ДИМИТРОВДЕН, ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕН
Богата и разнообразна програма за малки и големи за празника на Сливен

 
Започна месецът на Сливен. Празникът на Града на Стоте войводи, Димитровден, и тази година ще бъде отбелязан подобаващо с редица събития през октомври.

Първото от тях е на 15 октомври. В зала "Сливен" от 18.30 часа ще се проведе конкурсът за красота "Мис Сливен". На 16 октомври на площад "Цар Освободител" ще бъде открита винилна изложба "Добри Желязков Фабрикаджията – първият български предприемач". Изложбата е посветена на 190 години текстилна индустрия. По повод годишнината на 21 октомври в Регионалния исторически музей "Д-р Симеон Табаков" ще бъде открита юбилейна изложба "190 години от началото на текстилната индустрия на Балканите". На юбилея е посветен и тазгодишното тридесето издание на Традиционния ученически конкурс за рисунка "Аз и моят град". Връчването на наградите на участниците ще се състои на 22 октомври в къща "Миркович". Ден по-късно в Националния музей на текстилната индустрия ще бъде представена изложбата "Шевни машини. Колекция на Костадин Костадинов".

За поредна година ще се проведе и Ученически турнир по баскетбол, волейбол и футбол за "Купата на кмета". Награждаването на участниците и победителите ще се състои на 17 октомври в зала "Васил Левски".

На 18 октомври в зала "Сливен" ще бъдат връчени дипломите на студентите в специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" от Випуск 2024 на сливенския Филиал към Медицински университет "Проф. д-р Параскев Стоянов"-Варна.

На следващия ден в зала "Васил Левски" ще се проведе юбилейният ХX Международен турнир по борба за кадети "Стоте войводи". По-късно през деня, в зала "Сливен" ще се проведе "Урок по рок" с участието на Наско Пенев и Славчо Николов от рок-група "БТР". Входът за ученици ще е с пропуски.

На 24 октомври предстои откриване на реставрираната къща музей "Добри Чинтулов". Реставрацията започна миналата година и е част от интегрирания проект на Община Сливен за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в общината. По него беше реставрирана и къщата на Хаджи Димитър, както и Музея на сливенския бит и Държавната сукнена фабрика.

Отново на 24 октомври от 19.30 часа на площад "Хаджи Димитър" на открита сцена пред жителите и гостите на Сливен ще се качат Торино и Пашата и Нели Рангелова.

Тържественото заседание на Общинския съвет на Сливен е на 25 октомври. Вечерта в зала "Сливен" ще се състои церемонията по връчване наградите на Община Сливен за 2024 година. В същото време по булевард "Цар Освободител" и на площад "Цар Освободител" ще има фестивал за улични изкуства "6fest”.

Пограмата включва карнавално шествие и шоу на светещи кукли, клоун, жонгльор и други. От 19.30 часа на площад "Хаджи Димитър" започва празничният концерт на рок-група "Д2". Кулминацията на тържествата са празничните фойерверки, които ще зарадват жителите на Сливен веднага след концерта на легендарната група.

На 26 октомври в Катедрален храм "Свети Димитър" ще се състои празнична Света литургия. По-късно в къща музей "Добри Чинтулов" ще бъде вписано името на носителя на наградата "Добри Чинтулов" в паметната лауреатска книга. Тържествената церемония по повод празника на Сливен ще се проведе от 11 часа на площад "Хаджи Димитър". На нея ще бъдат издигнати знамето на България, на Сливен и на Европейския съюз. Ще бъде извършен благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен и ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. След церемонията започва празничният концерт с участието на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен и Фолклорен ансамбъл "Тракия" – Пловдив. По-късно през деня във фоайето на ДТ "Стефан Киров" ще бъде открита Национална изложба изобразително изкуство – Сливен‘2024 и ще бъде връчена наградата "Сирак Скитник". В същия ден ще се проведе и традиционният Международният планински маратон "Хайдушки пътеки".


 П Р О Г Р А М А
15 октомври /вторник/
18.30 часа, зала "Сливен"   Конкурс за красота "Мис Сливен"

16 октомври /сряда/
17.30 часа, пл. "Цар Освободител"  Откриване на винилна изложба "Добри Желязков Фабрикаджията – първият български предпиремач", посветена на 190 години текстилна индустрия

17 октомври /четвъртък/
15.30 часа, зала "Васил Левски"   Награждаване на участниците в Ученически турнир по баскетбол, волейбол и футбол за "Купата на кмета"

18 октомври /петък/
11.00 часа, зала "Сливен"   Промоция на специалности "Медицинска сестра" и "Акушерка" на Филиал Сливен към Медицински университет "Д-р Параскев Стоянов" – гр. Варна

19 октомври /събота/
09.00 часа, зала "Васил Левски"   ХX Международен турнир по борба за кадети "Стоте войводи"

21 октомври /понеделник/ 22 октомври /вторник/
17.00 часа, Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков"   Откриване на юбилейна изложба "190 години от началото на текстилната индустрия на Балканите"

21 октомври /понеделник/
11.00 часа, къща "Миркович"  Награждаване на участниците в Традиционния ученически конкурс за рисунка "Аз и моят град", посветен на 190 години текстилна индустрия

19.00 часа, зала "Сливен"  "Урок по рок" – с участието на Наско Пенев и Славчо Николов от рок-група "БТР" Вход за ученици с пропуски

23 октомври /сряда/
17.30 часа, Национален музей на текстилната индустрия  "Шевни машини. Колекция на Костадин Костадинов", посветена на
190 години текстилна индустрия

24 октомври /четвъртък/
17.30 часа, къща-музей "Добри Чинтулов"   Откриване на реставрираната къща-музей "Добри Чинтулов"

19.30 часа, открита сцена на пл. "Хаджи Димитър"
  Празничен концерт с участието на Торино и Пашата и Нели Рангелова

25 октомври /петък/
11.00 часа, зала "Сливен"   Тържествено заседание на ОбС по повод празника на Сливен

18.00 часа, зала "Сливен"  Церемония по връчване наградите на Община Сливен за 2024 г. Тържествен концерт

18.00 часа, по бул. "Цар Освободител" и на пл. "Цар Освободител"  Фестивал за улични изкуства "6fest” – програмата включва карнавално шествие и шоу на светещи кукли, клон, жонгльор и др.

19.30 часа, открита сцена на пл. "Хаджи Димитър"   Празничен концерт с участието на рок-група "Д2"

21.00 часа, пл. "Хаджи Димитър”
  Празнични фойерверки

26 октомври /събота/
по предварително уточнен маршрут, Природен парк "Сините камъни" Международен планински маратон "Хайдушки пътеки"

08.30 часа, Катедрален храм "Свети Димитър”  Празнична Света литургия

10.00 часа, Къща-музей "Добри Чинтулов”   Ритуал по вписване името на носителя на наградата "Добри Чинтулов” в паметната лауреатска книга

11.00 часа, пл. "Хаджи Димитър” Тържествена церемония по повод празника на Сливен:
  • Ритуал по издигане на националното знаме, знамето на Сливен и ЕО;
  • Приветствие по повод празника;
  • Благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен;
  • Полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.
12.00 часа, открита сцена на пл. "Хаджи Димитър"   Празничен концерт с участието на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен и Фолклорен ансамбъл "Тракия" – Пловдив

18.00 часа, фоайе на ДТ "Стефан Киров"   Откриване на Национална изложба изобразително изкуство – Сливен‘2024.
Връчване на наградата "Сирак Скитник"

5 – 27 октомври
паркинга на север от стадион "Хаджи Димитър” Атракциони за деца

24 – 27 октомври
по бул. "Цар Освободител"   Изложение на традиционни занаяти "Българско е!"
       
ДИМИТРОВДЕН - 2023
       
ДИМИТРОВДЕН - 2022
       
ДИМИТРОВДЕН - 2021
       
ДИМИТРОВДЕН - 2020
ДИМИТРОВДЕН - 2019
ДИМИТРОВДЕН - 2018

ДИМИТРОВДЕН - 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   
 

<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени