24.10.2020  Планински маратон "Хайдушки пътеки" 2020

 
Източник: Маратон Хайдушки пътеки.
Позоваването на източника е задължително
  

Старт: 24.10.2020, 8,00 часа

"Хайдушки пътеки" е единствен по рода си маратон, провеждащ се в историческа местност, част от природен парк Сините камъни, разположен в източната, най-достъпна част на най-голямата планина в България – Стара планина. Трасето преминава през особен скален масив с алпийски тип релеф укрепен в древността с 14 антични и средновековни крепости. Поради ключовото си местонахождение, това е мястото, през което още от древността основни пътни артерии пресичат планината.

От друга страна, особеностите на релефа: оголени скалисти върхове и ридове, стръмни склонове, зъбери и канари, наличие на множество пещери и водопади, правят масива трудно достъпен и особено подходящо място за убежище на много хайдути в миналото.

"Хайдушки пътеки" е единственият маратон, чието трасе изцяло се състои от използвани от хайдутите древни пътеки, съществуващи и до днес, вече като туристически маршрути.

Трасето преминава в близост до всички четиринадесет известни, но все още недостатъчно проучени крепости, като някои от тях пресича изцяло, имайки за цел да ги покаже и популяризира.

 
 
Маратонът се организира през последната седмица на октомври, на прага на зимата, което дава уникална възможност да се провежда при различни климатични условия и с различна степен на трудност всяка година.

Провежда се в три категории: - маратон (42.195 км) - полумаратон (21 км) - четвърт маратон (12 км)

Маршрутът стартира от центъра на град Сливен, планинската част преминава изцяло през територията на природен парк Сините камъни, като преминава покрай уникални скални образувания, и завършва отново в центъра на града. Трасето е изградено на база съществуващи пътеки – някой, от които са често посещавани от туристи и

Website: rebeltrails.oldelm.eu        Facebook:



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СПОРТНИ ПРОЯВИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени