3.03.2020  Сливен отбеляза 142 години от Освобождението на България

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.


Сливен отбеляза 142 години от Освобождението на България от османско робство с церемония, която събра на площад "Хаджи Димитър" стотици граждани и гости на града. Под звуците на химна на България беше издигнат и националният флаг. В словото си кметът Стефан Радев отбеляза, че 3 март е емблема на несломимия дух на народа ни.

"142 години ни делят от онзи паметен ден, когато идва краят на 5-вековното османско иго за нашия народ, 142 години на строителство и развитие на третата българска държава. 3 март за нас българите се е превърнал в свещена дата. Свещена е, защото на този ден разбираме, че хилядите жертви, които е дал нашият народ, не са били напразни"
, посочи кметът Радев.

Той припомни, че българският народ е вървял по различни пътища и е воювал на различни фронтове – за българско национално просвещение, за самостоятелна българска църква, за национално освобождение.

"Нашите герои – Левски, Ботев, Бенковски, Хаджи Димитър, Караджата и хилядите други знайни и незнайни, са си давали сметка, че може да не доживеят да видят този ден, но са вървели уверено по пътя си и са били готови да се жертват за това един ден България да е свободна и независима страна", допълни кметът.

Стефан Радев добави, че на този ден ние подновяваме и нашия обет към България.

"Измеренията на свободата днес са различни – човешки права, върховенство на закона, свободна стопанска инициатива, равни възможности, защита на по-слабите и хората в неравностойно положение. Днес, когато отдаваме почит на нашите предци, поемаме обет и към нашите деца, че ще работим неуморно за просперираща България със съхранени духовни ценности, съхранена природа и с равни възможности за всички. Честит празник на всички свободни български граждани!", каза кметът Стефан Радев.

След това Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий отслужи благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ.

Кметът Радев поднесе венец в знак на признателност пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Венци и цветя на признателност поднесоха също Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий, министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, народните представители от Сливен Мария Белова, Петър Петров и Кольо Милев, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител Чавдар Божурски, директорът на ОД МВР-Сливен ст. комисар Димитър Величков, началникът на РУО-Сливен Милена Чолакова, представители на исторически музеи, библиотеки и културни учреждения, граждани и гости на Сливен.

Днес на площада за първи път сливналии имаха възможност да се включат в родолюбивата инициатива "Пробуждане с хоро" – Мост на хорото по целия свят. Всяка година инициативата обединява хиляди българи да се включат в изиграването на хора на площадите в малките и големите населени места у нас, а също в културните центрове, българските посолства и училища, дворовете и домовете на българите по света.

Събитията се организират от Община Сливен, Военно формирование 22220 и Сливенска митрополия.
  Още снимки от събитието на страницата на ИнфоТуризъм във Facebook:

ПРОГРАМА ПОСВЕТЕНА НА НАЦИОНАЛЕНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ 3 МАРТ
Празничните прояви в град Сливен
по случай 142 години от Освобождението на България от османско иго
11.00 часа     Пл. "Хаджи Димитър"    Официална церемония по повод 3 март Церемония по издигане на националното знаме на Република България; Благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ; Поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци  
12.00 часа     Пл. "Хаджи Димитър"    "Пробуждане с хоро"  
13.00 часа     старт пред входа на НЧ "Зора – 1860"    56-та лекоатлетическа щафета "Освободител"
9.00 - 17.00 часа     РИМ – Сливен, Къща-музей "Хаджи Димитър"    Вход свободен  
9.00 - 20.00 часа     Крепост "Туида"   Вход свободен