21.08.2021  XXIX Национален събор на каракачаните в България

  

Източник на текста: БТА
Снимки: Инфотуризъм Сливен
Позоваването на източника е задължително.  
  

21 август от 10.00 часа, местност "Карандила"

"Съборът на каракачаните е емблема за толерантност, солидарност и приятелство". Това каза пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе гост на Националния събор на каракачаните в България в местността Карандила край Сливен.

"Ние сме малка страна, но дългата българска история е отредила така, че на тази малка територия живеят различни хора с различни корени, от много страни. В духа, в тази пъстрота, в легендите, в езика, обичаите, традициите, песните, танците, се състои богатството на нашия народ. Свикнали сме да живеем заедно, а когато сме заедно и единни, сме силни.", каза тя. По думите й, колкото и да ни е трудно и пред нас да има предизвикателства, е необходимо да има памет за историята, за българската съдба. Йотова подчерта, че е важно традициите да бъдат предадени на децата.

Вицепрезидентът поздрави Федерацията на каракачаните в България, която през тази година навършва тридесет години.

 
29-ят Национален събор на каракачаните в България, който миналата година бе отложен заради пандемията, отново събра представители на етноса от цялата страна. Съборът бе открит с водосвет за здраве на ново място - поляната пред хижа "Миролио", до увеселителен кът "Кълвача". Там е изграден и постоянен каракачански стан, който ще бъде атракция за туристите през цялата година. Друга атракция, която се прави за втори път, бе преминаване на каракачански керван.

По повод юбилея от създаването на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България в Сливен бе валидирана юбилейна пощенска марка. Състоя се и научна конференция на тема "Запазване на каракачанските традиции и адаптирането им към съвременния начин на живот". В момента в България живеят около 20 хиляди каракачани, като най-голямата общност е в общините Сливен и Карлово. 
НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ - "КАРАНДИЛА"- 2019
НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ - "КАРАНДИЛА"- 2018
НАЦИОНАЛЕН СЪБОР НА КАРАКАЧАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ - "КАРАНДИЛА"- 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени