1.06.2022  Изложба "(Без)различието на "Пловдивската школа от 1960-те"

 
Източник: ХГ "Димитър Добрович".
Позоваването на източника е задължително
  .

Изложбата включва произведения на представители на емблематичната "Пловдивска школа от 1960-те" – Енчо Пиронков, Димитър Киров, Георги Божилов и Йоан Левиев. Изложените живописни творби от колекцията на галерията са създадени в периода 60-те – 80-те години на миналия век.

Периодът, в който посочените автори се появяват на художествената сцена у нас, а именно през 60-те години, е изключително динамичен по отношение на социалните и художествените параметри на културата. Творчеството на младите пловдивски артисти е проводник на иновативните явления през десетилетието, които по своята същина представляват разширяване на регистъра от теми, интерес към експеримента и оригиналния израз, активна роля на личната позиция.

През периода се преразглеждат въпросите за съотношението между формата и съдържанието, за националната традиция и новаторството. Условно могат да бъдат обособени няколко устойчиви художествено – пластични тенденции, към които да отнесем тяхното изкуство – "монументална" (Христо Стефанов), "декоративна" (Йоан Левиев), "живописна" (повечето художници от Пловдивската школа – Димитър Киров, Енчо Пиронков, Георги Божилов, Христо Стефанов и др.).

Художниците се впускат в търсене на идентичност на основата на националния художествен фонд. То се осъществява в две посоки – взаимстване на идеи от народното изкуство, Средновековието, Възраждането и фолклора и към синхронизирането им със съвременния пластически модус.

Въпреки настъпилите промени авторите, чието творчество не се вписва напълно в идеологическия и естетически алгоритъм на социалистическото изкуство, изпитват затруднения за свободна изява (Георги Божилов). Изложбата "(Без)различието на "Пловдивската школа от 1960-те" се организира по повод 90-годишнината от рождението на известния пловдивски художник Енчо Пиронков.







Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 ХГ "Димитър Добрович"   



<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени