logo
logo
<< Назад


 
Църква "Св.Николай Чудотворец"
  
Според сведения на Симеон Табаков, църквата "Св. Никола" съществува във вида, в който я виждаме днес, от 1834 година. Преди това на мястото на сегашната сграда е имало по-малка, дъсчена постройка.

Според сливенския краевед Атанас Николов, църквата е била осветена от Одринския владика Григорий в неделята на Светите Отци през 1836 година.

Сведения за строителя няма. Самата църква представлява трикорабна псевдобазилика, но за разлика от храма "Св. Димитър", е с по-високо двуетажно преддверие, строено от майстор Тодор Карахристов от Сливен.

Градежът е изцяло масивен, а броят на колоните е по шест в ред. Дървеният парапет е вълнообразен. Освен богатата дърворезба в средата на свода на централния кораб има запазена част от първоначалния стенопис, представляваща в медальон Вседържителя и други религиозни сцени. Амвонът, владишкият трон, една резбарска олтарна врата и една рамка на икона с художествена изработка допълват богатството на интериора.

В църквата има редица ценни икони, като най-ценната е тази на "Св. Николай", рисувана през 1222 година и прерисувана през 1855 година от ямболлията Александър Зограф. В миналото, вляво от олтара на църквата "Св. Никола" са били погребани костите на незнаен Хаджидимитров четник, убит край село Аджар. Заблудени от неосведомени люде, гражданите на Сливен дълго време са считали, че това са останките на самия хаджия, а после – тези на брат му Тодор. Впоследствие истината се разбулва и реалните останки на Хаджи Димитър, загинал на Бузлужда, са пренесени от върха в село Крън през 1898 година.


<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени