logo
logo
<< Назад


 
Къщата на Панайот Хитов
  
Къщата на Панайот Хитов – Родната къща на бележития сливенски войвода се намира от северната страна на църквата "Св. София".

Родителите на Панайот Хитов са Иван и Съба. Баща му се занимавал със скотовъдство и по хайдушката пътека към Карандила притежавал известната Керемидена къшла. Преди да се посвети на борбата за свобода, Панайот помагал на баща си в къшлата.

След 1854 година той организирал чети в България, Сърбия и Влашко. Срещал се с много бунтовници и революционери като Хаджи Димитър, Филип Тотю, Стефан Караджа, Васил Левски, Раковски и Каравелов. Панайот Хитов продължава революционната си дейност и след освобождението на България.




Той е един от видните помощници на Захари Стоянов по време на дейността за събиране на оръжие и пари в помощ на Тайния революционен македонски комитет, чиято цел е освобождаването на Македония. На 6 септември самият Стоянов изпраща телеграма на Хитов в Сливен, уведомявайки го, че Съединението е провъзгласено.

Сливенският войвода възвестява обединението на Княжество България с Източна Румелия в центъра на града, яхнал кон, и зове всички да грабнат оръжието. Под негово ръководство се създава доброволчески отряд, който на 7 септември се отправя към турската граница, за да защити държавата от евентуално нападение в следствие на вече провъзгласеното своеволно от страна на българите Съединение.

В крайна сметка, Европа се принуждава да зачете волята на българите. Турция се отказва от дадените и по силата на Берлинския договор права върху Източна Румелия, а българският княз е провъзгласен за генерал-губернатор на бившата вече Румелия.

<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени