logo
logo
<< Назад


 
Църква "Св.Димитър"
  
Църквата "Св. Димитър", намираща се до общината в центъра на града, е имала двор, ограден с ниски зидове. Самата сграда на църквата символизира кораб – спасител на човечеството, който го носи към спасителния бряг – Христос.

Интересен е фактът, че църквата е построена през 1831 година с финансовата помощ на султан Махмуд II, който отпуснал 25 000 гроша чрез облекчен заем. Явно това решение е било взето поради големия изселнически християнски поток, напускащ страната след Руско-турската война от 1828 година. Османската империя е желаела да върне поданиците-данъкоплатци на своя територия.

Някои сведения сочат, че преди 1831 година на мястото на днешната сграда на църквата е имало друга църква. Предполага се, че нейното начало датира от времето на средновековния манастирски комплекс "Света гора Сливенска". Старата сграда, ниска и дървена, според историците функционира в началото на 18. век, което се доказва от съществувалата в близост джамия, която по устни сведения е построена през 1710 година. Предполага се, че църквата е съществувала преди джамията, тъй като по време на османското владичество не е било прието да се строят църкви до джамии.


От източната страна на църквата, в двора, са погребани всички сливенски митрополити. До Освобождението църквата била център на благотворителни инициативи и богоугодни дела. Тя оказвала помощ на училища и читалища чрез приходи от своите имоти и дарения от заможни граждани. Самата църква е представител на характерния за страната тип на трикорабна псевдобазилика. Отражение на ранната дата на строеж е закопаването на 0.80 – 1 м в земята.

Сред изящните украшения на църквата са резбованият иконостас и владишкият трон с богати флорални и животински библейски мотиви. За автори на религиозната украса се смятат Йоаникий Попвитанов – Папавитан и Симеон Цанов от Трявна, работили през 1819 и 1830 – 1832 година.

През 1925 година и по-късно в обогатяване изографисването на църквата участвал и иконописецът Атанас К. Кавръков.


<< История на града Градски символи Музеи Паметници Храмове
Археологически обекти Исторически местности Архитектурни шедьоври Галерии
Културни институти Още... Пътеводител Традициите на Сливенския край



Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени