ДИМИТРОВДЕН, ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК НА СЛИВЕН
   

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
 

Наситена и разнообразна програма, посветена на Димитровден – празника Сливен, е подготвила Общината за жителите и гости на града. Началото ще бъде дадено тази събота, 15 октомври, с ХVIII Международен турнир по борба за кадети "Стоте войводи". Спортната надпревара ще се проведе в зала "Васил Левски" от 9 ч. Същия ден, от 11 ч. в зала "Сливен", ще се проведе церемония по връчване на дипломите на завършилите студенти от специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" на Филиал Сливен към Медицински университет "Д-р Параскев Стоянов" – гр. Варна.

Откриването на художествено-документалната изложба, посветена на 200 години от рождението на Добри Чинтулов, е предвидено за 18 октомври от 17 ч. в РБ "Сава Доброплодни". Събитията продължават с конкурса Мис "Сливен". Той ще проведе на 19 октомври в зала "Сливен". Началото е от 19.30 ч.

Лъчове от различни части на града и пл. "Хаджи Димитър", факелното шествие и церемония за отбелязване на 200 години от рождението на Добри Чинтулов, са организирани на 20 октомври от 18 ч. По повод бележитата годишнина, след това, от 19 ч. в зала "Зора", ще се проведе концерт на смесен хор "Добри Чинтулов" и ОШИ "Мишо Тодоров" при НЧ "Зора – 1860". В контекста на честване на годишнината, на 21 октомври, от 10 ч. в зала "Май", ще бъде открита научна конференция на тема: "Будителският XIX век на българите".

Ученическият турнир по баскетбол, волейбол и футбол за "Купата на кмета" ще се проведе на 21 октомври от 9 ч. Участниците в различните видове спорт от турнира ще играят в зала "Васил Левски", ОУ "Елисавета Багряна" и стадиона на комплекс "Ника". Проявите за деня продължават с награждаване на участниците в традиционния ученически конкурс за рисунка "Аз и моят град". То ще се състои в къща "Миркович" от 11 ч. Празничният концерт, посветен на 125 години от създаването на НЧ "Христо Ботев – 1897", ще започне в 18 ч. в зала "Зора". Концерт-спектакълът на Ансамбъл "ПИРИН", озаглавен "Между девет планини" ще се проведе в залата на Драматичен театър "Стефан Киров" от 19 ч.

Международният планински маратон "Хайдушки пътеки" събира любителите на спорта на 22 октомври, събота, в Природен парк "Сините камъни". В същия ден, в зала "Васил левски", от 10 ч., ще бъде даден стартът на Националната купа по спортни танци "Туида". На 23 октомври, Градът под сините камъни ще бъде домакин на Държавното лично отборно първенство по спортни танци и "Купа Сливен". Мястото е зала "Васил Левски".

Празничен концерт събира формациите при Военния клуб на 24 октомври. Началният час е 18 ч. в залата на Военния клуб.

Градската градина събира малките жители на Сливен на 25 октомври. Поводът е "Куклен град – градът на детските мечти". Началото е от 10.30 ч. Инициативата се реализира с подкрепата на Общински фонд "Култура". Кукленото шествие "Цветето", с участието на артисти от театър "Файъртър", ще започне от 17.30 ч. и ще премине по бул. "Цар Освободител". Събитията за деня продължават с церемония по връчване на наградите на Община Сливен за 2021 г. и 2022 г. и тържествен концерт, посветен на 200-годишнината от рождението на Добри Чинтулов. Те ще се състоят в зала "Сливен" от 18 ч. Вечерта ще завърши с концерт с участието на групите "Хоризонт" и "Мери Бойс Бенд". На откритата сцена на пл. "Хаджи Димитър" те ще представят едни от най-хитовите си песни. Началото е от 19.30 ч.

По традиция, празничният Димитровден, 26 октомври, ще започне с тържествена Света литургия в Катедрален храм "Свети Димитър" от 8.30 ч. По същото време, в къща-музей "Добри Чинтулов", ще се състои ритуал по вписване името на носителя на наградата "Добри Чинтулов" в паметната лауреатска книга. Тържественото заседание на Общински съвет-Сливен по повод Димитровден ще започне от 9.30 ч. в зала "Сливен".

Тържествената церемония по повод празника на града по традиция ще се състои на пл. "Хаджи Димитър" от 11 ч.

Празничният ден ще продължи с куест игра "Аз избирам Европа". Тя ще се проведе в Градската градина от 11.30 ч. В 12 ч., откритата сцена на площад "Хаджи Димитър" ще посрещне детски и младежки фолклорни колективи от Сливен. В зала "Сливен" от 14 ч. ще бъде представена "Историята на Александър Велики и Дракона" - спектакъл на Театър на сенките.

Откриването на Национална изложба изобразително изкуство – Сливен‘2022 ще се състои в Галерия "Сирак Скитник" от 18 ч. В рамките на събитиeто ще бъде връчена и наградата "Сирак Скитник".

Били Хлапето и Дийп Зоун Проджект излизат на откритата сцена на централния градски площад в 19 ч. Там, в 20.30 ч., с празнични фойерверки ще завърши и вечерта.

Програмата за Димитровден ще завърши с концерт с участието на певицата Глория. Проявата ще се състои в залата на ДТ "Стефан Киров" от 19 ч.

Предвидените за децата атракциони в района на стадион "Хаджи Димитър" ще бъдат достъпни за посещение до 26 октомври. Изложението на традиционни занаяти "Българско е!" по бул. "Цар Освободител", ще бъде открито на 24 октомври и ще продължи до 26 октомври.

 ПРОГРАМА
15 октомври /събота/
9.00 часа  зала "Васил Левски"    ХVIII Международен турнир по борба за кадети "Стоте войводи"
11.00 часа  зала "Сливен"   Промоция на специалности "Медицинска сестра" и "Акушерка" на Филиал Сливен към Медицински университет "Д-р Параскев Стоянов" – гр. Варна
18 октомври /вторник/
17.00 часа  Регионална библиотека "Сава Доброплодни"    Откриване на художествено-документална изложба, посветена на 200 години от рождението на Добри Чинтулов
19 октомври /сряда/
19.30 часа зала "Сливен"  Мис "Сливен"
20 октомври /четвъртък/
18.00 лъчове от различни части на града и пл. "Хаджи Димитър"  Факелно шествие и церемония за отбелязване на 200 години от рождението на Добри Чинтулов
19.00 часа  зала "Зора"   Концерт на смесен хор "Добри Чинтулов" и ОШИ "Мишо Тодоров" при НЧ "Зора – 1860", посветен на 200 години от рождението на Добри Чинтулов
21 октомври /петък/
09.00 часа зала "Васил Левски", ОУ "Елисавета Багряна", стадиона на комплекс "Ника"  Ученически турнир по баскетбол, волейбол и футбол за "Купата на кмета"
10.00 часа  зала "Май"   Откриване на Национална научна конференция на тема: "Будителският XIX век на българите", посветена на 200-годишнината от рождението на Добри Чинтулов
11.00 часа  къща "Миркович"   Награждаване на участниците в Традиционния ученически конкурс за рисунка "Аз и моят град"
18.00 часа  зала "Зора"   "Пътят – не се гаси туй що не гасне" – празничен концерт по повод 125 години от създаването на НЧ "Христо Ботев – 1897",   "Между девет планини" концерт-спектакъл на Ансамбъл "ПИРИН"
19.00 часа  зала на ДТ "Стефан Киров"   "Между девет планини" – концерт-спектакъл на Ансамбъл "ПИРИН"
22 октомври /събота/
/по програма/   Природен парк "Сините камъни"  Международен планински маратон "Хайдушки пътеки"
18.00 часа  зала "Васил Левски"   Национална купа по спортни танци "Туида"
23 октомври /неделя/
9.00 часа  зала "Васил Левски"  Държавно лично отборно първенство по спортни танци и "Купа Сливен"
24 октомври /понеделник/
18.00 часа  зала на Военен клуб  Празничен концерт с участието на формациите при Военен клуб
25 октомври /вторник/
10.30 часа  Градска градина  "Куклен град – градът на детските мечти" – събитието се реализира с подкрепата на Общински фонд "Култура"
17.30 часа  по бул. "Цар Освободител"   Куклено шествие "Цветето" с участието на артисти от театър "Файъртър"
18.00 часа  зала "Сливен"   Церемония по връчване на наградите на Община Сливен за 2021 г. и 2022 г. Тържествен концерт, посветен на 200-годишнината на рождението на Добри Чинтулов
19.30 часа  открита сцена на пл. "Хаджи Димитър"   Празничен концерт с участието на група "Хоризонт" и група "Мери Бойс Бенд"
26 октомври /сряда/
8.30 часа  Катедрален храм "Свети Димитър"  Празнична Света литургия
8.30 часа  Къща-музей "Добри Чинтулов"   Ритуал по вписване името на носителя на наградата "Добри Чинтулов" в паметната лауреатска книга
9.30 часа  зала "Сливен"   Тържествено заседание на ОбС по повод празника на Сливен
11.00 часа  пл. "Хаджи Димитър"   Тържествена церемония по повод празника на Сливен:
    •  Ритуал по издигане на националното знаме, знамето на Сливен и ЕО
    •  Приветствие по повод празника
    •  Благодарствен молебен за здраве и добруване на гражданите на Сливен
    •  Полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци
11.30 часа  Градска градина   Куест игра "Аз избирам Европа" в паметната лауреатска книга
12.00 часа  открита сцена на пл. "Хаджи Димитър"   Празничен концерт с участието на детски и младежки фолклорни колективи от Сливен
14.00 часа  зала "Сливен"   "Историята на Александър Велики и Дракона" – спектакъл на Театър на сенките
18.00 часа  галерия "Сирак Скитник"  Откриване на Национална изложба изобразително изкуство – Сливен‘2022, Връчване на наградата "Сирак Скитник"
19.00 часа  открита сцена на пл. "Хаджи Димитър"   Празничен концерт с участието на Били Хлапето и Дийп Зоун Проджект
20.30 часа  пл. "Хаджи Димитър"   Празнични фойерверки
27 октомври /четвъртък/
19.00 часа  зала на ДТ "Стефан Киров"  Празничен концерт с участието на Глория
10 – 26 октомври
19.00 часа  паркинга на север от стадион "Хаджи Димитър"  Атракциони за деца
24 – 26 октомври
19.00 часа  по бул. "Цар Освободител"  Изложение на традиционни занаяти "Българско е!"


  
 30.10.2022  Победители в Кампанията "Стани приятел на Сливен" '2022  
За шеста поредна година бяха наградени победителите в Кампанията "Стани приятел на Сливен". Всеки турист, посетил и събрал десетте печата от включените обекти, участва в томбола, която се провежда ежегодно на 26 октомври, Димитровден - празникът на град Сливен.
Национална изложба по изобразително изкуство  
Национална изложба по изобразително изкуство – Сливен' 2022. Творбите са експонирани в зала "Сирак Скитник", и галерия "Май".
 5.10.2022  Красимира Танева е носителят на наградата "Милосърдие"  
Тазгодишният носител на наградата "Милосърдие" е Красимира Танева. Отличието се връчва от Община Сливен на изявена личност в областта на здравеопазването и социалната политика. Д-р Мария Никова е лекар по дентална медицина .
25.09.2022   Александър Дойчинов е носителят на награда "Добри Чинтулов"  
Художникът Александър Дойчинов е тазгодишният носител на награда "Добри Чинтулов". Наградата ще бъде връчена на тържествена церемония в рамките на програмата за отбелязване на празника на Сливен – 26 октомври, Димитровден.
       
ДИМИТРОВДЕН - 2021
       
ДИМИТРОВДЕН - 2020
ДИМИТРОВДЕН - 2019
ДИМИТРОВДЕН - 2018

ДИМИТРОВДЕН - 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   
 

<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени