4-6.10.2024  VIII-и Средновековен събор "Помни славата - Туида 2024"

Източник: Инфотуризъм Сливен, крепост "Туида" Ползването на източника е задължително  .  

Официално откриване на събора на крепост "Туида" - 4 октомври от 19:00 часа


   
 
Осмият средновековен събор „Помни славата“– още по-мащабен и разнообразен

 
С пищна програма Крепост „Туида“ постави началото на превърналия се в традиция Средновековен събор „Помни славата“ в Сливен. През последните години проявата се радва на широка популярност и събира участници, гости и посетители от страната и чужбина.

Осмото издание откри заместник-кметът инж. Стоян Марков. От името на кмета на община Сливен Стефан Радев и от свое име, той приветства жителите, гостите и всички участници с „Добре дошли!“ на едно от най-емблематичните места и туристическа атракция в Града под Сините камъни – Крепост „Туида“.

„Тази година е знаменателна за нас – честваме 10 години от официалното отваряне на вратите за посетители на този уникален археологически паметник, който бе подновен и готов да посреща жителите и гости на прекрасния ни град. За мен е изключителна чест заедно да открием Осмия средновековен събор „Помни славата“, който през годините придоби огромна популярност, открои се със своята разнообразност и акцент върху старата българска традиция“, заяви още зам.-кметът. По думите му, такива събития са особено важни за идните поколения и тяхното израстване в познание на бита, традициите, културата, обичаите, военното дело и дори игрите на предците ни.

На свой ред ръководителят на екипа на Късноантична и средновековна крепост „Туида“ Мая Иванова благодари за ежедневната подкрепа на Община Сливен, за добрия диалог и за това, че спомогна за разрастване дейността на обекта и неговото промотиране като туристическа дестинация. Днес крепостта се радва на нов облик след периода на реновиране по „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен“.

Откриването на тазгодишното издание на събора бе съпроводено с грандиозни сценични изяви на група „Freija“, завладяващата DJ Monitta, която представи страхотна колаборация на модерното звучене на електронната музика и настръхващи фолклорни мотиви на фона на ефектно лазерно шоу. Неизменна част от „Помни славата“ и сцената на „Туида“ са артистите от Огнено и светлинно шоу „Палячи“.


 
 


От 04-ти до 06-ми октомври
, зад древните зидове на Крепост Туида ще си спомним за дедите ни, историята ще оживее и заветът ще се възроди в VIII-я Средновековен събор "Помни славата – Туида 2024".

По покана на Община Сливен участници от цялата страна и чужбина ще пресъздадат живота и военното дело на обществата, населявали укреплението в периода от Късната античност до Второ българско царство.

Посетителите ще могат да добият представа за бита, традициите, културата, обичаите, военното дело и дори игрите на предците ни. Гладиаторски битки, сблъсъци на тежко въоръжени армии, опитни стрелци, занаяти, пазар на роби, вкусни гозби, походни юрти и шатри, облекла и много други ще изпълнят фестивалните дни.

Средновековен събор "Помни славата" се провежда ежегодно по случай празника на град Сливен – Димитровден. Той е организиран в духа на старата българска военна традиция – Есенния сбор на войските, който българите са провеждали в деня на змеебореца и великомъченик Димитър Мироточиви (Солунски). Съборът се организира съвместно от Община Сливен и Клуб за средновековни военни изкуства "Ратина".
       
СЕДМИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "ПОМНИ СЛАВАТА" - ТУИДА 2023
       
ШЕСТИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "ПОМНИ СЛАВАТА" - ТУИДА 2022
       
ПЕТИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "ПОМНИ СЛАВАТА" - ТУИДА 2019
ЧЕТВЪРТИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "ПОМНИ СЛАВАТА" - ТУИДА 2018
ТРЕТИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "ПОМНИ СЛАВАТА" - ТУИДА 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени