logo
logo
<< Назад


 
Сградата на Събирателно дружество
"Недев и Саръиванов"

  
Събирателното дружество "Недев и Саръиванов" е собственост на Димитър Недев и Асен Саръиванов и се управлява от синовете им. Сградата на фабриката е построена през 1909 година и до днес се намира в близост до бившата ж.п. гара, днес – автогара.

Произвежда вълнени тъкани и одеала. Съоръженията на фабриката са пренесени от с. Сотиря в новата сграда на 1 март 1909 година. В архивните материали няма данни за авторите на проекта или строителите. Година след година фабриката увеличава помещенията и своите фабриканти.

Обектът представлява комплекс от три сгради – една масивна, разположена на ъгъл; 7 халета на северозапад, на калкан с ъгловата сграда и постройка от югоизточната страна на ъгловата сграда. Трите сгради са разположени на улична регулационна граница. Построяването им става поетапно. Фабриката не успява да устои на конкуренцията и през 1935 година сградата бива отдадена под наем.

В молба до съда пише: "От 30.VIII.1935 г… наех под наем за един период от една година текстилната фабрика, собственост на търговското събирателно дружество на "Недев и Саръиванов" – Сливен, всичките и поделения – предачно, тъкачно, апретурно и други с годишен наем 240 х. лв,… фирмата ще се състои лично от Петко Русев Илчев и ще се занимава с производство на вълнени платове, одеала, килими и други на едро и дребно и ще носи названието "Текстилно производство".  



Към 1936 година предприятието има основен капитал 3 455 832 лв. До 1940 година то работи на загуба. Постепенно загубите намаляват, но и основният капитал се стопява значително. За първи път без загуба фирмата работи през 1941 година. Реално печалба успява да реализира чак през 1943 година. Едва през 1944 година предприятието е снабдено с по-големи количества вълна, възобновена вълна, вълнени парцали, местна камгарна, целволена прежда, химикали, сапуни и багрила.


<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени