20-21.10.2018  Четвърти средновековен събор "Помни славата" - Туида 2018 

Източник: крепост "Туида"
Ползването на източника е задължително.
  

Четвърти средновековен събор "Помни славата" бе открит на 20 октомври, на крепостта "Туида" в Сливен.

Гости на събитието бяха народният представител Десислава Танева, зам.областният управител Камен Костов, председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам.кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков.

Над 20 формации за възстановка и индивидуални участници от Ямбол, Свищов, Варна, Пазарджик, Пловдив, София, Мъглиж, Шумен и града-домакин ще се включат в атрактивната двудневна програма. Целта на събора е да представи бита, културата и военното дело на населението, обитавало крепостта от Късната античност до Второто българско царство.

Програмата започна с демонстрации на военна конна езда "джигитовка". Зрителите ще имат възможност още да видят стрелба с лък, плъстене на вълна, римски и тракийски ритуали, демонстрация на античен съдебен процес, на пазар за роби, включително на средновековна храна, медицина, бижута и монетосечене. Предвиден е и щанд за медовина.

Съборът се организира от екипа на "Туида" и община Сливен послучай празника на града Димитровден.
  СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "ПОМНИ СЛАВАТА" - Туида 2018  
Още снимки от фестивала на страницата на Инфо Туризъм във Facebook:     

Участници в Четвърти средновековен събор "Помни славата - Туида 2018"  

Конна База Табора


Първият участник, който ще представим тук и в памет на Ренета Томова е Конна База Табора.

Базата предлага индивидуални уроци по езда. Работи се по метода наречен "Horsmanship", това е метод за работа с коне, който се основава на взаимно доверие, уважение, приятелство. "Там където има коне няма зли мисли". Много столетия наред редом до човека е бил и конят, използван за много и различни цели. Но и днес хората имаме различни и много цели за конете си. И предявяваме много и различи искания. Искаме бързина, впрегатна сила, височина, непривични движения. Но не се замисляме, че преди да искаме трябва да намерим общ език с коня си. Трябва наистина да се замислим, че конят редом с нас не е само за постигане на определена цел или идеал, а и да не забравяме, че той ни дава възможност да реанимираме, да се насладим на движението, дори да преодолеем стрес или депресия. Основател на Конна база "Табора" Tabora horses е Ренета Томова, която внезапно ни напусна на 17 август 2018 година.

Рени беше наш партньор в редица инициативи, близък приятел и съмишленик. На 20-ти октомври, по време на откриването на IV-ят Средновековен събор "Помни славата" ще почетем паметта и.

ЕКИП НА КРЕПОСТ "ТУИДА" ГР. СЛИВЕН


Екипът е сформиран през март 2015 г. и се състои от 4 екскурзоводи и 4 аниматори. Освен с ежедневната работа по обслужване на посетители и грижа за обекта, те са избрали да се занимават с реенакторска дейност като представят живота на българите от ранното средновековие във всички аспекти – военно дело: стрелба с лък от земя, работа с бич; облекло; въоръжение и снаряжение; занаяти: плъстене на вълна, тъкане на кори; средновековни игри; бит и др., служейки си с похватите на експерименталната археология.

От реновирането си, до днес, зад стените на "Туида" се организират различни събития: концерти, фестивали, събори, изложби, литературни четения, спектакли, работилници, семинари, тиймбилдинги и други частни събития, надигравания, надпявания и чествания на бележити дати и официални празници. Екипът работи много с деца и младежи и от 2016 г. поде инициатива "Помни славата в училище!", за посещения в учебни заведения и детски градини на територията на Община Сливен и региона, с цел представяне на дейността на обекта и запознаване с възможностите за работа с деца в него.

"DVX ANTICAE" - Свищов


Ани и Димитър Спасови от Свищов са сред основателите на сдружението за исторически възстановки в крайдунавския град "Дукс Aнтика" (Владетел на древността). Сдружението е създадено през 2016 г. и се занимава с изучаване и възстановяване на военното дело, занаятите, бита и ритуалите на готите. Периода, който пресъздават е времето, в което се разпада Римската империя. Тогава започва да се променя етническият състав на населението, навлизат все повече и повече северни народи, предимно готи, и се променят културата и мирогледът на хората в Римската империя. Това е началото на християнството като масово изповядвана религия и краят на Западната Римска империя.

Сдружение "Ситалк - исторически реконструкции" - град Пловдив


Сдружение Ситалк носи гордо името на синът на Терес, могъщият тракийски владетел на Одриската държава; Ситалк е и прозвище на бог; Ситалк е и победен вик — Ксенофонт описва как траките след своя боен танц викали "ситалк, ситалк".

Групата за исторически реконструкции се занимава с пресъздаване на периода от античността с траки и македонци от бурния IV век пр. Хр., през периода на римската империя - с гладиатори, до великото преселение на народите и готите оставили своя отпечатък в тази епоха. В периода на средновековието са се съсредоточили в 13-14 век, както на българи така и на всички останали народи минали през нашите земи. Организират и участват в различни исторически фестивали, чрез демонстрации подходящи за дадената епоха.

Cohors ІІ Lucensium - НАР Кабиле, Ямбол


Cohors II Lucensium (Втора луцензианска кохорта) е група за антични възстановки. Ръководена е от археолози от Регионалния исторически музей в гр. Ямбол. Групата пресъздава различни моменти от военния и цивилния живот (в това число и една интересна игра от това време – Харпастум) на римските войници и местното тракийско население от Кабиле през II – III в.

Самата Cohors II Lucensium е ауксилиарна (помощна) част от римската армия. Тя е еквитата (смесена). Състои се от 480 пеши войници и 120 конници. Създадена е през първата половина на I в. Войниците в кохортата са рекрутирани от племето на луцензиите от западната част на Иберийския полуостров.

Сдружение за антични реконструкции "Mos Maiorum Ulpiae Serdicae" – София


Учредено на 08.06.2016 г. в София и е първата реконструкторска група в столицата, посветена на пресъздаването и популяризирането на късната античност. Членовете на групата имат богат опит от участия със сродни организации в страната. Ние обединяваме интересите на лица, които имат афинитет към античната ни история и осъществяването на исторически реконструкции на бит, облекло, въоръжение и пр. Осъществяваме изследователска дейност, в т.ч. издирване, изучаване и анализ на източници, носещи информация за материалната и нематериалната култура през античността. Създаваме реконструкции на дрехи предмети и въоръжение с автентични материали и проучваме тяхната употреба такава каквато е била през съответната епоха. Сдружението организира редица събития — антични фестивали, на които демонстрира различни елементи от живота съобразени с историческата епоха — настолни игри, автентични занаяти, римска кухня, възстановки на сцени от живота на древните – съдебен процес, религиозни ритуали, антична мода, робски пазар, гладиаторски игри, военни демонстрации и сражения, и др. Провежда беседи с посетителите за запознаване и популяризиране на историята.

"Сдружение за въздигане на българските войнски традиции - Величие"


Сдружението е основано на 6 май 2018 г. в село Неофит Рилски към "Исторически парк – Варна". Ръководител на сдружението е Милен Петров. Периода, който групата пресъздава е Античност и Средновековие по българските земи.

Основната цел на "Сдружение за въздигане на българските войнски традиции - Величие", е изследване и съхраняване на българските войнски традиции, реконструкция на облеклото и въоръжението през различните епохи и представяне на различните социални и културни аспекти от военния бит и живота на населението в античните и средновековни селища по нашите земи.

Сдружение "Клуб по средновековни военни изкуства - Ратина" - град Сливен


Основан на 22.11.2015 г., в деня в който Българската православна църква почита българския светец Михаил Воин (Българин). Клубът носи името на една отдавна загубена древна книга, спомената в сборника от обредни народни песни - "Веда Словена", в която се съдържали бойните песни на българите".

Целта на клуб "Ратина" е изследване на българското военно дело през Средновековието и неговото съхраняване под формата на традиционно военно изкуство, насочена към пресъздаване на средновековната бойна култура на българите и нейните ценности, чрез упражняване на тялото в определени форми на въоръжената борба - стрелба с лък, саблен бой, работа с копие и други оръжия. Като част от дейността на клуба са включени още: реконструкция на средновековното българско въоръжение и облекло, както и представяне на различните социални и културни аспекти от военния бит и живота на населението в ранно-средновековната крепост "Туида" - Сливен.

Сдружение "Чигот – исторически възстановки" – гр. Варна


"Чигот" е сдружение основано през 2004 г., чието име произлиза от старобългарската дума за мечоносец. Дейността на групата включва възстановки на облекло, бит и въоръжение от периода Второ Българско царство (XII – XV в., Късното средновековие). Наблягайки на историческа фехтовка, лекции, възстановки на битки, лагери, изнасяне на средновековни представления и шествия, сдружението спомага за запазването на българската средновековна история и популяризирането й пред широка аудитория, както в страната, така и в чужбина.

Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – "Авитохол" – Варна


Сдружението е създадено през 2012 година от хора с различни професии и интереси, обединени от идеята за популяризиране на българската история, водени от желанието да възродят българския дух и да събудят заслужена гордост във всеки един българин. Историческата памет за конен народ дава възможност на сдружението да възражда конните традиции на предците ни, техния бит и култура и воински умения.

Сдружение "Вълкашин"- гр. София


Сдружение "Вълкашин" гр. София е НПО занимаваща се с пресъздаването на бит и традиции на средновековните българи IX - XI век – бойни практики, работа с лък, сабя, бич, боен строй и двубои.

Наемна дружина "Барадж" / Mercenary druzjina - "Baradj"– Пазарджик


Наемна дружина "Барадж" е група за историческа фул-контакт фехтовка, възстановяваща периодите IX-X и XII-XIII век на Балканите и Източна Европа. Според легенди Барадж е име на бог - добър змей, покровител на Свещената Българска Династия Дуло. Дружината редовно се включва във фестивали за исторически възстановки по различни български крепости и мери сили със сродните клубове от България, Сърбия, Румъния, Русия и Полша. Взима и участия в исторически фестивали и извън България.

Според Петър Владов, който стои начело на дружината "Участието в историческите битки е хоби, което съчетава в себе си любовта към археологията, историята и бойните спортове".

Група за реконструкция на антична и ранносредновековна фехтовка и борба – София" към сдружение "Школа за историческа фехтовка-Мотус"


Създадена с цел да събира, изследва и анализира човешкото поведение в бойна обстановка, видовете оръжия и начина им на употреба, еволюцията на оръжията и защитната екипировка и тяхното производство и разпространение.

Като основен фокус в работата на групата е изследването и реконструкцията на оръжия и начина им на употреба, във времевия диапазон Античност (I-IIв. от н.е.)– Ранно средновековие (до Хв. от н.е.). В изследователската и експериментална работа, особено внимание се обръща на работата с максимално точни и функционално адекватни реконструкции на оръжията, за извличане на достоверна емпирична информация за начина им на употреба. Особен интерес за групата представляват гладиаторите от Древен Рим, в аспекта на експериментална реконструкция на този специфичен вид бойци, с техните особености на въоръжение и екипировка. На фестивала представят периода на късната античност.

MODVS VIVENDI - Средновековно Общество


Това е културно-историческа организация, създадена през 2002 г. в София, която се занимава с изследване, изучаване и експериментална реконструкция на различни аспекти от живота и културата от епохата на зрялото Средновековие (1000-1300 г.) в българските земи, Западна и Северна Европа и кръстоносните държави в Близкия Изток и на Балканите. Това включва пресъздаване и реконструкция на отделни аспекти и от материалната, и духовна средновековна култура с метода на експерименталната археология (бит, занаяти, изкуства, костюми, въоръжение, военно дело, готварство, игри, музика и др.).

Проект Св. Лазар (Projekt Lazarus) - България


Проект Св. Лазар – България е сформирана през 2015 г. и е част от международната група Проект Св. Лазар (Projekt Lazarus), която води своето начало от Чехия. Днес тя има клонове в 20 държави по света. Мисията на Проект Св. Лазар България е както проучването и изучаването на Орденът на Св. Лазар в Йерусалим, така и опазването на Българската средновековна история. Те представят снаряжението и въоръжението на българските войници през периода на XII - XIII век (леко и тежко снаряжение), както и Варяги наемници от Византийската войска.

Група по традиционна българска стрелба с лък "Сива"- град Мъглиж


СИВА е създадена през 2015 г. с ръководител Нина Янкова. Групата се състои от 5 жени, специализирали в боравенето с древни оръжия: лъкове, камшици и брадви, както и в традиционната стрелба с лък от земя и от кон. Целта на групата е да съхрани и пресъздаде образа и духа на българската жена-воин. Освен, че са участници в множество средновековни събори, войните от "СИВА" представят България и на редица международни състезания по стрелба с лък от земя и от кон.

Сдружение "Чигот – исторически възстановки" – гр. Варна


"Чигот" е сдружение основано през 2004 г., чието име произлиза от старобългарската дума за мечоносец. Дейността на групата включва възстановки на облекло, бит и въоръжение от периода Второ Българско царство (XII – XV в., Късното средновековие). Наблягайки на историческа фехтовка, лекции, възстановки на битки, лагери, изнасяне на средновековни представления и шествия, сдружението спомага за запазването на българската средновековна история и популяризирането й пред широка аудитория, както в страната, така и в чужбина.

Група за исторически възстановки ''Антична Тракия''


В този си вид групата съществува от 2015 г. със седалище гр. Ямбол. Членовете на групата са около 10 и пресъздават елементи от бита, културата и военното дело на тракийските племена, в частност "пелтастите" от периода IV в. пр. н.е. до I в. след н.е. С дейността си групата цели да популяризира и демонстрира културното наследство на народите, населявали нашите земи.



СВОБОДНИ РЕЕНАКТОРИ  

Крум Япулов
от гр. София е пазител на древните традиции във военната конна езда, възникнала още от древни времена като изкуство на ездата, по време на което ездачът показвал ловкостта, храбростта и високото си майсторство във владеенето на коня. Toй пази и поддържа историческите конни традиции и демонстрира превръщането на човека и коня в едно цяло.

Иван Рендаков
от гр. Пловдив е по професия шлосер, а в свободното си време – реконструктор със сърце на мечтател от Средновековието. Изкусен майстор на средновековни накити, апликации и колани гарнитури, мъниста и медальони, брони, шлемове, ботуши и неизброим списък от всякакви средновековни аксесоари от метал, бронз, сребро, стъкло и кожа.

Мариан и Мария Маньовски
- свободни реконструктори от гр. София. Представят облекло и въоръжение от ранното средновековие. Мария реконструира мъжки и женски облекла от периода, обувки, колани, шевове и плетки. Мариан изработва биокомпозитни лъкове от естествени материали по класическа технология и се занимава със средновековна фехтовка фулконтактен стил. Участват в различни международни фестивали и турнири.

Надежда Николова
от град Шумен вече повече от 10 гoдини пocвeщaвa цялoтo cи cвoбoднo вpeмe нa cвoeтo хoби, а именно pecтaвpиpaнeто нa oблeклa. Заедно с автентичните костюми показва и бижута, типични зaбpaждeния нa бoляpкитe, кaктo и мъжки шaпки. Друга нейна страст освен реставрирането на облекла са мoзaйкитe в eлиниcтичeн cтил, кoитo изpaбoтвa пo тeхнoлoгия oт II вeк пp. Хp. Взима участие в множество възстановки пресъздаващи исторически битки от различни епохи.

Калина Атанасова
от град Варна е графичен дизайнер по професия, художник по образование, илюстратор по призвание, а по душа –момиче, от средновековието с игла и конец в ръка, реконструктор и дизайнер на исторически костюми и аксесоари, които са неизменна част от събитията възстановяващи средновековния бит и култура. Тя е и автор на книгата "Възстановки на средновековното българско облеклo (XIII – XIVв.)".

Любомир Милинов (Медовина)
от град София e члeн нa Аcoциaциятa нa cвoбoднитe peкoнcтpyктopи и е дистрибутор на медовина от Словакия и Полша. За медовината той казва, че в дpeвнocттa вoйницитe ca я пpиeмaли, зa дa ca издpъжливи пo вpeмe нa вoeнни пoхoди. Билa e нaпиткa нa мъдpeцитe и нa пoeтитe.

Емил Маринов
от Шумен се занимава с монетосечене и металопластика. За изработване на своите изделия, използва исторически данни и фрагменти от намерените археологически находки. Взима участия в различни фестивали.

Стефан Попов
от гр. Севлиево – представя късно-средновековното въоръжение и "Забравените оръжия" – лекция и демонстрации със "забравените" оръжия, които често са оръдия на труда.

Петя Крушева
от гр. Пловдив – средновековната храна и медицина.

Йордан Сивков
от град Добрич е реконструктор на обувки и аксесоари от периода на Първо и Второ българско царство, наблягайки на проучванията на ежедневието на нашите предци. Следва идеите си да предава наученото на младите хора, да помнят и обичат историята, защото смята, че "един народ, който не познава историята си, не е народ".

Пенко Цанков
от град Варна един от създателите на Работилница за исторически реконструкции и възстановки "ТЕХНИТАР", в която се занимават с търсене и възстановяване на стари, изчезнали или изчезващи занаяти от античността до наши дни. Правят реконструкции на оръжия и предмети от бита на хората от неолита до периода на възраждането включително. Ножове, инструменти, съдове, дървени изделия, кожени изделия, брадви, щитове, стрели и др. Тяхната история е неизменно свързана с крепост "Туида", тъй като през 2016г е било тяхното първо участие в средновековен събор и именно от тук е започнало преминаването им от любители в реконструктори. От тогава на сам са взели участие в много фестивали в страната и в Сърбия. (Манасия - Сърбия, Хоталич, Аква Калиде, Пловдив, Плиска и много други в страната, Анимации в град Варна и околностите).

Юри Йоргов
е главен уредник в НИАР Мадара, завършил в Софийския Университет. Управител на Национално дружество "Традиция" - Регионален Клон Шумен. Занимава се с експериментална археология.

Петър Петров – Петроний
от град Варна се занимава с монетосечене и предлагане на сувенирни монети, които са реплики на старинните. Участва в редица фестивали, където демонстрира монетосечене на живо.



20-21.10.2018  Четвърти средновековен събор "Помни славата" - Туида 2018

Източник: крепост "Туида"
Ползването на източника е задължително.
  

На 20 и 21 октомври 2018 г. ще се проведе Четвърти средновековен събор "Помни славата" по случай празника на град Сливен – Димитровден, в духа на старата българска военна традиция - Есенният сбор на войските, който българите са провеждали в деня на змеебореца и великомъченик Димитър Мироточиви (Солунски). Съборът се организира съвместно от Община Сливен и екипът на крепост "Туида".
 
 



По време на събитието, на територията на крепост "Туида", участници от цялата страна ще пресъздадат живота и военното дело на обществата населявали укреплението в периода от късната античност до Второ българско царство.

Посетителите ще могат да добият представа за бита, традициите, културата, обичаите, военното дело и дори и игрите на предците ни.

Отново в Сливен ще има възможност да се наблюдават впечатляващи демонстрации от гърба на коня, битки между тежко бронирани войни, стрелба с лък и много други.













Официалното откриване на събитието ще бъде в 11.00 часа.
Вход СВОБОДЕН!!!!
ПРОГРАМА
20 ОКТОМВРИ 2018 г. - СЪБОТА
 
09:00 часа   Отваряне на обекта за посетители
11:00 часа   Официално откриване на събитието
11:15-11:30 часа   Представяне на участниците
12:00-13:30 часа   Демонстрации по средновековни военни изкуства
  Бойни умения от кон – стрелба с лък от кон, джигитовка и боравене с оръжия от гърба на коня (сабя, бойна брадва, меч, бич и копие)
  Традиционна стрелба с лък – демонстрации на отделните групи и представяне на групова, бърза стрелба от земя
  Средновековна битка – представяне на средновековните бойни техники и строй на армиите; битка на средновековната армия
  Представяне на древни ритуали от античността, пазар на роби
13:00-14:00 часа   Представяне на средновековните лагери на участниците, музей на открито, живата история – реконструкции на походни шатри, номадска юрта, облекло, въоръжение и средновековен бит и занаяти (Обедна почивка за участниците)
13:30-14:00 часа   Ритуал към Юпитер и представяне на играта "Харпаструм" – представят група COHORS II LUCENSIUM, към НАР Кабиле, Ямбол
14:00-14:30 часа   Представяне на керамиката през вековете
14:30-15:30 часа   Открити уроци и училище за млади воини – обучение на младежи и деца в стрелба с лък, боравене с копие, щит и сабя – разкази за средновековната войска
15:30-16:30 часа   Средновековни игри и забавления за малки и големи
16:00-17:30 часа   Представяне на средновековните лагери на участниците, музей на открито, жива история – реконструкции на походни шатри, номадска юрта, облекло, въоръжение и средновековен бит и занаяти
18:00 часа   Край на програмата за деня
21 ОКТОМВРИ 2018 Г. – НЕДЕЛЯ
 
09:00 часа   Отворен вход за публиката – музей на открито, жива история, разглеждане на средновековните лагери на участниците, занаятчийските работилници и щандове, стрелба с лък, игри и др.
10:00 часа   Открити уроци по средновековни военни изкуства за гостите на събора и школа за млади воини – средновековни игри и забавления;.
11:00 часа   Представяне на керамиката през вековете
11:30 часа   Средновековните армии, демонстрация на средновековни бойни практики, деули и сблъсъци
12:30 часа   Закриване на събора
  СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "ПОМНИ СЛАВАТА"  
   
ТРЕТИ СРЕДНОВЕКОВЕН СЪБОР "ПОМНИ СЛАВАТА" - ТУИДА 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   



<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени