се радвам на всяко мероприятие, което можем да осъществим. Тази годишнина е важна за нашия град, за паметта на Хаджи Димитър, а и за всички нас, за да предаваме на младите поколения любовта към родния град и знанието за нашата история.

Надявам се повече хора да могат да видят изложбата, разбира се, спазвайки всички противоепидемични мерки. Успех на изложбата!"
, каза в приветствието си кметът.

Представени са 50 експоната. Сред тях има огнестрелно и хладно оръжие, както и инструменти за правене на оръжие. Изложена е също сабя-револвер, като тази на Хаджи Димитър, съхранявана във Варна. Акцент на събитието е ятаганът Панайот Хитов, дарено от дъщеря му Ирина Шишкова на Института "Ботев-Левски" в София. През 1967 година то е предадено на сливенския музей. Автор на изложбата е уредникът Чавдар Тодоров.

 
ДИМИТРОВДЕН, ПРАЗНИК НА СЛИВЕН   


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ