ДИМИТРОВДЕН, ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕН
   
Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
 

Община Сливен започна подготовката на поредицата от събития, които ще бъдат посветени на празника на града – Димитровден. Началото ще бъде поставено тази неделя, 1 октомври, в зала "Васил Левски". Там през целия почивен ден жителите и гости на Сливен ще имат възможност да гледат открития Национален турнир по спортни танци "Сливен 2023".

Проявите за Димитровден продължават със Седми средновековен събор "Помни славата". Традиционно той ще се проведе на Крепост "Туида" от 6 до 8 октомври. Първият национален конкурс – надпяване "Славеи пеят край Сливен" – ще се състои на 7 октомври в зала "Сливен" от 9 ч. Той се организира с подкрепата на Общински фонд "Култура". От 10 до 13 октомври любителите на кукления театър ще имат възможност да проследят Шестия международен фестивал на изкуствата "Магията на вятъра". Есенният театрален салон ще се проведе в дните от 13 до 31 октомври.

В тазгодишната програма е включен и турнирът по борба за юноши – младша и старша възраст. Той ще се проведе в спортна зала "Станка Златева" на 14 и 15 октомври.

Тази година сред проявите е включен и образователен концерт за деца в предучилищна възраст. Той ще се проведе на 17 октомври от 10.30 ч. в зала "Сливен". В него ще участва композиторът Росалин Наков.

Програмата продължава с награждаване на участниците в традиционния ученически конкурс за рисунка "Аз и моят град". То е планирано за 20 октомври от 11 ч. в къща "Миркович". В същия ден и час, в зала "Сливен", ще се състои връчването на дипломите на студентите от специалности "Медицинска сестра" и "Акушерка" на Филиал – Сливен към Медицински университет "Д-р Параскев Стоянов" – гр. Варна.

По-късно, от 15.30 ч., в зала "Васил Левски" ще се състои награждаване на участниците в Ученически турнир по баскетбол, волейбол и футбол за "Купата на кмета".

Официалното начало на Международния планински маратон "Хайдушки пътеки" ще бъде дадено на 21 октомври. Той ще се проведе по предварително уточнен маршрут. През същия ден, от 9 ч. в зала "Васил Левски", ще започне ХIX Международен турнир по борба за кадети "Стоте войводи".

Откриването на художествено-документална изложба "Елисавета Багряна – вечно търсеща и винаги вярна на себе си", ще се състои на 24 октомври от 16 ч. в Регионална библиотека "Сава Доброплодни". Тя ще бъде съпроводена с литературна вечер в зала "Сливен", посветена на 130-години от рождението на Багряна. Началото ще бъде дадено в 17.30 ч. Вечерта ще завърши с празничен концерт на колективите при Военен клуб – Сливен от 18.30 ч.

Тържественото заседание на Общински съвет-Сливен по повод празника на града ще се проведе на 25 октомври от 11 ч. в зала "Сливен". Пак там, в 18 ч., ще започне церемонията по връчване наградите на Община Сливен за 2023 г. Тържествен концерт – с участието на Женски народен хор "Ваня Монева" с диригент Ваня Монева, Симфоничен оркестър – Сливен с диригент Цанислав Петков и децата от проекта "Музиката вместо улицата". Същата вечер, от 19.30 ч., откритата сцена на пл. "Хаджи Димитър" посреща популярната певица Михаела Маринова и трио "Дежавю".

Празничният 26 октомври по традиция ще започне с отслужване на света литургия в Катедрален храм "Свети Димитър" от 8.30 ч. В 9 ч. в Къща-музей "Добри Чинтулов" ще се състои ритуалът по вписване името на носителя на наградата "Добри Чинтулов” в паметната лауреатска книга. От 10 ч., на пл. "Хаджи Димитър", жителите и гости на Сливен ще имат възможност да наблюдават историческа възстановка – "Разпускане на хайдушка дружина" с участието на Регионален клуб "Хаджи Димитър" при Национално дружество "Традиция". След нея на площада ще се състои тържествената церемония по повод празника на Сливен. Тя ще започне от 11 ч., а от 12 ч. – празничният концерт на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен, Капански ансамбъл – Разград и Ансамбъл за народни песни и танци "Пазарджик". Концертът на сливенския военен духов оркестър и приятели ще започне от 17 ч. на пл. "Цар Освободител". В галерия "Сирак Скитник", от 18 ч. ще се състои откриване на Национална изложба изобразително изкуство – Сливен‘2023. Тогава ще бъде връчена и наградата "Сирак Скитник".

Празничната вечер продължава на пл. "Хаджи Димитър" със зрелищното огнено шоу на клуб "Дивинитас". То ще започне от 19 ч. и ще бъде последвано от звездния концерт на Теди Кацарова, Силвия Кацарова, Мая Нешкова и Братя Аргирови. Вечерта ще завърши с празнични фойерверки от 21.30 ч.

В дните от 16 до 26 октомври, в района на паркинга до стадион "Хаджи Димитър”, ще бъдат разположени атракциони за малките жители на Сливен.

От 23 до 27 октомври, всеки желаещ ще има възможност да посети изложението на традиционни занаяти "Българско е!" по бул. "Цар Освободител" .

Община Сливен обръща внимание на гражданите, че са възможни промени в часовете и датите на събитията от програмата, за което ще бъдат своевременно уведомявани.
28.09.2023  Носителят на наградата "Милосърдие" е отец Йоан Петров  
Тазгодишният носител на наградата "Милосърдие" на Община Сливен е отец Йоан Петров. Той бе избран на заседание на комисията за избор на носител на приза. Предложението за удостояването му с наградата е внесено от група общински съветници.
       
ДИМИТРОВДЕН - 2022
       
ДИМИТРОВДЕН - 2021
       
ДИМИТРОВДЕН - 2020
ДИМИТРОВДЕН - 2019
ДИМИТРОВДЕН - 2018

ДИМИТРОВДЕН - 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   
 

<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени