5.10.2021  Община Сливен с Голямата награда на журито за най-оригинално събитие в туристическия конкурс "Чети и пътувай"


 
Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  


Приключи осмото издание на Националния конкурс READ&TRAVEL ("ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ") на Международното изложение "Културен туризъм" – Велико Търново. Конкурсът е част от програмата на изложението и се обявява всяка година в рамките на единствения специализиран форум за културен туризъм у нас. Поради отмяна на изложението през миналата година, журито връчва сега наградите си за две последователни години – 2019 и 2020 г. Допълнителна възможност за Голямата награда на журито, беше дадена и за участие не само с традиционни, но и с онлайн събития.

Тази година във връзка със заповед РД-01-748/02.09.2021 на Министерство на здравеопазването относно въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на България, предвиденото XVII-то издание на Международното туристическо изложение "Културен туризъм" се отложи за пролетта на 2022 г. Но обявените през м. юли издания на Националния конкурс READ & TRAVEL ("ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ"), както и Националния студентски конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика, се проведоха, тъй като след 8 септември т.г., вече бяха на финалния етап от провеждането си.

Носители на наградите на Националния конкурс READ&TRAVEL в отделните категории, са :

Голямата награда на журито за 2019 г. – Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2019 г. е присъдена за "Нетипична Нощ на музеите с Типично" на Община Сливен.

Организатори на събитието са Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков", Национална художествена галерия "Димитър Добрович", Национален музей на текстилната индустрия, Късноантична и средновековна крепост "Туида" и Община Сливен. То е проведено на 18 май 2019 г. за Международния ден на музеите и Европейска нощ на музеите с участието на над 500 деца и възрастни. Предвидените мероприятия в програмата бяха основно насочени към младите хора и децата, които освен че се разходиха из музейни обекти на територията на Община Сливен и се запознаха с културно-историческото ни наследство, имаха възможност да участват в специално разбработена игра под формата на карта с инструкции.

В категория "Най-интересни туристически издания" за 2019 г. – наградата получава сборникът "MICE туризмът: фестивали, инсентиви, конференции, изложения" – на Варненската туристическа камара от 12-я Черноморски туристически форум, издателство "Славена". За 12-ти път в рамките на традиционния форум е издаден сборник с материали, посветени на основната тема с 24 доклада от изтъкнати учени и експерти от сферата на туризма.

 
 
В категория "Най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм" с поощрителна награда е отличен плакат за празничния концерт "Вокалната музика в творчеството на Панчо Владигеров" на Клуб ЮНЕСКО Варна. Той е създаден през 1990 г. и отбелязва 30 години от своето създаване на 24 май 2020 г. Концертът е организиран от Клуб ЮНЕСКО - Варна на 22 май 2019 г. във ВСУ "Черноризец Храбър".

Голямата награда на журито за 2020 г. – Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2020 г. е присъдена на Община Габрово за Карнавал Габрово – първият в света карнавал по време на изолация, онлайн версия на най-популярното събитие в Габрово в сферата на културния туризъм. Над 90 000 души са пред екраните на компютри, таблети и смартфони, за да наблюдават стрийминг програмата на събитието, първият карнавал по време на изолация се излъчва и по местното радио. Вместо традиционното шествие по габровските улици минават само три карнавални платформи с три отделни маршрута, които обаче заедно поставят и рекорд за най-дълго трасе на карнавал в България – 33 км. Габровци и приятелите им от цял свят имат възможност да наблюдават движението на платформите и да се включат с поздрави, снимки и видеа на хаштаг #Габрово2020 и #Gabrovo2020.

Поощрителна награда в тази категория за 2020 г. получава Пътуващата изложба "Техниката около нас по времето на народната власт" на Националният политехнически музей – София. Изложбата е открита на 12 ноември, с различни съпътстващи прояви, гостува на няколко места в страната и е отразена в над 90 публикации в медиите. Специален акцент в нея е поставен върху дейността на създателя на първия български персонален компютър - инж. Иван Марангозов. След наложения локдаун (28.11.2020 – 21.12.2020 г.), изложбата продължава да се развива във виртуална среда.

В категория "Най-интересни туристически издания" за 2020 г. – е отличен пътеводителят "Седем дни в Родопите– от Ивайловград до Гоце Делчев" с автор Ели Иванова, издателство Сиела. Тя нарича този маршрут символично Родопската магистрала. Книгата описва 44 туристически обекта, сред които има крепости, долмени, пътеки, водопади, мостове, извори, меандри и китни родопски градчета, пазещи вековна история, стара архитектура, предания от минали времена и невероятни гледки. Ели Иванова е създател на туристическия блог Друми в думи. В категория за "Най-професионални туристически сайтове" за 2020 г. наградата получава Община Варна за официален туристически портал на Варна - VISIT.Varna.bg. От 1 юли 2020 г. той с изцяло нова и съвременна визия, с нови рубрики, снимки и видео материали. Сайтът се поддържа общо на шест езика: български, английски, руски, немски, френски и румънски. Специално място е отделено на рубриките: забележителности, транспорт в и около града, атракции, музеи, храмове, паркове, галерии, арт пространства, възможности за спорт с богат снимков и видео материал. Към настоящия момент в сайта са публикувани над 600 авторски снимки и над 100 тематични видеа, собственост на Visit Varna – Община Варна. Специално за сайта е разработен технически модул "Туристически маршрути".

Поощрителна награда в тази категория за 2020 г. е присъдена на туристическия блог "Bougie Streets" на Веселина Василева. В мултимедийната платформа за туризъм, приключения, градска култура и свободно време, се популяризира България като туристическа дестинация. Отразява се активния културен живот в страната, опазването на културното наследство и разпространяване на посланията на създателите чрез атрактивно визуално съдържание и 3D виртуални разходки. Уебсайтът съдържа авторски публикации на български и английски език.

Организаторите благодарят на участниците от страната за включването в осмото издание на Националния конкурс READ&TRAVEL ("ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ") с номинации за 2019 г. и 2021 г. Макар проведен в различен от традиционния формат, заради въведените временни противоепидемични мерки на територията на България, които заедно с МТИ "Културен туризъм" – Велико Търново, отложиха десетки събития у нас, конкурсът ще продължи да отличава най-добрите номинации в своите утвърдени категории.

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ '2021
ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ '2019
ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ '2018
ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ '2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени