6.09.2022  137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия

 
Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  
  

11.00. часа, Пл. "Хаджи Димитър"
  

С церемония по издигане на националното знаме на Република България, в Сливен бяха отбелязани 137 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. След това на централния градски площад "Хаджи Димитър" бе отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване на българския народ. Пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци цветя от името на кмета Стефан Радев поднесе зам.-кметът Камен Костов. В ритуала се включиха още, председателят на Общински съвет Сливен Димитър Митев и общински съветници, началникът на Гарнизон-Сливен полк. Любомир Вачев, Регионален исторически музей–Сливен, учебните заведения от Сливен, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, политически партии, организации, граждани.

В официалната си фейсбук страница кметът Стефан Радев посочва, че Съединението е повратен момент в българската история. "На този ден преди 137 години България непоколебимо заявява своето присъствие на европейската карта и започва отново да кове съдбата си за векове напред. Тя показва на света, че може да отстоява своята свобода и обединение и поема съдбата си в свои ръце. Сливенският градоначалник подчертава, че актът на Съединението показва, че силата на българите е в единството.

"Урок, който не само трябва да помним, но и да отстояваме, защото българската целокупност, идентичност и съзнание, трябва да бъдат над всичко! Да живее България! Честит празник!", добавя в заключение Стефан Радев.

Организатори на днешната церемония са Община Сливен и Център за подготовка на специалисти.

Тя бе съпътствана от празничен концерт на Младежки танцов ансамбъл "Браво" при Народно читалище "Хаджи Димитър – 1937" – Сливен и Детски фолклорен ансамбъл "Българче" при Основно училище "Христо Ботев" и Народно читалище "Хаджи Димитър – 1937" – Сливен.
  Още снимки от събитието на нашата страница във Facebook:

 
6.09.2022  Празничен концерт

Празничен концерт на Младежки танцов ансамбъл "Браво" при Народно читалище "Хаджи Димитър – 1937" – Сливен и Детски фолклорен ансамбъл "Българче" при Основно училище "Христо Ботев" и Народно читалище "Хаджи Димитър – 1937" – Сливен.
  Още снимки от концерта на нашата страница във Facebook:



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени