logo
logo
<< Назад


 
Параклис "Света Богородица"
в местността Черковното
  
Параклисът е към Църквата Свети Никола в град Сливен и е изграден през 2005 година по инициатива на Стоян Марков.

Предполага се, че камъните за параклиса са взети от някогашния манастир" Света Богородица". Изграден е на място, което попада в района на голям християнски комплекс с множество църкви и манастири, заради който околността е наречена "Сливенската Света гора". Днес той се поддържа от Йордан Стоянов от Сливен. Табелата на заслона с малко думи разкрива лична трагедия на Йордан - преди няколко години той губи сина си в катастрофа. Надписът на табелата завършва: Нека направеното бъде дар от него за вас. Бог да пази вас и вашите семейства!

До параклиса и заслона се стига по две пътеки. Те са леки за изкачване, втората пътека е маркирана неотдавна. Има и път за автомобили с висока проходимост.


 
м. Черковното


А в заслона всеки човек, застигнат от лошо време - дъжд, сняг или буря може да се скрие и успокои. При хубаво време семейства и приятелски групи могат да поседнат и да се насладят на красивата гледка наоколо.
От "Кръстовото аязмо" нагоре, в посока чешмата "Черковното" има едно чудно красиво място.То ще донесе радост за окото с природата, която се разкрива пред седналите в заслона и за душата чрез параклиса на метри от него.

Пътеката за там е отлично маркирана и тръгва северно от Кръстова чешма с ориентир надпис и стрелка върху фургон "Параклис".<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край