6-8.10.2023  VII-и Средновековен събор "Помни славата - Туида 2023"

Източник: Инфотуризъм Сливен, крепост "Туида" Ползването на източника е задължително  .  

Официално откриване пред Община Сливен - 6 октомври от 17:00 часа
Откриване на събора на крепост "Туида" - 7 октомври от 11:00 часа
   
По покана на Община Сливен над 200 участници от цялата страна и чужбина ще пресъздадока живота и военното дело на обществата, населявали укреплението в периода от Късната античност до Второ българско царство.

Посетителите имаха възможност да добият представа за бита, традициите, културата, обичаите, военното дело и дори игрите на предците ни. Гладиаторски битки, сблъсъци на тежко въоръжени армии, опитни стрелци, занаяти, пазар на роби, вкусни гозби, походни юрти и шатри, облекла и много други ще изпълниха фестивалните дни.

Средновековен събор "Помни славата" се провежда ежегодно по случай празника на град Сливен – Димитровден. Той е организиран в духа на старата българска военна традиция – Есенния сбор на войските, който българите са провеждали в деня на змеебореца и великомъченик Димитър Мироточиви (Солунски).

Съборът се организира съвместно от Община Сливен и Клуб за средновековни военни изкуства "Ратина".
Програма
Ден първи (06.10.2023 г.)
   
17:00 часа - Официално откриване пред Община Сливен
   
17:15 часа - Шествие на групите

Ден втори (07.10.2023 г.)
   
11:00 часа - Oткриване на събитието.
   
11:15 - 11:30 часа - Представяне на участниците
   
12:00 - 13:00 часа - Демонстрации по средновековни военни изкуства.
Традиционна стрелба с лък
Демонстрации на бойни сблъсъци
   
13:00 - 14:00 часа - Представяне на средновековните лагери на участниците – реконструкции на походни шатри, номадска юрта, облекло, въоръжение и средновековен бит и занаяти.
   
14:30 - 15:30 часа -Турнир по средновековна фехтовка.
   
14:30 - 16:00 часа - Турнир по традиционна стрелба с лък
   
15:30 - 17:30 часа - Представяне на средновековните лагери на участниците – реконструкции на походни шатри, номадска юрта, облекло, въоръжение и средновековен бит и занаяти
   
19:30 часа - Исторически спектакъл "Заветът на Кан Кубрат"
   
20:00 часа - Изпълнение на НФА "Българе"
   
20:30 часа - Огнен спектакъл "Пробуждане" на група "Палячи"

Ден трети (08.10.2023 г.)
   
09:00 – 10:00 часа Представяне на средновековните лагери на участниците – реконструкции на походни шатри, номадска юрта, облекло, въоръжение и средновековен бит и занаяти
   
10:30 - 12:00 часа - Открити уроци по средновековни военни изкуства, за гостите на събора
   
12:00 часа - Закриване на събора


Участници
"Бели орлови", Сърбия , "Nokors”, Румъния, НФА "Българе", Огнен спектакъл "ПАЛЯЧИ", Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол, НД "Традиция" – клон Велико Търново, Българска школа за старинни войнски  зкуства "Величие" ,Сдружение Ситалк – исторически реконструкции, Група "АНТИЧНА ТРАКИЯ", Сдружение "Чигот – исторически възстановки", Сдружение "Филипополис", Ludus Lupercalis, Via Praetoria, Ludus Traex, РД "Традиция" клон Панагюрище, Наемна дружина "Барадж", "Аркебузи", "Метал арчъри", Мариан и Мария Маньовски, Калина Атанасова, , Емил Маринов, Надежда Николова, Историческа работилница "Технитар", Йордан Сивков, Любомир Милинов, Клуб "Ратина” Татяна Велева, КБИ "Грифон”, Екип Туида.

Участници в съборa "Помни славата - Туида 2023"  

ЕКИП НА КРЕПОСТ "ТУИДА" ГР. СЛИВЕН


Екипът е сформиран през март 2015 г. и се състои от 4 екскурзоводи и 4 аниматори. Освен с ежедневната работа по обслужване на посетители и грижа за обекта, те са избрали да се занимават с реенакторска дейност като представят живота на българите от ранното средновековие във всички аспекти – военно дело: стрелба с лък от земя, работа с бич; облекло; въоръжение и снаряжение; занаяти: плъстене на вълна, тъкане на кори; средновековни игри; бит и др., служейки си с похватите на експерименталната археология.

От реновирането си, до днес, зад стените на "Туида" се организират различни събития: концерти, фестивали, събори, изложби, литературни четения, спектакли, работилници, семинари, тиймбилдинги и други частни събития, надигравания, надпявания и чествания на бележити дати и официални празници. Екипът работи много с деца и младежи и от 2016 г. поде инициатива "Помни славата в училище!", за посещения в учебни заведения и детски градини на територията на Община Сливен и региона, с цел представяне на дейността на обекта и запознаване с възможностите за работа с деца в него.


"Бели Орлови", Белград, Сърбия


Интерактивни работилници, като производство на свещи и средновековни забавления и игри. В лагере може да се срещнете с реконструктори участващи в битки с мечове и стрелци с традиционни лъкове.


Клуб по историческа възстановка "NOKORS", Букурещ, Румъния


Създадена е през 2018 г. като обществено сдружение без регистрация на юридическо лице. ОСНОВНИ НАПРАВЛЕНИЯ В ИСТОРИЧЕСКАТА ВЪЗСТАНОВКА: - материална култура на номадската общност на Златната орда от XIII век - XIV век - материална култура на гражданите на Златната орда от XIII век. - XIV в. (чиновници, търговци, занаятчии), включително населението на "националните" квартали на града – венецианци, генуезци, власи, молдовци, българи, руснаци. Малки посоки: - материална култура на номадския народ I-IX век


НФА "Българе"


Най-големият български частен фолклорен ансамбъл, създаден е на 1 октомври 2002 г. от хореографа Христо Ив. Димитров и неговата сестра Елена Андерсон, с активната финансова подкрепа на британския гражданин Ян Чарлз Андерсон.



ПАЛЯЧИ – Огнено и светлинно шоу
Огнено и светлинно шоу от професионалисти с над 12 годишен опит. Иновативни техники и съвременни уреди. Шоута в зали и на открито.


Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – "Авитохол" – Варна


Сдружението е създадено през 2012 година от хора с различни професии и интереси, обединени от идеята за популяризиране на българската история, водени от желанието да възродят българския дух и да събудят заслужена гордост във всеки един българин.



Национално дружество "Традиция" – регионален клон град Велико Търново


Представя някои занаяти – свещарство, плетене на въжета, гребенарство, дърворезба, рисувана керамика , монетарство. Демонстрация на възможностите на хладните нападателни оръжия и на защитните такива. Стрелбата с лък и демонстрирация на стрелба с ловен арбалет.


"Сдружение за въздигане на българските войнски традиции - Величие"


Сдружението е основано на 6 май 2018 г. в село Неофит Рилски към "Исторически парк – Варна". Ръководител на сдружението е Милен Петров. Периода, който групата пресъздава е Античност и Средновековие по българските земи.

Основната цел на "Сдружение за въздигане на българските войнски традиции - Величие", е изследване и съхраняване на българските войнски традиции, реконструкция на облеклото и въоръжението през различните епохи и представяне на различните социални и културни аспекти от военния бит и живота на населението в античните и средновековни селища по нашите земи.


Сдружение "Ситалк - исторически реконструкции" - град Пловдив


Сдружение Ситалк носи гордо името на синът на Терес, могъщият тракийски владетел на Одриската държава; Ситалк е и прозвище на бог; Ситалк е и победен вик — Ксенофонт описва как траките след своя боен танц викали "ситалк, ситалк".

Групата за исторически реконструкции се занимава с пресъздаване на периода от античността с траки и македонци от бурния IV век пр. Хр., през периода на римската империя - с гладиатори, до великото преселение на народите и готите оставили своя отпечатък в тази епоха. В периода на средновековието са се съсредоточили в 13-14 век, както на българи така и на всички останали народи минали през нашите земи. Организират и участват в различни исторически фестивали, чрез демонстрации подходящи за дадената епоха.


Група за исторически възстановки ''Антична Тракия''

В този си вид групата съществува от 2015 г. със седалище гр. Ямбол. Членовете на групата са около 10 и пресъздават елементи от бита, културата и военното дело на тракийските племена, в частност "пелтастите" от периода IV в. пр. н.е. до I в. след н.е. С дейността си групата цели да популяризира и демонстрира културното наследство на народите, населявали нашите земи.


Школа по конна езда "Мадарски конник"
Horse riding school "Madara horseman"


Основана през 2008 г., седалище София. Ръководител Димитър Труканов. Представя средновековни бойни умения от кон.


Гладиаторска школа "Ludus Lupercalis" (школата на войните-вълци)- Ямбол

Създадена е през 2018 г. в гр. Ямбол. Към момента включва четирима бойци, които пресъздават три основни типа гладиатори: мирмилон, димахейрос и хопломах. Школата участва в множество исторически фестивали в България: "Панаира на туристическите забавления и анимации в Кабиле”, "Сердика е моят Рим”, "Нике – играта и победата”, "Пловдив – древен и вечен” и "Орел на Дунава”.

Гладиаторът е боец, чието лице било "помрачено от прах, пот и кръв". За него античните автори казват, че той никога не би споделил своето място с "тези плахи души, които не познават вкуса на победата и горчивината на поражението…"


Сдружение "Виа Претория" Via Preatoria от гр. София.


Една от най-младите асоциация за исторически реконструкции в България, включва в редиците си участници с много опит в тази специфична и изискваща много познания и отдаденост дейност.

Асоциацията фокусира своите търсения в периода на "класическата" античност, късната античност и ранното средновековие. "Римският мир", дал закон и държавност на целия познат тогава свят, но отнел независимостта на цели народи и етноси. Създаването и удържането на империя, променила света завинаги. Отзвукът на римското величие върху днешната цивилизация и живота на обикновения човек в римската епоха. Ежедневието през вековете на свят, одухотворен от песните на Омир, променен от Христовото учение и рухнал под напора на нови и мощни народи, пожелали да владеят златните тронове на Рим и Константинопол.

В крайна сметка, Виа Претория се стреми да даде живот на българското историческо наследство, защото ние, днешните българи, носим отговорността да разкрием, разберем и разкажем историите на тези, живели преди нас по тези земи, техните страхове, копнежи, радости и трагедии. Защото те са нашите корени, ние – техните потомци, а плодът се познава по дървото - E fructu arbor cognoscitur.


Ludus Traex

Изучаване и пресъздаване на воините от древния свят, спартанци, легионери, гладиатори


РД "Традиция" клон Панагюрище


Реконструира "Дворът на болярина Рафаил" , управлявал крепостта Красен край Панагюрище до 1396г. Ще запознаем гостите на фестивала с военното дело, бит и култура в периода 13-14в. Средновековен лагер, кипящ от живот, ще бъде на разположение на посетителите.


Наемна дружина "Барадж" / Mercenary druzjina - "Baradj"– Пазарджик

Наемна дружина "Барадж" е група за историческа фул-контакт фехтовка, възстановяваща периодите IX-X и XII-XIII век на Балканите и Източна Европа. Според легенди Барадж е име на бог - добър змей, покровител на Свещената Българска Династия Дуло. Дружината редовно се включва във фестивали за исторически възстановки по различни български крепости и мери сили със сродните клубове от България, Сърбия, Румъния, Русия и Полша. Взима и участия в исторически фестивали и извън България.

Според Петър Владов, който стои начело на дружината "Участието в историческите битки е хоби, което съчетава в себе си любовта към археологията, историята и бойните спортове".



Аркебузи


Представяне на ранни модели огнестрелни оръжия и аркебузи . Хусистите са били едни първите войни въвели масово използването на барутни оръжия по време на битка. Тяхната тактика на стрелба зад прикритието на мобилно укрепление направено от подредени в кръг или квадрат усилиени волски коли наречени вагенбурги е било използвано от Януш Хуниади в битката при Варна 1444 година.

Укрепените коли и стрелбата с ръчни огнестрелни оръжия, мортири и арбалети дават възможност на разбитата кръстоносна армия след смъртта на Владислав III Ягело да се изтегли. Мая Мая Иванова


"Метал арчъри" - Айтос
Стрелба с Традиционен лък


Сдружение "Клуб по средновековни военни изкуства - Ратина" - град Сливен


Основан на 22.11.2015 г., в деня в който Българската православна църква почита българския светец Михаил Воин (Българин). Клубът носи името на една отдавна загубена древна книга, спомената в сборника от обредни народни песни - "Веда Словена", в която се съдържали бойните песни на българите".

Целта на клуб "Ратина" е изследване на българското военно дело през Средновековието и неговото съхраняване под формата на традиционно военно изкуство, насочена към пресъздаване на средновековната бойна култура на българите и нейните ценности, чрез упражняване на тялото в определени форми на въоръжената борба - стрелба с лък, саблен бой, работа с копие и други оръжия. Като част от дейността на клуба са включени още: реконструкция на средновековното българско въоръжение и облекло, както и представяне на различните социални и културни аспекти от военния бит и живота на населението в ранно-средновековната крепост "Туида" - Сливен.


КБИ "Грифон"

Клуб бойни изкуства "Грифон" е сформиран през 2001 година , като член на Българската Федерация Шотокан Карате-До.


Сдружение за исторически възстановки "Филипопол"


Антично учстие на хоплит – облекло, въоръжение - Средновковен лагер на кръстоносци по българските земи: костюми, въоръжение, храна и дипломация.

СВОБОДНИ РЕЕНАКТОРИ  

Мария и Мариан Маньовски

Мариан Маньовски е може би единствения или един от малкото останали лъкоправци, редом с това е невероятен боец. Мария Маньовска - жената със златни ръце. Приказката "всичко да ти идва отръки" е като че ли казана специално за нея.


Калина Атанасова
от град Варна е графичен дизайнер по професия, художник по образование, илюстратор по призвание, а по душа –момиче, от средновековието с игла и конец в ръка, реконструктор и дизайнер на исторически костюми и аксесоари, които са неизменна част от събитията възстановяващи средновековния бит и култура. Тя е и автор на книгата "Възстановки на средновековното българско облеклo (XIII – XIVв.)".


Петя Крушева
от гр. Пловдив – средновековната храна и медицина.


Емил Маринов
от Шумен се занимава с монетосечене и металопластика. За изработване на своите изделия, използва исторически данни и фрагменти от намерените археологически находки. Взима участия в различни фестивали.


Надежда Николова
Изумява ни винаги - ако сега я гледаме облечена в царски одежди, утре ще я видите да заляга в окопите, а след това може би ще станете свидетели как прави ритуали за почит към боговете.


Историческа работилница "Технитар"
Създатели на историческа работилница "Технитар" и олицетворяват приемствеността от поколение на поколение. Работилница за исторически реконструкции и възстановки ТЕХНИТАР съществува от 2015 г. Специализира се в изработване на различни предмети за бита, инструменти и оръжия от различни исторически епохи.


Йордан Сивков
Реконструктор на исторически събития, който е посветил е посветил свободното си време на проучването и изработката на обувки от различните периоди на стара България.


Любомир Милинов (Медовина) от град София e члeн нa Аcoциaциятa нa cвoбoднитe peкoнcтpyктopи и е дистрибутор на медовина от Словакия и Полша. За медовината той казва, че в дpeвнocттa вoйницитe ca я пpиeмaли, зa дa ca издpъжливи пo вpeмe нa вoeнни пoхoди. Билa e нaпиткa нa мъдpeцитe и нa пoeтитe.


Татяна Велева от град Сливен
Ръчно изработени медальони с изображения на прабългарски и тракийски символи
 
       
ШЕСТИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "ПОМНИ СЛАВАТА" - ТУИДА 2022
       
ПЕТИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "ПОМНИ СЛАВАТА" - ТУИДА 2019
ЧЕТВЪРТИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "ПОМНИ СЛАВАТА" - ТУИДА 2018
ТРЕТИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "ПОМНИ СЛАВАТА" - ТУИДА 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени