logo
logo
<< Назад


 
Основно училище
"Д-р Иван Селимински"

  
През 1908 г. в квартала "Ески джеми" ("Старата джамия") в гр. Сливен е построено училище с четири класни стаи, което отваря вратите си за ученици от първо до четвърто отделение.

През 1909 год. на заседание на Общинския съвет се решава, че училището ще се наименува "Д-р Иван Селимински".

В периода 1923-1924 год. прогимназията се помещава в сградата на Сливенската държавна мъжка гимназия (сградата на ПГХТ днес), където има свободни седем класни стаи. През 1925 год. е надстроен втори етаж на старото училище и класните стаи стават осем.

Общият брой на учителите е 12. През 1938 год. се създава първата в града ученическа фанфарна музика. По време на Втората световна война училището е военна болница, а гимнастическият салон – склад за зърнени храни.

Преди електрическите звънци, началото на часовете се е обявявало с удряне на училищна камбана. Такава е имало и в Трето основно училище. В музея на училището и до днес се пазят първата читанка от 1908 година, ученически бележници от периода 1923 – 1947 година, 40-годишен микроскоп от часа по биология и също толкова стар грамофон от часа по музика.

  

Запазена е и колекцията от пеперуди на учителя Иван Иванов от 1949 година. Пазят се и уреди от часовете по физика, създадени от самите ученици и учителя им Иван Янков – амперметър, волтметър, произвеждаща ток електростатична машина и др. Пази се дори демодирана стара камера.
  







<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени