9-11 юни 2021   XXIII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2021 
 

под почетния патронаж на Министерството на културата


 

10.06.2021  Карнавално шествие
16:00 часа, бул. "Цар Освободител"  
Спектакъл по мотиви от български народни приказки


10.06.2021  Детско шоу "Пътешествие с приказни герои"
12:30 часа, Oткрита сцена бул. "Цар Освободител" No 1  
Участват: Мариета Ангелова-Марионета, Красимир Василев, Даниела Тенева и Даниел Русев


10.06.2021  Куклено представление "Трите прасенца и вълкът Панайот"
11:30 часа, Oткрита сцена бул. "Цар Освободител" No 1  
Спектакъл на Театрална къща "Мариета и Марионета"


10.06.2021  Куклено представление "Принцесата и граховото зърно"
11:00 часа, Oткрита сцена бул. "Цар Освободител" No 1  
Представление на Театър "Весел"

 9.06.2021  Изложба "Из приказния свят на Борис Априлов"  
13.30 часа, Галерия "Май"   Уникална изложба – илюстрации от Международен студентски конкурс "Из приказния свят на Борис Априлов", посветен на 100г. от рождението на писателя, един много успешен проект на РБ "Сава Доброплодни", реализиран с подкрепата на НХА-София. В ХГ "Димитър Добрович" 
 9.06.2021  Изложба-илюстрации на Катина Пеева  
12.30 часа, ХГ "Димитър Добрович" - Узунова къща  Катина Пеева e носител на Националната награда Константин Константинов в категория Илюстрация за 2020 г. Изложбата е част от XXIII Национален фестивал на детската книга, Сливен.

 9.06.2021  Куклено представление "Приказка без край..."
11:00 часа, Oткрита сцена бул. "Цар Освободител" No 1  
Спектакъл по мотиви от български народни приказки


 9.06.2021  Изпълнения на танцови ансамбли на открита сцена
11:00 часа, Oткрита сцена бул. "Цар Освободител" No 1  


 9.06.2021  Изложба "Театрални кукли на любими литературни герои"
11:00 часа, Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
Изложба с творби на участниците в X Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2021


 9.06.2021  Откриване на XXII Национален фестивал на детската книга
10:00 часа, Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
Фестивалът беше открит с концерт-спектакъл на 23 септември от 10.00 часа в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър "Стефан Киров" – гр. Сливен.


XXIII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА
от 23 до 25 септември 2020 г.
 

Източник: РБ "Сава Доброплодни".
Позоваването на източника е задължително.
  

От 9 до 11 юни 2021г., за двадесет и трета поредна година в Сливен се проведе най-приказния, най-усмихнатия, най-смисления детски празник в България – уникалният Национален фестивал на детската книга.

Въпреки многобройните трудности породени от пандемията от коронавирус и въведените противоепидемични мерки и ограничения, организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека "Сава Доброплодни" и техните партньори от Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавната агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства не се отказаха от неговото провеждане, убедени, че той е желан, обичан и нужен празник, който зарежда с оптимизъм и надежда, че хубавата детска книга ще продължи да бъде част от духовния свят на децата. И техните усилия се увенчаха с успех.

 Двадесет и третото издание на фестивала беше ярко и различно, защото съчета основните си цели с новите условия за провеждане. Идеите му - смели и силни, бяха реализирани с много желание, енергия и романтична всеотдайност. Многобройните прояви, включени в програмата, останаха като неповторимо преживяване за многобройните гости и участници от страната и чужбина.

Фестивалът тази година премина под патронажа на Министерството на културата. Председател на Организационния комитет на фестивала бе кметът на община Сливен – Стефан Радев.

Концепцията и основните цели на фестивала, въпреки нетипичните условия за провеждане и многото ограничения, бяха успешно реализирани и тази година чрез включване в програмата на различни прояви представени с нови форми.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала бяха включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Марин Трошанов, Елена Павлова, Цветелина Спиридонова, Мария Ангелова, Ваня Аврамова, Галина Андонова, Сотир Гелев, Иван Раденков, Цанко Лалев и Милен Хальов; срещи с илюстраторите Петър Станимиров, Борис Стоилов, проф.Виктор Паунов, Катина Пеева, Ралица Мануилова, Милена Радева, както и студенти от НХА; литературен маратон с писатели-гости на фестивала в най-големите сливенски училища; майсторски клас по творческо писане "Граматика на фантазията" с модератор Марин Трошанов; връчване на Националната награда "Константин Константинов" - за принос в детското книгоиздаване за 2021г. в различните категории; откриване на изложба-илюстрации на Катина Пеева - носител на Националната награда "Константин Константинов" – категория "илюстратор" за 2020г.; откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация "Из приказния свят на Борис Априлов", посветен на 100г. от рождението на писателя; откриване на изложба "Театрални кукли на любими литературни герои изработени от деца" - посветена на десетото издание на Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс "Какво ми разказа вятърът" и X-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои и церемония по награждаването на отличените участници; театрални представления; концерти; танцов маратон "Танцувай с нас "Jerusalema"; карнавално шествие и др. В различните прояви се включиха над 6000 деца и юноши от Сливен и от страната, както и много гости на фестивала и на града.

Важен момент в програмата на фестивала беше провеждането на кръгла маса с международно участие на тема: "Съвременната детска книга като проекция на света и поглед в бъдещето". Бяха представени 16 доклада на участници от България, Сърбия, Гърция, Унгария, Италия, Германия, част от тях чрез видео-конферентна връзка. Докладите са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

По проект на РБ "Сава Доброплодни" се проведе и кръгла маса на тема: "Библиотеки, деца, пандемия", в която се включиха библиотечни специалисти от Сливенски регион и от регионалните библиотеки в Плевен, Силистра и Велико Търново. Представени бяха добри практики на български библиотеки и на библиотеки от цял свят за работа в променените реалности. Сред гостите на форума бе и проф.Ваня Янкова /УНИБИТ-София/.

И тази година централният площад и ларгото на града се превърнаха в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен бяха представени няколко спектакъла: "Приказка без край..." и "Трите прасенца и вълкът Панайот" на театър "Мариета и Марионета" , "Принцесата и граховото зърно" на театър "Весел", "Дядо вади ряпа" на ДКТ-гр.Пазарджик и кукленото шоу "Пътешествие с приказни герои". които срещнаха деца и възрастни с любимите им приказни герои. Поради лошото време в третия ден на фестивала представлението на ДКТ-Пазарджик се проведе в кинозалата на Военен клуб – Сливен.

 
Двадесет и третото издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, осигури пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и майсторски класове, се представиха иновациите свързващи печатния свят с дигиталната вселена. В компютърната зала на РБ "Сава Доброплодни" се проведе майсторски клас "В света на илюстрацията и комикса с новите технологии", в който се включиха студенти от НХА-София и от Художествената академия в гр.Сараево/ Босна и Херцеговина/, както и ученици от НХГ "Д.Добрович".

В дефилето с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, се включиха актьорите от "Fireter - театър на огъня и сенките", театър "Мариета и Марионета" и над 300 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм. Тази година в шествието с карнавални костюми се включиха и преподаватели и родители. Наградите бяха връчени на откритата сцена на площада пред общината от д-р Мариана Марчева – председател на журито, Луизина Савкова от МК, Ваня Пенчева и Величка Христова – членове на Организационния комитет на фестивала.

В истински празник се превърна и танцовият маратон "Танцувай с нас "Jerusalema", в който, въпреки дъжда, се включиха над 280 деца и юноши – ученици в различни сливенски училища и танцуваха танца на надеждата.

Тържествен концерт и церемония по връчването на Националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване, която се определя като една от най-престижните литературни награди в България, се проведе на 10.06.2021г. в ДТ "Ст.Киров". Наградите в различните категории бяха връчени: в категория "автор" – на Иван Раденков, в категория "Издателство" – на ИК "Мармот", в категория "Илюстратор" на Сотир Гелев. За пръв път изборът за най-добър автор на професионалното жури и на детското жури съвпадна и наградата на детското жури бе връчена отново на Иван Раденков. За наградите в различните категории са постъпили над 50 номинации като наградите са присъдени след сериозна селекция.

Директорът на РБ "Сава Доброплодни" и организатор на фестивала – Росица Петрова-Василева, връчи специална награда на Лада Василева – президент на фирма АДКОМ за изграждането на графичен кабинет в библиотеката и осигуряване на графични таблети за награди на отличените участници в Международния студентски конкурс за илюстрация "Из приказния свят на Борис Априлов" и принос за неговата реализация.

Над 60 деца и юноши бяха наградени за участието си в Националния литературен конкурс "Какво ми разказа вятърът" и X Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои на специална церемония в последния ден на фестивала.

В конкурсите, които и тази година се проведоха в условията на пандемия, се включиха нас 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала. Тази година в Националния литературен конкурс се включиха и над 80 деца от българските училища в чужбина като най-голям е броят на участниците от училищата във Виена, Париж, Лондон, Братислава.

И тази година, съобразявайки се с противоепидемичните мерки, организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека "Сава Доброплодни" - Сливен и техните партньори превърнаха в незабравим празник срещата на децата с най-добрите постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и дадоха сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца отправиха своите първи послания на творци. Многобройните прояви, включени в програмата, остават като неповторимо преживяване с вълнението от срещите, с творческото себераздаване, с новите идеи и искрената детска обич и вълнение и с очакването на следващия фестивал.
 
ПРОГРАМА на XXIII Национален фестивал на детската книга   
   10 юни / сряда /
  10:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
  Откриване на XXIII Национален фестивал на детската книга
    11:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров" Фоайе – I етаж  
    Откриване на изложба "Театрални кукли на любими литературни герои" с творби на участниците в X Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2021
    11:00 – 12:30 часа
Oткрита сцена
бул. "Цар Освободител" No 1
    "Приказка без край..." – спектакъл по мотиви от български народни приказки
Представление "Трите прасенца и вълкът Панайот" – на Театрална къща "Мариета и Марионета"
    11:30 – 12:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров" Фоайе, Фоайе  
    Премиера на книгата "Ели и крадецът на сенки" на Марин Трошанов
    12:30 – 13:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров" Фоайе, Фоайе  
    Представяне на книгата "Невероятните приключения на Синьокрачко и Жужа" на Мария Ангелова
    12:30 часа
ДХГ"Димитър Добрович", бул. "Цар Освободител" № 13  
    Откриване на Изложба - илюстрации на Катина Пеев – носител на Националната награда "Константин Константинов" – категория "Илюстратор" за 2020 г.
    13:30 часа
Изложбена зала "Май", бул. "Цар Освободител" №1  
    Откриване на изложба - илюстрации от Международен студентски конкурс "Из приказния свят на Борис Априлов", посветен на 100г. от рождението на писателя и награждаване на отличените участници
    13:30 – 14:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    Премиера на книгата "Приятели завинаги" на Галина Андонова
    14:30 - 16:00 часа
РБ "Сава Доброплодни"  
    "Граматика на фантазията" - майсторски клас по творческо писане с модертор Марин Трошанов
    14:30 - 15:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    Премиера на книгата "Асен и пътешествениците в 100 Българии" на Елена Павлова
    17:00 часа
бул. "Цар Освободител" №1 Открита сцена  
    Концерт "И мечтите си чудесни – да превърнем в песни!"
"Танцувай с нас "Jerusalema" танцов маратон
   10 юни / четвъртък /
    9:00 – 15:00 часа
РБ "Сава Доброплодни", Зала за мероприятия  
    Кръгла маса с международно участие на тема: "Съвременната детска книга като проекция на света и поглед в бъдещето"
    9:30 - 10.30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    Представяне на книгата "Великото приключение на малкото китче Съни" на Цветелина Спиридонова
    10:00 часа
Зала "Май", бул. "Цар Освободител" №1  
    Кръгла маса на тема "Библиотеки, книги, пандемия" с модератори д-р Р.Петрова-Василева и доц.д-р Калина Иванова
    10:30 - 11:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    Премиера на книгата "Велосипедисти край езерото Папийон" на Иван Раденков
    10:30 – 11:30 часа
ЦДГ"Божур"  
    Премиера на книгата "Мартеничка Къдравелка" на Ваня Аврамова /Ваная Тайя/
    10:30 - 12:30 часа
РБ "Сава Доброплодни", Компютърна зала  
    "В света на илюстрацията и комикса с новите технологии" - майсторски клас за студенти от НХА. Модератори: П.Станимиров, Б. Стоилов, проф.Виктор Паунов. Със съдействието на фирма ADCOM
    11:00 – 13:00 часа
По училища  
    Литературен маратон с писатели-гости на фестивала
    11:00 - 12:00 часа
Открита сцена бул. "Цар Освободител" №1  
    "Принцесата и граховото зърно" – представление на Театър "Весел"
    11:30 -12:30ч часа
Драматичен театър "Ст.Киров" , Фоайе"  
    Премиера на книгите "Приспивни песни за феи и чудовища" и "Приключенията на господин Боровинка по вода и суша" на Сотир Гелев.
    12:30 - 13:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    Премиера на книгата "Кало змея - 2" на Милен Хальов
    12:30 - 13:30 часа
Открита сцена, бул. "Цар Освободител" №1  
    "Пътешествие с приказни герои" – детско шоу Със специалното участие на актьорите Мариета Ангелова-Марионета, Красимир Василев, Даниела Тенева и Даниел Русев
    16:00 часа
бул. "Цар Освободител"  
    "Карнавално шествие" Със специалното участие на Театър на огъня и сенките "Fireter"
    17:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Голяма зала  
    Официална церемония по връчване на Националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване за 2021г.
Тържествен концерт."
   11 юни / петък
    9:00 - 10:00 часа
РБ "Сава Доброплодни"  
    Пресконференция с носителите на Националната награда "Константин Константинов" за 2021 г.
    9:00 – 10:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    Премиера на книгата "Български митове и легенди" на Цанко Лалев
    10:30 – 12:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    "Официална церемония по награждаването на отличените участници в Националния литературен конкурс на тема: "Какво ми разказа вятърът" и в X Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2021
Концерт
    11:30 - 12:30 часа
Открита сцена, бул. "Цар Освободител" №1  
    "Дядо вади ряпа" - представление на ДКТ "Константин Величков" - гр. Пазарджик
    12:30 – 13:00 часа
Открита сцена, бул. "Цар Освободител" №1  
    Концерт
Закриване на фестивала
 
       
XXI НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2020
XXII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2019
XX НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2018
XIX НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени