logo
logo
<< Назад


 
Хаджи Данчовите къщи
  
Хаджи Данчо, собственик на имота, където днес се намира комплексът "Хаджи Данчови къщи", бил заможен хаджия и ханджия. Притежавал много ханове, единият от които бил в близост до хана на хаджи Никола Асенов (бащата на Хаджи Димитър).

Хаджи Данчо имал две жени. Синът от първата – Лука бил съратник на Хаджи Димитър. За да се спаси от преследване, Лука заминал за Йерусалим и след доста години се върнал в Сливен като хаджия, научил арабски, турски и индийски. Усвоил хипнотизма.

Данчо имал и 11 дъщери, най-малката от които – Цонка станала хаджийка, след като като 40-дневно бебе била увита като багаж и качена на кораба за Божи гроб. Предполага се, че фотографията на Хаджи Данчовото семейство от 1856 година е сред най-старите снимки, правени в Сливен.

Къщата на Хаджи Данчо е с резбовани тавани, рисувани фризове и богато изрисувана алафранга. На стената и е имало изрисуван портрет на стопанина, който днес се съхранява в художествената галерия.

През 80-те години на 20. век арх. Тотев проектира къща, имитираща възрожденска архитектура, построена непосредствено до реалната къща на Хаджи Данчо. Така се ражда етнографският комплекс "Хаджи Данчови къщи".

<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени