12.10.2022  Експозиция 144-годишната история на община Сливен
представена от библиотека "Зора" и агенция "Архиви"
  

12 октомври, фоайето на зала "Май"
  

144-годишната история на общината в Сливен бе представена от библиотека "Зора" и Държавна агенция "Архиви" - Сливен с ценни документи, съхранявани във фондовете на двете институции. Експозицията, подредена във фоайето на зала "Май", бе открита от кмета Стефан Радев на 12 октомври, Деня на българската община.  
 
"За Сливенската община може да бъде казано много. Нейната предистория започва още преди Освобождението със създаването на църковната община", отбеляза Радев. "Днес нашата община е най-голямата по територия в страната и се надявам да я правим още по-привлекателна за младите хора, да я превръщаме във все по-добро място за живеене", каза още кметът.  
 
Основната част от показаните документи – протоколни книги и журнали от заседанията на градския съвет, отчети, ведомости със заплати, различни доклади, публицистични и други издания, снимков материал, обхващат периода от 1878 до средата на 20 век. Могат да се видят указът на княз Фердинанд, с който през 1897 г. Сливен получава Минералните бани за вечни времена; материали за изграждането на водопровода през 1907 г.; взети решения от градския съвет, свързани с назначенията на общинския бирник, пожарната команда, горските пъдари; с развитието на града; със социалната подкрепа за най-бедното население и др.  
 
На откриването директорът на библиотека "Зора" Мариета Главчовска привлече вниманието с интересно експозе за най-важните моменти от историята на общината през изминалите години /то ще бъде поместено в блога на библиотеката/.  
 
Гости на изложбата бяха още председателят на общинския съвет Димитър Митев, зам. кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков. Организаторите в лицето на ръководството на читалище "Зора 1860" и на Държавния архив посрещнаха още директори и представители на културни институции, общински служители, читалищни дейци, журналисти.

 
ДИМИТРОВДЕН, ПРАЗНИК НА СЛИВЕН   


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 КОНЦЕРТИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  ИнфоТуризъм Сливен,  Всички права запазени