logo
logo
<< Назад


 
Начално училище "Васил Левски"
  
Начално училище "Васил Левски" е построено на мястото на широка овощна и зеленчукова градина, през която е текла в изобилие вода за напояване – Селищката река.

Строежът е започнал през 1907-а и е завършен през 1908 година. Името на училището е било "Генерал Константин Кисяков" (1839 – 1903), който е бил сред първите началници на българското опълчение през Освободителната война и адютант на Александър II. В новооткритото училище имало 10 отделения (от 1 до 4 клас) с 10 учители.

През 1920 година учебните занятия са били прекъснати заради епидемия от скарлатина. През 1928 година, след катастрофалното земетресение в Чирпанско, Пловдивско и Харманлийско, децата събират помощи за пострадалите от трагичното събитие и приемат по домовете си ученици, пратени да се дообучават тук.

През 1929 година се полагат основите на безплатна трапезария за бедни ученици. През 1944-45 година училището е заето от войскови части, поради което занятията започват на 1 октомври. На следващата година занятията започват на 25 септември само в две класни стаи, тъй като останалите помещения са превърнати във войскови склад.


От февруари 1947 година училището носи името на Васил Левски.

От 1980 година учебното заведение е подчинено на III СОУ "Д-р Иван Селимински", но от 1993 година със заповед на министъра на образованието се открива отново като самостоятелно учреждение. Сред известните личности, получили първоначалното си образование там, са: Дамян Дамянов, Петя Александрова, Бисер Киров, Панайот Панайотов, Виолета Гиндева.


<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени