27.05.2023  Международен фестивал "Приятелство без граници" приключи
с блестящ концерт и обра овациите на сливенската публика


 
18.00 часа, ДТ "Стефан Киров"

Източник: www.sliven.bg    
Позоваването на източника е задължително.
  

Гала-концертът на участниците в Международния фестивал "Приятелство без граници" се превърна в истински фолклорен празник на танца. С него и завърши 24-ото издание на превърналия се в традиция за Сливен форум.

Тази година в него участваха детски танцови състави от Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Словакия, Сърбия, Турция и домакините от Сливен. На сцената в препълнената зала на Драматичен театър "Стефан Киров" те подариха танцова магия, представяйки фолклорното си наследство. Чрез танците си те изпратиха послания на публиката за мир, приятелство и любов между хората. Сред присъстващите на заключителната празнична вечер бе кметът Стефан Радев. От сцената на залата той поздрави всички за участието в едно от най-мащабните културни събития не само за Сливен и региона.

"Благодаря ви, че ни направихте съпричастни с красотата и многообразието на танцовите традиции на народите си. Поднесени по този начин, те показват колко обичате и уважавате фолклора и корените си. Нашите малки приятели от страните-гости и танцовите състави от Сливен сътвориха истински празник на танцовото изкуство. Радвам се, че "Приятелство без граници" запази през годините своята стойност, идея, надгражда се и е мост между отделните култури. Убеден съм, че това е пътят да имаме една по-силна, по-човечна и по-мирна Европа", заяви Стефан Радев.

Гала-вечерта приключи с награждаване на участниците, които получиха диплом и сувенир. Сред публиката бяха още зам.кметът Стоян Марков, директорът на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс – Сливен Христо Котов, председателят на постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания Лидия Димитрова, граждани, ученици.

В рамките на три дни – от 25 до 27 май, танцовите групи се забавляваха заедно с публиката с концерти на открито в Сливен, участваха в творчески работилници, организирани посещения и срещи между съставите.

Вече 24 години Международният детски фестивал популяризира танцовия фолклор и е място за културен обмен на базата на традиционната култура.

Организатор е Община Сливен, в партньорство с Център за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс – Сливен.


  Гала концерт в ДТ "Стефан Киров"
 
Още снимки на страницата на Инфо Туризъм Сливен във Facebook:


26.05.2023  Децата от "Приятелство без граници" изнесоха концерт
на площад "Хаджи Димитър"


Източник: www.sliven.bg    
Позоваването на източника е задължително.
  

Малки танцьори от седем европейски страни са гости на Сливен и заедно с децата от града – домакин доказват, че езикът на танца е универсален, а границите между отделните държави са само географски. Участниците в Международния детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници" зарадваха жителите на Сливен с още един голям концерт.

На централния площад "Хаджи Димитър" на 26 май вечерта те представиха живописните облекла и танцовите традиции на своите народи.

На сцената се изявиха танцов състав "Тубил" от турската столица Анкара, децата от културно-просветно дружество "Лаза Нанчич" от Вършач, Сърбия, фолклорният ансамбъл "Летничка" - Попрад, Словакия, румънският ансамбъл от Тулча "Данубиус", ансамбълът за фолклорни песни и танци "Жемя Лишечка" - Полша, съставите "Твърдишка младост" и "Твърдишки извор" от Молдова, ансамблите "Бакури" и "Хеловани" от Батуми, Грузия. Публиката награди с овации освен гостите, и малките танцьори от Сливен – състав "Детелини" от символичния домакин на фестивала ОУ "Елисавета Багряна", както и съставите "Яворче" към СУ "П. Яворов", "Бисерче" - Военен клуб, "Тракийче" - Детски комплекс, "Българче" - при ОУ "Хр. Ботев" и читалище "Х. Димитър – 1937".

  концерт на площад "Хаджи Димитър"
Още снимки на страницата на Инфо Туризъм Сливен във Facebook:

 

26.05.2023  Представители на групите от фестивала "Приятелство без граници"
се срещнаха с кмета Стефан Радев


 
Източник: www.sliven.bg    
Позоваването на източника е задължително.
  

Кметът Стефан Радев посрещна днес в Общината представители на танцовите състави, които участват в Международния детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници". На срещата дойдоха ръководители и деца от всички групи - Грузия, Молдова, Полша, Румъния, Словакия, Сърбия, Турция и домакините от СОУ "Елисавета Багряна" – Сливен, България.

Градоначалникът приветства гостите с "Добре дошли!" и изрази надежда, че в дните на фестивала ще имат възможност да усетят духа и атмосферата на Сливен и ще отнесат добри спомени за него. Той пожела на участниците да успешно да представят фолклорната специфика на своите страни и да се върнат отново след време в хубавия ни град.

В рамките на срещата гостите благодариха за гостоприемството и споделиха, че фестивалът дава възможност за обмяна на нови идеи и участие в подобни прояви в различните държави.

Фестивалът се завръща след тригодишно прекъсване заради ковид пандемията. През годините се превърна в традиционно събитие, едно от най-мащабните културни мероприятия в нашия град. Той няма конкурсен характер и дава възможност на участниците от различни страни да представят своята култура и традиционни танци.

25.05.2023  24-ят Международен детски фолклорен танцов фестивал
"Приятелство без граници" започна в Сливен


 

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

В Сливен започна 24-ия Международен детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници". Поредното издание на емблематичния за града под Сините камъни фестивал се завръща след известно прекъсване поради ковид пандемията. Тази година в него среща си дават детски танцови формации от 8 държави. Те са от Грузия, България, Молдова, Полша, Румъния, Словакия, Сърбия и Турция.

На церемонията по откриване кметът Стефан Радев поздрави всички и изрази най-добри благопожелания. "Фестивалът е една от най-значимите прояви от Майските дни на културата "Сливенски огньове". Изкуството по принцип изгражда мостове и обединява хората. Още по-хубаво е, когато това става в детска възраст. Тук се срещат деца от различни държави, които са посланици на фолклора и културата на страната си. Изграждат се приятелства, които не познават граници. Трудът на всички тези деца, техните усилия и уважението към традициите, заслужават адмирации. Надявам се да се чувствате комфортно в нашия град, да отнесете много приятни спомени и познанства от него и пак да се върнете някой ден. За Сливен фестивалът е цветен празник, празник на младостта и красотата. Откривам 24-ия Международен детски фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници!".

Вечерта продължи с концерт на всички участници. В програмата на фестивала, който ще продължи до 27 май, са предвидени концерти, творчески работилници и срещи между съставите. Фестивалът ще приключи с гала-концерт на 27 май в Драматичен театър "Стефан Киров". Началото е от 18 часа.
ПРОГРАМА НА МАЙСКИТЕ ДНИ НА КУЛТУРАТА "СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ"
4.05.2023 - 31.05.2023
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ "ПРИЯТЕЛСТВО БЕЗ ГРАНИЦИ" 2019
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ "ПРИЯТЕЛСТВО БЕЗ ГРАНИЦИ" 2018
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕТСКИ ФОЛКЛОРЕН ТАНЦОВ ФЕСТИВАЛ "ПРИЯТЕЛСТВО БЕЗ ГРАНИЦИ" 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени