<< Blue Stones Natural Park Mineral baths of Sliven Others >>
м.
"Черковното"    Земите на запад от Сливен, край чешмата "Чучурките", привличащи с девствеността на гората, чистия въздух, разнообразния и пъстър птичи свят са известни под наименованието "Черковната курия". Защо? + Защото някога тези земи са принадлежали на църковните власти. Свидетелство за това са откритите при разкопки през 30 - те години на XX век основи на малка църква, строена от камъни, споени с кал, с притвор и входове от запад и юг. На север от църквата е имало и основи на много постройки със същия градеж.

Вероятно тук е имало манастир. Днес няма запазени зидове, но често могат да се видят туристи под дъбовите сенки и по широките планински ливади, намиращи се недалеч от чешмата "Чучурките".

Манастирът на Урум-тарла

В подножието на източните склонове на върха Урум-тарла, известен и като Гръцка нива, се простирa Кешешлика - местност, която се свързва с трагични събития. Носи се предание, че през 1388 г. са били избити 300 калугери.

От броят им може да се съди за манастирското минало на града, за съдбата на сливенци, които с копия и стрели са защитавали живота си и честта на народа от нашествениците.

Според Г. Гюлмязов до края на XIX век са били запазени основите на църква и манастирски сгради. Сега те са напълно обезличени. Останала е само "Кръстовата аязма" под сянката на гордо издигащата се борова гора. На 27 септември (сега 14-ти), тук край буйната гора и "светената вода" ставал събор.

Информация за прoекта "Да възродим местността Черковното" в прикачения файл
 Kръстова чешма  >>  Наблюдателна кула  >>  м. "Слънчева поляна"  >>  м. "Кръстопътя"  >>
 м. "Кишишлика"  >>  м. "Заслона"  >>  Чешма "Черковното" 

  1. Kръстова чешма - начало на маршрута.
2. Наблюдателна кула -10 мин.
3. Местност "Слънчева поляна" - 45 мин.
4. Местност "Кръстопътя" - 50 мин.
5. Местност "Кишишлика" - параклиса - 60 мин / 1 час
6. Местност "Заслона" -1 ч. 45 мин.
7. Чешма "Черковното" - край на маршрута - 2 часа .

Маршрутът включва една приятна разходка в местността "Черковното", включваща посещение на следните местности и забележителности - Наблюдателен пункт, Слънчева поляна, Кишишлика, Параклиса, Младежки лагер, Заслона и чешма Черковното.
 
     
<< >>


Тел. + 359 44 611 123   Контакт 
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com     << Начало
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени