26.08.2023  XXX Национален събор на каракачаните в България


Източник на текста: БТА
Снимки: Инфотуризъм Сливен
Позоваването на източника е задължително.  
  

21 август от 10.00 часа, местност "Карандила"

Десетки жители на община Сливен, гости от страната и Гърция изпълниха една от поляните в местността Карандила. Поводът е 30-ият юбилеен Национален събор на каракачаните в България, посветен тази година на Христо Христов, председател на федерацията, който почина внезапно през 2022 г. На негово име е учредена фондация, която да популяризира и подпомага танцовото изкуство на каракачаните. Превърнал се в една от традиционните прояви за Сливен и региона, съборът е мост между поколенията, които пазят и съхраняват традициите, обичаите, фолклора и културата на каракачаните, предавайки ги на младите.

На откриването присъства кметът Стефан Радев, който в приветственото си слово заяви, че като кмет на общината е удовлетворен, че Сливен е пример за етническо разнообразие, разбирателство и културно богатство.

"Поздравявам Федерацията на каракачаните за енергията и усилията, с които пази и предава на поколенията техните традиции и културна идентичност. Община Сливен е партньор и ще продължава да подкрепя всички нейни инициативи. Каракачанският етнос е етнос, който ревностно пази традициите си и в същото време е напълно интегриран в социалния, културен и стопански живот на нашата държава. Хора трудолюбиви, предприемчиви, уважаващи и зачитащи семейните традиции и ценности", каза кметът.

Той изрази убеденост, че младите хора ще продължат традициите, ще поддържат жив техния огън, за да пребъдат те във времето.

"Поздравявам ви за отдадеността и усилията, които влагате в организацията. Така го правеше и нашият приятел и председател на Българската федерация на каракачаните Христо Христов, който внезапно ни напусна миналата година. Той бе сред основните двигатели и дейни участници на знаковото събитие и никога няма да бъде забравен", завърши кметът.

Участниците и гостите бяха приветствани още от председателя на федерацията на каракачаните в България Никола Къчев. "Ние, каракачаните, се гордеем със своя произход. Федерацията прави всичко възможно, за да съхранява нашия език и култура. Благодаря на кмета Стефан Радев за подкрепата и на всички, които правят възможен този събор", каза Къчев.

Специален гост е председателят на общонародното дружество на каракачаните в Гърция Георгиус Мучанас. Той определи федерацията на каракачаните у нас като мост на приятелството между България и Гърция.

Поздравителни адреси бяха изпратени от председателя на Народното събрание Росен Желязков, от министър-председателя акад. Николай Денков, от вицепремиера Мария Габриел, от Бойко Борисов, от кметове на общини и др. институции.

 
   
Сред гостите на събитието бяха още народните представители Десислава Танева, Мария Белова и Татяна Султанова, областният управител Маринчо Христов, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, общински съветници.

Съборът бе открит с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от отец Евгений. Юбилейното издание и тази година е съпътствано с богата празнична програма. В се изявяват много местни участници, танцови ансамбли, както и известни гости от Гърция. Всеки желаещ ще има възможност да разгледа отблизо изградения каракачански стан, който е атракция за туристите през цялата година.

Организатор е Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България, с подкрепата на Община Сливен.




 
Още снимки от събора на страницата на Инфо Туризъм Сливен във Facebook:

НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ - "КАРАНДИЛА"- 2021
НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ - "КАРАНДИЛА"- 2019
НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ - "КАРАНДИЛА"- 2018
НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ - "КАРАНДИЛА"- 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени