13.05.2023 НОЩ НА МУЗЕИТЕ

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

18.30 часа, пред сцрадата на РИМ

Традициите в текстилното производство и облеклата като знак на времето, в миналото и днес, бяха акцент на събитията, с които Регионалният исторически музей "Д-р Симеон Табаков" откри Нощта на музеите в Сливен.

В града, където Добри Желязков създава през 30-те години на 19 век първата текстилна фабрика на Балканите, по-късно, през 1883 година, се е родило и първото професионално учебно заведение по текстил. "То е имало за цел да създаде кадри, които да работят в текстилните фабрики на индустриален Сливен. Тази вечер ще изразим своята почит към всички възпитаници и учители, които са работили и са се обучавали в това училище с толкова дългогодишна история", заяви доц. д-р Николай Сираков, директор на регионалния музей.

Той изказа благодарност от името на екипа си към община Сливен за финансовата подкрепа за организирането на атрактивните изненади в Нощта на музеите, както и на партньорите от Нов български университет, модна къща "DiKa" и ППМГ "Добри Чинтулов", чиито ученици пък бяха главни действащи лица като манекени в специалното музейно ревю на старинни и съвременни облекла.

"Нощта на музеите се превърна в традицията в нашия град, в събитие, което непрекъснато се надгражда и дава възможност на на нашите културни институти да отворят врати за вас, вашите семейства и гостите на Сливен", заяви Чиликова и пожела на домакините от РИМ и техните колеги да бъдат все така креативни, за да привличат интереса към богатото културно-историческо наследство на Сливен.

 
Очакваното музейно ревю се състоя пред сградата на Регионалния исторически музей. На подиума дефилираха девойки и младежи в автентични, стари женски и мъжки облекла, богато украсени с везба, мъниста, шнурове, дантели и други ръчно изработени или пришити елементи. Пътешествието във времето пренесе публиката в края на 19 и началото на 20 век, когато градските жени са носили разкроени рокли от коприна, а елегантните шапки и чадърите са навлезли като неизменен аксесоар.

Студенти от НБУ провокираха младите зрители със смели решения за градски шик на облекла, изработени от рециклирани тъкани и синтетика. Имаше и авангардна колекция, предназначена за изтънчените и ценителските вкусове. Представени бяха и стилните, качествени облекла на популярната модна къща "DiKa". Настроение и приятни емоции още създадоха въздействащите танцови и вокални изпълнения на състави от Сливен и Нова Загора.

Интересно преживяване бяха подготвили за своите гости и в единствения у нас Национален музей на текстилната индустрия, който се намира в Сливен до фабриката на Добри Желязков. Екипът на музея съвместно с филиала на ТУ – София и гимназията по текстил отвориха ателие – шивачница "Модена" за декориране на текстилен материал чрез електронна бродировъчна машина и изработване на пъстроцветен шал с ръчна шевица.

Ново тази година бе и играта "Моето музейно селфи", организирана от РИМ, ХГ "Д.Дорович" и екипа на Късноантичната и средновековна крепост "Туида". Бяха предвидени награди за посетителите, които си направят селфи при посещенията в музеите или галериите в града и го популяризират в социалните мрежи.

Разнообразните изложби, заниманията и изненадите, подготвени от културните институции, провокираха интереса на семейства с деца, младежката аудитория, ценители. Програмата на Нощта на музеите е част от Майските дни на културата "Сливенски огньове".


Още снимки на страницата на Инфо Туризъм Сливен във Facebook:           

НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ '2021   '2019   '2018   '2017
ПРОГРАМА НА МАЙСКИТЕ ДНИ НА КУЛТУРАТА "СЛИВЕНСКИ ОГНЬОВЕ"
4.05.2023 - 31.05.2023


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени