logo
logo
<< Назад


 
Федерация на културно-
просветните дружества
на каракачаните в България
  
Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България съществува от 1991 година. Тя обхваща 20 дружества на територията на цялата страна. Основната и цел е да поддържа културните ценности на каракачанската общност – език, обичаи, песни, традиции.

Дружествата провеждат обучение по гръцки. Първият каракачански събор в местността Карандила е проведен на 2.09.1990 година. Оттогава се провежда всяка година.

Къщата, в която се помещава федерацията, е строена в началото на 90-те години на 20. век. Построена по модела на възрожденска къща, за да отговаря на спецификата на останалите постройки в квартал "Ново село", и първоначалното и предназначение е било да бъде жилищна сграда. Федерацията я закупува през 1995 година от собственика Байчо Баев със събрани от дарения средства. Сградата е обявена за паметник на културата.



 
Годишен събор на каракачаните
( Местност Карандила )



Традиционна годишна среща на каракачаните от България. Осъществява се в нарочно подготвена автентична обстановка, свързана с каракачанския бит, традиции и обичаи.

Съборът е с национален и международен характер и значение. Канят се гости от Гърция и Македония. Мотото на тези събори е каракачаните в България да бъдат живият мост на приятелство между балканските народи. Тези събори са предшествани от научно-практични конференции и срещи.



28-ят Национален събор на каракачаните, 2019













27-ят Национален събор на каракачаните, 2018














26-ят Национален събор на каракачаните, 2017

.




<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени