11-13 май 2023  XXV НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА
под почетния патронаж на Министерството на културата

 
Oще снимки във Facebook:

 11-13 май 2023  XXV НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА
под почетния патронаж на Министерството на културата

Източник: РБ "Сава Доброплодни".
Позоваването на източника е задължително.
  

 
Двадесет и петото издание на Националния фестивал на детската книга, организиран от Регионална библиотека "Сава Доброплодни” – Сливен, в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др., ще се проведе от 10 до 12 май 2023 г. Единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на

проблемите, свързани с нейното издаване, разпространение и четене тази година, ще премине под патронажа на Министерството на културата.

Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев.

Голямата заслуга на Националния фестивал на детската книга е, че той пръв насочи вниманието към книгите за деца в България и към техните създатели в един труден за книжния сектор период в края на 90-те години на миналия век и го поддържа и развива вече четвърт век, като представя чрез многобройни инициативи най-добрите постижения в приказния и реалния свят на детската литература и към днешна дата може да се радва на своеобразна "книжна пролет" в страната.

Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, отдавна надхвърлило националните ни граници, с ясна визия за развитие, с все по-голяма институционална подкрепа. Вече 25 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване /в категориите: за цялостен принос, автор, издателство и илюстратор /вече 20 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца в България и развитието на детската илюстрация.

Заслуга на Фестивала е, че в 25-годината си история успява да привлича все по-голям брой автори, издатели, илюстратори и други специалисти от България и други страни, свързани с книгата, разширявайки обхвата на своята дейност, за да включи и света на дигиталното публикуване, приложенията и анимацията, превръщайки се в уникално и необходимо събитие в сектора на детската и юношеската литература.

Със своето разнообразие и богатство на идеи и инициативи Националният фестивал на детската книга насърчава и развива креативността на децата и тийнейджърите, вдъхновява ги за творчество и отдавна се е превърнал в люпилня и първа сцена за изява на млади творци. Фестивалът е и уникално пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, специална територия за споделяне на идеи, опит, мнения, място за създаване на трайни контакти и пространство за трансгранично сътрудничество.

Анализирайки, от дистанцията на времето, неговите идеи, визия, цели, задачи и творческата им реализация, постигнатите резултати и перспективите за развитие на фестивала смело можем да кажем, че той е необходим и важен форум за всички участници в процеса на създаване, разпространение и популяризиране на детската книга, и разбира се, за децата и има специално място в културния живот на България. В двадесет и петте издания на фестивала са проведени над 280 срещи с български автори, между които едни от най-ярките и знакови имена в литературата ни за деца, както и по-младите автори, които пишат историята на съвременната детска литература в България и част от тях са открития на фестивала.

В Сливен са представени за пръв път пред българска публика и намериха своите издатели в България и творци от българските общности в чужбина като Златко Енев

Германия/, Анета Дучева - Ферманн /Германия/, Весела Фламбурари /Гърция/. На фестивала са гостували и автори от българските общности от Сърбия, Молдова, Украйна, Великобритания и др., които получават възможността да представят творчеството си пред българските деца.

Едно от най-големите постижения на Националния фестивал на детската книга е попълването на "белите” полета в изследванията за съвременната детска литература в България.

Ежегодно в рамките на фестивала се провеждат научни форуми с участието на утвърдени литературни критици, университетски преподаватели, автори, издатели, илюстратори, педагози, преводачи, библиотечни специалисти и др. от страната и чужбина, посветени на най-значимите проблеми и предизвикателства в сектора. Тематичният фокус на провежданите ежегодни дискусии улавят в движение и анализират новите тенденции и най-важното - предвиждат алтернативни модели и форми за промяна на авторовите търсения и издателските политики. Научните форуми, провеждани в рамките на Националния фестивал на детската книга, имат не само национално, но и международно значение: темите са актуални и широки и докосват проблемите на всички детски литератури в света; с доклади участват не само български автори, но и гости от чужбина, които най-често говорят от гледна точка на детската литература в страната, от която идват и я свързват със световните течения; двуезичните сборници/на бъл г. и английски език/ с доклади, които се издават на всеки фестивал, се разпространяват в България и чужбина.
 

За 25 години общият брой на поместените в сборниците доклади и научни съобщения е над 360, като те отразяват научните търсения и анализи на повече от 60 автори от други страни и на над 80 български изследователи, университетски преподаватели, автори, издатели, библиотечни специалисти, педагози и др. В тези издания е събран един значителен корпус от текстове, които изпреварващо разширяват изследователските територии в областта на детската литература.

През годините броят на гостите на фестивала от чужбина непрекъснато се увеличава. Интересно е да се посочи, че първият гост от чужбина е Ани Бедер от Конгресния център за книга в гр. Монреал /Канада/, която взема участие в научния форум в рамките на програмата на III Национален фестивал на детската книга, 9-10 май 2001 г. В следващите издания на фестивала в него са се включвали участници в научните форуми, партньори и гости от над 20 държави:

Сърбия, Унгария, Италия, Германия, Гърция, Хърватска, Босна и Херцеговина, Черна гора, Румъния, Русия, Турция, Албания, Чехия, Франция, Испания, Молдова, Украйна, Македония, Йордания, Китай и от др. страни като тези контакти непрекъснато се разширяват.

По традиция, 25-то издание на Националния фестивал на детската книга ще бъде открит с концерт на 10 май от 10.00 часа, в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър "Стефан Киров” – гр. Сливен. Официалният старт на фестивала ще бъде даден от г-н Стефан Радев – кмет на Община Сливен.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала са включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на писателите Марин Трошанов, Иван Раденков, Доника Ризова, Асен Сираков, Иванка Могилска, Петя Кокудева, Цвета Брестничка, Елена Павлова, Нели Маргаритова, Весела Фламбурари, Валери Манолов, Иво Сиромахов, Милен Хальов и на книгата "Все тази Киткат" на унгарския писател Карой Мехеш /проект на ИК "Хермес" и НФДК-Сливен/; представяне на сборника "Искааам. Истории на пораснали деца" с разкази на носителите на Националната награда "Константин Константинов" в категории "за цялостен принос" и "автор" за периода 2005-2022 г.; Литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; Представяне на издателства; Връчване на Националната награда "Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2023 г.; Откриване на изложба и награждаване на отличените участници в IV Meждународeн студентски конкурс за илюстрация на тема: "Из приказния свят на Константин Константинов”, посветен на 20 години от учредяване на наградата на името на писателя; майсторски класове по творческо писане и илюстрация; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс "От другата страна на вълшебното огледало” и XII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; изложба илюстрации на Невена Ангелова; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др. Важен момент в програмата на 25-то издание на фестивала е провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: "Феноменът Национален фестивал на детската книга - уникално креативно пространство за деца и творци." Ще бъдат представени 20 доклада на участници /автори и издатели/ от България, Сърбия, Унгария, Гърция, Германия и Чехия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Целта на форума е в докладите на участниците да се даде една своеобразна оценка, от дистанцията на времето, на феномена Национален фестивал на детската книга, на неговите визия, цели, задачи и творческата им реализация, на неговите постижения.

И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека "Сава Доброплодни" - Сливен и техните партньори ще се постараят да превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и ще дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца ще отправят своите първи послания на творци.

тел./ факс: +359 44 622 441

E-mail: rpetrova@iradeum.com, reglibsliven@iradeum.com

Web site: http://childbookfest.iradeum.com
10 май /сряда/
10:00 часа, Драматичен театър "Ст.Киров”, Фоайе Откриване на XXV Национален фестивал на детската книга.
11:00 часа, Драматичен театър "Ст.Киров” Фоайе - I етаж Откриване на изложба "Театрални кукли на любими литературни герои” с творби на участниците в XII Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои - Сливен, 2023
11:00 - 12:00 часа, РБ "Сава Доброплодни" "Граматика на фантазията” - майсторски клас по творческо писане с модератор Весела Фламбурари.
11:00 - 12:00 часа, Oткрита сцена бул. "Цар Освободител” № 1 "Здравей, наш фестивал!"- концерт. Водещ: Христо Хр. Симеонов
11:30 часа, ХГ"Димитър Добрович” бул. "Цар Освободител” № 13 Откриване на изложба - илюстрации на Невена Ангелова - носител на Националната награда "Константин Константинов”, категория "Илюстратор” за 2022 г.
11:30 - 12:30 часа, Драматичен театър "Ст.Киров”, Фоайе Премиера на книгата "Чудният нов свят” на Марин Трошанов.> /ИК "Мармот"/
11:30 - 12:30 часа, ПТЦ "Сините камъни" - зала "Божур" Бул. "Цар Симеон" 1 Б Премиера на книгата "Приказки за чуруликане” на Нели Маргаритова. /ИК "Софтпрес"/
11:30 -13:00 часа, По училища Литературен маратон с писатели и издателства - гости на Фестивала. /по отделна програма/
12:00 - 13:00 часа, Oткрита сцена бул. "Цар Освободител” № 1 "Кой e по-хитър” - спектакъл по мотиви от български народни приказки на ДКТ - гр. Русе.
12:30 - 13:30 часа, Драматичен театър "Ст.Киров”, Фоайе Премиера на книгата "Ния и таласъмското съкровище" на Весела Фламбурари. /ИК "Българска илюстрация"/
12:30 - 13:30 часа, ПТЦ "Сините камъни"-зала "Божур" Бул."Цар Симеон" 1 Б Представяне на книгата "Шарени сапунени балони" на Иванка Могилска. /ИК "Жанет 45"/
13:00 часа, Изложбена зала "Май” бул. "Цар Освободител” №1 Откриване на изложба - илюстрации от Международен студентски конкурс "Из приказния свят на Константин Константинов”, посветен на 20 г.от учредяване на националната награда за принос в детското книгоиздаване на името на писателя и награждаване на отличените участници.
13:30 - 14:30 часа, Драматичен театър "Ст.Киров” Камерна зала Представяне на книгата "Дракончето Ринти и орденът на кралете" на Доника Ризова. /ИК "МАРМОТ"/
13:30 - 17:00 часа, РБ "Сава Доброплодни" Кръгла маса с международно участие на тема: "Феноменът Национален фестивал на детската книга – уникално креативно пространство за деца и творци".
14:30 - 15:30 часа, Драматичен театър "Ст.Киров”, Фоайе Премиера на книгата "Чочо мозъка и вълшебният айфон" на Асен Сираков. /ИК "Атея"/
16:30 - 17:30 часа, бул. "Цар Освободител” №1 Открита сцена "Оттук оттам" - спектакъл на театър "Трио" - Бургас.
17:30 - 19:00 часа, бул. "Цар Освободител” №1 Открита сцена "И мечтите си чудесни - да превърнем в песни!” - концерт. Водещ: Христо Хр. Симеонов
11 май /четвъртък/
9:00 - 10:00 часа, Драматичен театър "Ст.Киров”, Фоайе Представяне на книгата "Юху-буху-измислячус" на Петя Кокудева. /ИК "Жанет - 45"/
9:00 - 10:00 часа, ДПП "Сините камъни"-зала "Божур" Бул. "Цар Симеон" 1 Б Премиера на книгата "Дивите животни от града  часа, 2." на Елена Павлова. /Издателство "Българска илюстрация"/
9:00 - 10:00 часа, РБ "Сава Доброплодни" "Граматика на фантазията” - майсторски клас по творческо писане с модератор Марин Трошанов.
9:00 - 11:00 часа, По училища Литературен маратон с писатели и издателства - гости на Фестивала. /по отделна програма/
9:30 - 11:00 часа, РБ "Сава Доброплодни” "Изкуството на детската илюстрация - към новите му изразни възможности. Иновации и тенденции”. Майсторски клас с модератори: П.Станимиров, Б. Стоилов, Н. Ангелова, М. Бочева
9:30 - 12:00 часа, ДГ "Божур" - филиал; XII> ОУ "Елисавета Багряна" Представяне на книгите "Истории с крачета", "Меченцето Оги разглежда света", "Небивалици с буквите от А до Я" на Цвета Брестничка. Със специалното участие на Лидия Сгурова и Роза Тодорова /ИК "ФЮТ"/
10:00 - 11:00 часа, ДT "Ст.Киров”, Камерна зала Премиера на книгата "Все тази Киткат" на унгарския писател Карой Мехеш. Проект на ИК "Хермес" и НФДК - Сливен
10:00 - 11:00 часа, ДПП "Сините камъни"-зала "Божур" Бул. "Цар Симеон" 1 Б Премиера на книгата "Приключенията на Кураж Фураж, Гризни Халва и Пане Кашкавале в царство Патладжания” на Иван Раденков. /ИК "Ентусиаст"/
11:00 - 12:00 часа, Драматичен театър "Ст.Киров” Камерна зала Премиера на сборника "Искааам. Истории на пораснали деца" с разкази на носителите на Националната награда "Константин Константинов" в категории "за цялостен принос" и "автор" за периода 2005-2022 г.
11:30 - 12:30 часа, Открита сцена бул. "Цар Освободител” №1 "Момче и вятър" - спектакъл по мотиви от български народни приказки на ДКТ -гр.Бургас.
12:00 - 13:00 часа, Драматичен театър "Ст.Киров”, Фоайе Премиера на романа "В мен” на Милен Хальов.> /ИК "Потайниче"/
12:00 - 14:00 часа, По училища Литературен маратон с писатели и издателства - гости на Фестивала.
13:00 - 14:00  часа, Драматичен театър "Ст.Киров”, Фоайе Представяне на книгата "Приказно пътешествие" на Иво Сиромахов. /ИК "Сиела"/
16:00 часа, бул. "Цар Освободител”

Карнавално шествие.

Водещ: Ангел Попов

17:30 часа, - Драматичен театър "Ст.Киров” Голяма зала Официална церемония за връчване на Националната награда "Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2023 г. Тържествен концерт.
12 май /петък/
9:00 - 10:00 часа, РБ "Сава Доброплодни” Зала за мероприятия Пресконференция с носителите на Националната награда "Константин Константинов” за 2023 г.
9:00 - 10:00 часа, Драматичен театър "Ст.Киров”, Фоайе Представяне на книгата "Динозаврия” на Валери Манолов. /ИК "ПАН"/
10:30 - 12:00 часа, Драматичен театър "Ст. Киров” Фоайе Официална церемония по награждаването на отличените участници в Националния литературен конкурс на тема: "От другата страна на вълшебното огледало" и в XII Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои - Сливен, 2023. Концерт.
11:00 - 12:00 часа, бул. "Цар Освободител” №1 Открита сцена "Котаракът в/с чизми" - спектакъл на  Куклено-театрална къща "Пипелота" – гр. Ямбол
12:00 - 13:00 часа, Открита сцена бул. "Цар Освободител” №1 Концерт. Закриване на фестивала.
XXIII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2022
XXIV НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2021
XXII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2020
XXII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2019
XX НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2018
XIX НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   



<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени