6.07.2023  ИЗЛОЖБА "СЦЕНОГРАФИЯТА – СБЪДНАТА МЕЧТА И ДОСТОЕН ПЪТ"
90 години от рождението на Евгени Вълев и доц. Николай Николов

     
   
Източник: ХГ "Димитър Добрович".
Позоваването на източника е задължително
  

Откриване: 6 юли 2023 г, 18 часа, зала "Сирак Скитник" 

Изложбата е посветена на творческия принос на двамата автори, родени в Сливен, останали завинаги приятели и съмишленици.

Идеята за реализацията на изложбата е провокирана от възможността не просто да бъде представено едно доказателство за време и достижения, свързани с характерни особености за конкретно визиран период. Изложбата е замислена по-скоро като припомняне на тяхното наследство, което да генерира въпроси, независимо от предполагаемия ограничен брой категорични отговори. Загадките допринасят за последващ интерес.

Тяхната творческа мотивация е интересът към познанието, породил се още от ранните младежки години в Сливенската мъжка гимназия. Гимназията, която, откакто съществува, дава както на всички ученици, така и на Николов и на Вълев безценната стабилната основа за бъдещо развитие. Точно тогава и за двамата започва очертаването на обхвата на очакваната реализация чрез придобиване на научни познания, ценни технически умения в една нова за тях област, каквато е сценографията, и не на последно място обща култура.

В галерийното пространство на Изложбена зала "Сирак Скитник” може да бъде проследена част от достойно извървения път от Николай Николов и Евгени Вълев. Изложбата включва творби от различни периоди на творчеството им благодарение на добрата воля на съпругата Евгения Николова и на личната колекция на семейство Вълеви и наследници.

В продължение на над 34 години творчеството на Евгени Вълев е тясно свързано със сцената на Сливенския драматичен театър, където той създава едни от най-незабравимите сценични оформления, останали завинаги като ценен документ в историята на българския драматичен театър. Не по-малко значими са неговите творчески експерименти като живописец, майстор на съвременната графична рисунка, графичен дизайнер, илюстратор и стенописец, възвърнал възрожденския дух на сливенската къща с незабравимите алафранги. Някои от алафрангите, за съжаление, са безвъзвратно унищожени. Евгени Вълев е участник в прочутата алпийска експедиция в Килимаджаро през 1969 година. Автор е на настоящия герб на Сливен.

Николай Николов не се завръща в Сливен, но започва активна творческа дейност като сценограф на сцените на драматичните театри в Дупница, Силистра, Враца, както и в Разград, Пловдив, Сливен, Кюстендил, Стара Загора, Плевен, Видин, Габрово, София, Москва и др. Инициатор е, съосновател на групата на художниците в Силистра и пръв председател на дружеството. От 1964-1969 г. е завеждащ секция "Сценография” в Съюз на българските артисти. Доцент по сценография в Националната художествена академия в София от 1969 – 1993 г. и един от най-успешните преподаватели по сценография. През 1995 създава и ръководи катедра "Изобразителни изкуства” и специалност "Сценография" в АМТИИ "Професор Асен Диамандиев”, Пловдив.

Творческият му принос, който може да бъде проследен в действие, е присъствието му като костюмограф в историческите филмови продукции, останали завинаги в златния фонд на българското национално кино. Това са драмите "Цар Иван Шишман” (1969), "Юлия Вревская” (1978), "Борис I” (1985) и "Време разделно” (1988) Николов е художник-постановчик и костюмограф в редица предавания за деца, във фолклорни концертни предавания, в телевизионни състезания, в документални филми портрети за известни български оперни изпълнители.

Автор е и на монументално-декоративна керамична пластика и витраж в хотел "Шато Алпиа” в Сливен.

Евгени Вълев и Николай Николов принадлежат към онова поколение, което навлиза в културния живот на страната в края на 50-те години на миналия век и което променя основно духовния изказ в националната ни култура. Предлага преосмисляне чрез един нов модерен прочит на българската история, традиции и национална идентичност, без да ги превръща в ерзац и безсъдържателна амбиция за оригиналното присъствие.














 
Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 Галерия "НОВА"   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени