19.05.201  НОЩ НА МУЗЕИТЕ

Регионален исторически музей - Сливен се включи за поредна година в Европейската нощ на музеите. Официално "Нощта на музеите" беше открита от кмета на гр. Сливен – Стефан Радев, водещ на вечерта беше Дора Пондалова от РИМ - Сливен. Първо бяха наградени учениците Даниел Иванов Влахов от ППМГ "Добри Чинтулов" и Иван Тихомиров Тенев от ПХГ "Дамян Дамянов" за постигнати високи резултати в национални исторически конкурси.

Празничните прояви стартираха с изпълнения на Китарен ансамбъл "Кода" с ръководител Найден Дойнов. Последваха изпълнения на Клуб за млади поп и рок изпълнители "Ритъм" с вокален педагог Елена Пеева, и изпълнения на деца от Клуб по спортни танци "Сливен" с треньор Цанка Иванова. Джаз квинтет – Пловдив бяха специалните гост – изпълнители в края на вечерта.

Беше проведена томбола в играта "Музеен детектив". Всеки желаещ получи бланка с изображения на експонати и трябваше да открие посочения експонат като посети четирите ни музейни обекта. Най-голямата награда беше еднодневна екскурзия до Одрин за двама осигурена от транспортна фирма "Дорис".

В нощта на музеите и галериите, сливенци имаха възможност през целия ден да разглеждат най-новата фотодокументална изложба "Моят град в годините отминали.. и днес", която е на открито на бул. "Цар Освободител" пред сградата на Регионален исторически музей – Сливен.

В къща музей "Хаджи Димитър" бяха излъчвани документални филми в "Музейна киновечер": "Планината на непокорните", "В името на драгоценното ни Отечество", "Опит за исторически етюд. Д-р Симеон Табаков", "Паметникът". Изложба под наслов "Войводата Хаджи Димитър през погледа на малките художници" можеше да се разгледа в къщата музей на войводата, с рисунки на ученици от XI СУ "Константин Константинов" – гр. Сливен, както и от ОУ "Найден Геров" – с. Гавраилово. В сградата на Първата държавна текстилна фабрика на Балканите, освен постоянни изложби, посетителите разгледаха гостуващата от РИМ - Бургас изложба "Нестинарството-българската магия с огнена жарава" и гледаха филма на РИМ-Бургас "Нестинарството".



ПРОГРАМА (Регионалния исторически музей - Сливен)

Часове със свободен достъп на 19 мзй 2018 г. (от 18.00 до 1.00 часа на 20.05.2018 г.  )

Постоянна експозиция в РИМ - "Памет от векове"
Изложби - На открито, пред сградата на РИМ - Сливен, Фотодокументална изложба "Моят град в годините отминали.. и днес";

В сградата на Първата държавна фабрика гостуваща изложба от РИМ-Бургас "Нестинарството - българска магия с огнена жерава".

Изложбите се откриват на 18 май 2018 г - Международен ден на музеите и галериите.

Специално събитие: Музейна кино вечер
19.00 часа, В Регионален исторически музей   - представяне филмите: "Планината на непокорните", "В името на драгоценното ни отечество", "Опит за исторически етюд. Д-р Симеон Табаков".

В къща музей "Х. Димитър" - "Планината на непокорните", "В името на драгоценното ни отечество", "Опит за исторически етюд. Д-р Симеон Табаков", "Паметникът".

19.00 часа, В Първа държавна текстилна фабрика   - "Нестинарството - българска магия с огнена жерава" - филм на РИМ Бургас

ПРОЯВИ, КОНЦЕРТИ И ДР.

"Музеен детектив"
- На посетителите се раздават изображения на експонати от всички обекти. Те трябва да открият експоната и в кой обект е. След всеки открит експонат се поставя печат. Събралите всички печати, участват в жребий за награди, които ще се раздадат в края на вечерта.
 

ПРЕД СГРАДАТА НА РИМ СЛИВЕН:


  
20.00 часа,  Откриване Нощ на музеите 2018

  
20.10 часа,  Награждаване на учениците Даниел Иванов Влахов от ППМГ и Иван Тихомиров Тенев - Хуманитарна гимназия - победители в Национални исторически конкурси.

  
20.20 часа,  Изпълнения на Китарен ансамбъл - "Кода" с ръководител Найден Дойнов.

20.40 часа  Изпълнения на Клуб за млади поп и рок изпълнители "Ритъм" с вокален педагог е Елена Пеева и Клуб по спортни танци "Сливен" - гр.Сливен, с треньор Цанка Иванова.

21.30 часа,
  
Изпълнение на Джаз квинтет - Пловдив - гост изпълнители. 22.30 часа Теглене на жребий и връчване на награди на победители в играта "Музеен детектив".
Още снимки от Нощта на музеите в албума на страницата на Регионалния исторически музей във Facebook:
 


ПРОГРАМА (Художествена галерия "Д. Добрович")


На 19.05., събота, в нощта на музеите, Художествена галерия "Д.Добрович" ще бъде отворена за посещения от 16.00ч. до 24.00 часа.

Заповядайте,участвайте в играта "Търсене на съкровища", с карта на съкровища, която може да получите в зала "Сирак Скитник" или "Узунова къща".

Посетителите, събрали всички съкровища от картата си, ще участват в томбола с награди, която ще се тегли в зала "Сирак Скитник".

Картите ще се събират до 22.00 часа в зала "Сирак Скитник  

За най-малките е организирана "Детска работилница" в зала "Сирак Скитник", от 18.00 часа до 20.00 часа


Експозиции и изложби:


Зала "Сирак Скитник" - Постоянна експозиция "Съвременно българско изкуство" и изложба "Илюстрации на носителите на Националната награда "Константин Константинов"

Къща "Миркович" - Постоянна експозиция "Старият Сливен" - картини на Добри Добрев и Изложба с творби на Йордан Кювлиев от фонда на ХГ

"Узунова къща" - Постоянна експозиция "Западно-европейска графика" и изложба "Илюстрации на Петър Станимиров".

Още снимки от Нощта на музеите в албума на страницата на галерия "Д. Добрович" във Facebook:
18.05.2018  Рок театър "Аспарух - битката при Онгъла"
20.00 часа, крепост "Туида" - Сливен  
Спектакълът е част от прорамата, посветена на Международния ден на музеите.
Още снимки от Рок театъра в албума на страницата на Инфо Туризъм Сливен във Facebook:
НОЩ НА МУЗЕИТЕ 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   

<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени