logo
logo
<< Назад


 
Градската градина
  
Решението за изграждането на сливенския градски парк е взето на 7 декември 1890 година на извънредно общинско заседание. Т.нар. градска градина се създава на мястото на отдавна изоставени турски гробища, в които имало трапища, откъдето се разнасяли "вредни за здравето миризми".

През 1893 година в градската градина от Пловдив се премества сливенският павилион от Първото българско земеделско-промишлено изложение (предшественик на Пловдивския панаир). През 1894 година Иван Дачев наема павилиона, за да направи ледница за изстудяване на бирата през лятото. Тя е била дълбока 6 метра и широка 4 метра, с каменен зид, и в нея ледът се е съхранявал от зимата за горещите летни дни.






През 1895 година общинското управление издава заповед за защита на посадените цветя и дървета в градината. Желаещите са можели да посетят парка от 1 май до 1 октомври между 6 и 22 часа. Децата е трябвало да бъдат с родителите си, за да се опазят посадените цветя, а неприлично облечени или лица в нетрезво състояние не са се допускали в градината.

Полицейският стражар е трябвало незабавно да ги отстрани "по приветлив начин". Строго се е забранявало разхождането на кучета и други животни, а "в краен случай", ако бъде допуснато, кучето е трябвало да се държи на каишка и в близост до стопанина си.

Забранено е било и преминаването на велосипедисти. За нарушаването на реда глобата можела да бъде между 1 и 25 лева. По онова време в градската градина, встрани от главната алея, растителността е била много по-буйна – клонести дървета и зашумени с храсти пътеки.

В градината е имало и плодни дръвчета – сливи и други, – чиито клони често са ставали жертва на малчугани.

Градината е разполагала и с градинари, като съгласно договора, който са сключвали с общинската управа, са можели да бъдат отстранени и да не им бъде заплатено, ако до два месеца не покажат, че са порядъчни служители.




Освен алеите с дървета и градинките с цветя, градинарите са се грижели и за прилежащите към градината футболно игрище (първоначално е било с лоша настилка и без места за сядане) и колодрум.

Самият парк е бил ограден с каменна ограда, за да не влиза в нея добитък. Край дървените пейки за почивка, в парка е имало и чешми със студена вода.

<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени