logo
logo
<< Назад


 
Търговски комплекс "Париж"
  
Сградата на търговски комплекс "Париж" всъщност е била хотел до 1948 година. Завършил френски колеж в град Одрин, сливенецът Георги Даскалов се завръща в родния град и сключва успешна сделка с френска търговска къща, която доставя водни елеватори за цялата страна. След замогването си като търговец, Георги привлича като съдружник брат си и двамата създават фирмата "Братя Иван и Георги Даскалови".

Двамата братя построяват и обзавеждат триетажна сграда и на 1 април 1930 година в Сливен е открит хотелът с ресторант – "Париж". На това място за първи път в Сливен се провежда т.нар. радиоконцерт. За целта се използва първият радиоапарат в града, закупен от Германия. Самият апарат представлява метална кутия с два бутона – един вдясно: за станциите и друг – вляво: за включване, увеличаване и намаляване. Тъй като, както сами можете да предположите, тогава по-голямата част от населението не е разполагало със собствени радиоапарати, за сливенци радиоконцертът е бил събитие.


Рецепцията на хотела е била снабдена с един от първите телефони в града. През 1948 година сградата е национализирана, тоест става държавна собственост.

През 1994-а е върната на наследниците на двамата братя, ремонтирана е и е превърната в сграда с магазини и офиси. Оттогава постройката носи и наименованието Търговски комплекс "Париж".
<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени