22.11.2020  Изложба "Оръжието през периода на българското Възраждане"

Откриване: 17.00 часа, пред РИМ "Д-р Симеон Табаков"  

Пред Регионалния исторически музей-Сливен "Д-р Симеон Табаков" беше открита изложбата "Оръжието през периода на българското Възраждане", посветена на 180-годишнината от рождението на Хаджи Димитър. На събитието присъства кметът Стефан Радев, който поздрави директора на музея д-р Николай Сираков, служителите и гостите на изложбата.

"Радостен съм, че имаме възможност да отбележим с още едно мероприятие 180-годишнината от рождението на Хаджи Димитър в тази особена година. През май не успяхме да осъществим церемонията, която бяхме планирали преди да настъпят тези обстоятелства. Затова се радвам на всяко мероприятие, което можем да осъществим. Тази годишнина е важна за нашия град, за паметта на Хаджи Димитър, а и за всички нас, за да предаваме на младите поколения любовта към родния град и знанието за нашата история. Надявам се повече хора да могат да видят изложбата, разбира се, спазвайки всички противоепидемични мерки. Успех на изложбата!"  , каза в приветствието си кметът.

Представени са 50 експоната. Сред тях има огнестрелно и хладно оръжие, както и инструменти за правене на оръжие. Изложена е също сабя-револвер, като тази на Хаджи Димитър, съхранявана във Варна. Акцент на събитието е ятаганът Панайот Хитов, дарено от дъщеря му Ирина Шишкова на Института "Ботев-Левски" в София. През 1967 година то е предадено на сливенския музей. Автор на изложбата е уредникът Чавдар Тодоров.

 
ДИМИТРОВДЕН, ПРАЗНИК НА СЛИВЕН   


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 


 
 
 
<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени