11-13 май 2022  XXIV НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА
под почетния патронаж на Министерството на културата
  Oще снимки от фестивала на страницата на ИнфоТуризъм Сливен във Facebook:

 11-13 май 2022  XXIV НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА
под почетния патронаж на Министерството на културата

Източник: РБ "Сава Доброплодни".
Позоваването на източника е задължително.
  

 
От 11 до 13 май 2022г., за двадесет и четвърта поредна година в Сливен се проведе най-приказния, най-усмихнатия, най-смисления детски празник в България – уникалният Национален фестивал на детската книга. Въпреки многобройните трудности породени от въвежданите за продължителни периоди противоепидемични мерки и ограничения, организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека "Сава Доброплодни" и техните партньори от Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, най-големите детски издателства не се отказаха от неговото провеждане, убедени, че той е желан, обичан и нужен празник, който зарежда с оптимизъм и надежда, че хубавата детска книга ще продължи да бъде част от духовния свят на децата. И техните усилия се увенчаха с успех. Двадесет и четвъртото издание на фестивала беше ярко и различно, защото съчета основните си цели с променените условия за провеждане. Идеите му бяха реализирани с много желание, енергия и романтична всеотдайност. Многобройните прояви, включени в програмата, останаха като неповторимо преживяване за многобройните гости и участници от страната и чужбина.

Фестивалът тази година премина под патронажа на Министерството на културата. Председател на Организационния комитет на фестивала бе кметът на община Сливен – Стефан Радев. Гост на част от проявите бе и зам.-министърът на културата Юрий Вълковски.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала бяха включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на писателите: Иван Раденков, Доника Ризова, Асен Сираков, Йорданка Белева, Димана Гуляшка, Христина Петрова, Валери Манолов, Милен Хальов, Тодор Каракашев, Слави Стоев, Александър Секулов, Никола Райков и Тони Теллалов; срещи с илюстраторите Петър Станимиров, Борис Стоилов, проф.Виктор Паунов, Сотир Гелев, Ралица Мануилова, Мая Бочева, Милена Радева, както и със студенти, спец."Илюстрация" от НХА; литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; майсторски клас по творческо писане "Граматика на фантазията" с модератор Марин Трошанов; връчване на Националната награда "Константин Константинов" - за принос в детското книгоиздаване за 2022г. в различните категории; откриване на изложба- илюстрации на Сотир Гелев - носител на Националната награда "Константин Константинов" – категория "илюстратор" за 2021г.; откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация "Из приказния свят на Елин Пелин", посветен на 145г. от рождението на писателя; откриване на изложба "Театрални кукли на любими литературни герои изработени от деца" с творби от единадесетото издание на Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс "Какво ми разказа вятърът" и XI-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои и церемония по награждаването на отличените участници; театрални представления; приказно шоу; прожекции на анимационния филм "Виола"; концерти; карнавално шествие и др. В различните прояви се включиха над 7000 деца и юноши от Сливен и от страната, както и много гости на фестивала и на града.

Важен момент в програмата на 24-то издание на фестивала бе провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: "Изкуството да се пише за деца днес - между модерните послания и фантазния свят". Бяха представени 19 доклада на участници /автори и издатели/ от България, Сърбия, Унгария, Гърция и Германия, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език издаден с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Целта на форума бе чрез анализ на конкретни произведения от детската литература да се представи проекцията на съвременния свят в тях, промяната по отношение на ценностите, принципите и начина на  реализирането на детската литература и как реалните и тревожни проблеми на модерността да бъдат предадени по разбираем и вълнуващ начин, така че да се въздейства на въображението и креативността на детето - читател. Форумът завърши с дискусия като премина в две сесии: първата – присъствена, във втората сесия чрез видео- конферентна връзка бяха представени доклади на автори, които не успяха да пристигнат в Сливен.

Проведена бе и кръгла маса с участието на редакционния екип на ИК"Хермес" посветена на 30 -годишния юбилей на издателството, в която се включиха библиотечни специалисти от Сливенски регион. Форумът бе посветен и на 70-години от рождението на дългогодишния председател на ББИА Снежана Янева, с чието съдействие повече от 10г. се реализира програмата на MK за обогатяване на фондовете на българските библиотеки. Представени бяха издателските политики на "Хермес" и възможностите за работа в променените реалности. В края на срещата Стойо Вартоломеев-собственик на издателството дари на присъстващите представители на 60 читалищни библиотеки от Сливенски регион пакети с най-новите издания на "Хермес" като общата стойност на дарението за региона е 6000лв. На РБ"Сава Доброплодни" С.Вартоломеев дари 120 книги на английски език от разпространяваните в книжарници "Хермес" заглавия. И тази година централният площад и ларгото на града се превърнаха в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен бяха представени няколко спектакъла: "Който не работи не трябва да яде" на ДКТ Ст.Загора, "Русалка" - на театър "Весел"- гр.Велико Търново и "Патиланци" на ДКТ - Русе . С детско шоу "Пътешествие с приказни герои", с водещ актьорът Ангел Попов, на малката сцена пред книжарница "Хермес" бе отбелязан 30- годишният юбилей на ИК "Хермес".

 
Двадесет и четвъртото издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, осигури пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и майсторски класове, се представиха иновациите свързващи печатния свят с дигиталната вселена. В компютърната зала на РБ "Сава Доброплодни" се проведе майсторски клас "В света на илюстрацията и комикса с новите технологии" с модератори художниците Петър Станимиров, Борис Стоилов и проф.Виктор Паунов. в който се включиха студенти от НХА- София и от Художествената академия в гр.Сараево/ Босна и Херцеговина/, както и ученици от НХГ "Д.Добрович". Със съдействието на фирма ADCOM в майсторския клас бяха използвани таблети на Wacom и бяха представени всички предимства на графичната програма..

За талантливите малки поети и писатели участници в тазгодишния Национален литературен конкурс в РБ"Сава Доброплодни" се проведе майсторски клас по творческо писане "Граматика на фантазията" с модератор Марин Трошанов – един от най-успешните и обичани съвременни детски автори. В карнавалното дефиле с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, се включиха актьорите от "Fireter - театър на огъня и сенките", мажоретните състави на ПГИ "проф.Димитър Табаков", VСУ"П.К.Яворов" и XII ОУ"Елисавета Багряна", над 600 деца от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури определи над 30 носители на наградите за най-оригинален карнавален костюм. Наградите бяха връчени на откритата сцена на площада пред общината от д-р Мариана Марчева – председател на журито, Луизина Савкова от МК, Ваня Пенчева и Величка Христова – членове на Организационния комитет на фестивала. За всички участници в карнавала организаторите осигуриха грамоти за участие и подаръци - детски списания и рекламни материали, които да бъдат раздадени по училища. Няколко бяха и концертите на открита сцена, като незабравим за публиката ще остане концертът на талантите на Сливен под надслов "И мечтите си чудесни – да превърнем в песни!"

Тържествен концерт и церемония по връчването на Националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване, която се определя като една от най-престижните литературни награди в България, се проведе на 12.05.2022г. в ДТ "Ст.Киров". Наградите в различните категории бяха връчени: в категория "автор" – на писателя Милен Хальов от зам.-министъра на културата Юрий Вълковски, в категория "Издателство" – на ИК "Робертино" от кмета на община Сливен Стефан Радев, в категория "Илюстратор" на художничката Невена Ангелова от председателя на ОбС-Сливен Димитър Митев. Наградата на детското жури бе връчена на писателя Марин Трошанов от Росица Петрова-Василева – директор на РБ "Сава Доброплодни" и организатор на фестивала. За наградите в различните категории са постъпили над 60 номинации като наградите са присъдени след сериозна селекция. Директорът на РБ "Сава Доброплодни" Росица Петрова- Василева, връчи и награда за изключителен принос за организацията и провеждането на фестивала на художника Борис Стоилов, за подкрепата му за реализиране на художествени изложби, конкурси и пленери в рамките на фестивала, за художествените решения на голяма част от рекламните материали на ежегодните издания на форума и по повод на неговата шестдесет годишнина. Над 60 деца и юноши бяха наградени за участието си в Националния литературен конкурс "Какво ми разказа вятърът" и XI Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои на специална церемония в последния ден на фестивала. В конкурсите, които и тази година се проведоха в условията на пандемия, се включиха нас 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала. Тази година в Националния литературен конкурс се включиха и 81 деца от българските училища в чужбина като най-голям е броят на участниците от училищата във Виена, Париж и Лондон.

И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека "Сава Доброплодни" - Сливен и техните партньори превърнаха в незабравим празник срещата на децата с най-добрите постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и дадоха сцена на много млади дарования,
които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца отправиха своите първи послания на творци. Над 7000 деца и тийнейджъри от Сливен и страната посетиха проявите от фестивалната програма. Сред участниците и гостите на фестивала от България и чужбина бяха и студенти-участници в международния конкурс за илюстрация, писатели, илюстратори, издатели, библиотекари, литературни критици, педагози. В тридневния празник се включиха и стотици родители и много доброволци.

За рекордния брой участници и гости многобройните прояви, включени във фестивалната програма, остават като неповторимо преживяване с вълнението от срещите, с творческото себераздаване, с новите идеи, с искрената детска обич и вълнение.
тел./ факс: +359 44 622 441

E-mail: rpetrova@iradeum.com, reglibsliven@iradeum.com

Web site: http://childbookfest.iradeum.com
ПРОГРАМА на XXIV Национален фестивал на детската книга   
   11 май / сряда /
  10:00 часа
10:00ч. Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
  Откриване на XXIV Национален фестивал на детската книга
    11:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров" Фоайе – I етаж  
    Откриване на изложба "Театрални кукли на любими литературни герои" с творби на участниците в XI Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои - Сливен, 2022
    11:00 -12:30 часа
РБ "Сава Доброплодни"
    "Граматика на фантазията" - майсторски клас по творческо писане с модератор Марин Трошанов.
    11:30 - 12:30 часа
Oткрита сцена, бул. "Цар Освободител" № 1  
    "Който не работи не трябва да яде" - спектакъл по мотиви от български народни приказки на ДКТ – гр. Ст.Загора
    11:30 - 12:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    Премиера на книгата "Фалшив речник на смешните фрази" на Иван Раденков
    12:00 часа
ХГ"Димитър Добрович", бул. "Цар Освободител" № 13  
    Откриване на изложба - илюстрации на Сотир Гелев - носител на Националната награда "Константин Константинов" - категория "Илюстратор" за 2021 г. Представяне на кн."Виола" на Сотир Гелев и прожекция на едноименния филм
    12:30 - 13:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    Представяне на книгата "Дракончето Ринти" на Доника Ризова
    13:00 часа
Изложбена зала "Май", бул. "Цар Освободител" №1  
    Откриване на изложба - илюстрации от Международен студентски конкурс "Из приказния свят на Елин Пелин", посветен на 145 г. от рождението на писателя и награждаване на отличените участници
    13:30 - 14:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    Представяне на книгата "Баба Дрямка" на Йорданка Белева
    14:00 - 17:30 часа
РБ "Сава Доброплодни"  
    Кръгла маса с международно участие на тема: "Изкуството да се пише за деца днес - между модерните послания и фантазния свят"
    14:30 - 15:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    Премиера на книгата "Скитникът и синовете" на Александър Секулов.
    15:30 - 16:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    Представяне на книгата "Фиалата на жреца" на Ана Тодор Каракашев
    17:00 часа
бул. "Цар Освободител" №1, Открита сцена  
    "И мечтите си чудесни - да превърнем в песни!" - концерт
   12 май / четвъртък /
    9:00 - 10:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    Представяне на книгата "Сбогом, Страшен чехъл!" на Слави Стоев
    10:00 - 11:00 часа
ЦДГ "Мак"  
    Представяне на книгата "Как играят буквите?" на Христина Петрова
    10:00 - 11.00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    Представяне на книгата "Принцеса Натима" на Асен Сираков
    10:30 – 11:30 часа
зала "Май", бул. "Цар Освободител" №1  
    Часът на ИК "Хермес" - представяне на книжната продукция на издателството. Среща с библиотекари от Сливенски регион
    10:30 - 12:30 часа
РБ "Сава Доброплодни", Компютърна зала  
    "В света на илюстрацията и комикса с новите технологии" - майсторски клас за студенти от НХА. Модератори: П.Станимиров, Б. Стоилов, проф.В.Паунов. Със съдействието на фирма ADCOM
    11:00 - 12:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Камерна зала  
    Премиера на книгата "Съли, Съсльо и нашествието на Горностая" на Димана Гуляшка
    11:00 - 13:00 часа
По училища  
    Литературен маратон с писатели - гости на Фестивала
    11:30 - 12:30 часа
Открита сцена, бул. "Цар Освободител" №1  
    "Русалка" - представление на Театър "Весел" - гр. Велико Търново
    12:00 - 13:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    Премиера на книгата - игра "Дугулите и вълшебното листо" на Тони Телалов, Никола Райков и Мая Бочева
    12:30 - 13:30 часа
Малка сцена до книжарница "Хермес", бул. "Цар Освободител" №16  
    "Пътешествие с приказни герои" - детско шоу по книгите на ИК "Хермес". Среща с автограф с писатели-гости на фестивала. Водещ: Ангел Попов
    13:00 - 14:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров" Фоайе  
    Премиера на книгата "Кало змея - 3. Герои от кал" на Милен Хальов
    16:00 часа
бул. "Цар Освободител"  
    Карнавално шествие Със специалното участие на Театър на огъня и сенките "Fireter". Водещ: Ангел Попов
    17:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Голяма зала  
    Официална церемония по връчване на Националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване за 2022 г. Тържествен концерт"
   13 май / петък /
    9:00 - 10:00 часа
РБ "Сава Доброплодни", Зала за мероприятия  
    Пресконференция с носителите на Националната награда "Константин Константинов" за 2022 г.
    9:00 - 10:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    Представяне на книгата "Страната на еднорозите" на Валери Манолов
    10:30 - 12:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    Официална церемония по награждаването на отличените участници в Националния литературен конкурс на тема: Истории от магазинчето за щастие" и в XI Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои - Сливен 2022, Концерт
    11:30 - 12:30 часа
Открита сцена, бул. "Цар Освободител" №1  
    "Патиланци" - представление на ДКТ - гр. Русе
    12:30 - 13:00 часа
Открита сцена, бул. "Цар Освободител" №1  
    Концерт
Закриване на фестивала
 
XXIII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2021
XXII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2020
XXII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2019
XX НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2018
XIX НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени