14.04.2022  Изложбата Изкуството на 90-те години
във фонда на ХГ "Жорж Папазов" – Ямбол

 

Източник: ХГ "Димитър Добрович". Позоваването на източника е задължително  

Откриване: 18  май 2022 г., зала "Сирак Скитник"  

На 18 май 2022 г. в зала "Сирак Скитник", Сливен ,беше открита изложба "Изкуството на 90-те години във фонда на ХГ "Жорж Папазов" – Ямбол". Изложбата е съвместна инициатива между Художествена галерия "Жорж Папазов" – Ямбол и Художествена галерия "Димитър Добрович" – Сливен, които активно си съдействат през годините.

Тя представя 80 избрани живописни и графични творби, които се съхраняват в Ямболската галерия и са част от наследството на 90-те години – един период, в който изкуството ни успява постепенно да се отърси от партийните директиви на предходните десетилетия и да заживее самостоятелен живот без ограничения и цензура.

Големите програмни платна отстъпват място на по-интимни и философско ориентирани творби. Голямоформатните произведения не са изцяло забравени, но вече съдържанието им и пластичната моделировка се променят. Темите са насочени към различни социални проблеми или към лични съзерцания на авторите. Някои творци се обръщат към митовете и легендите и към народния фолклор, откъдето черпят вдъхновение за своите композиции. Пренебрегвани през предходното половин столетие жанрове и стилистични подходи, отново намират място в изложбите.

Доколко промяната настъпва по-бързо или по-плавно зависи от индивидуалните подходи на отделните автори и на тяхната необходимост от промяна в собствения стил. Има творци, които отприщват творческите си търсения веднага и такива, които постепенно променят личния си подход.

Изложбата представя основно автори от региона, както и няколко творци от страната. Творбите са придобити основно чрез откупки от общите изложби, които са правени обикновено в края на годината и са представлявали своеобразен калейдоскоп за творческите търсения на авторите за изминалата година. Някои от картините са дарения. Такива дарения стават честа практика, особено в края на периода, тъй като възможностите на галериите за осъществяване на откупки рязко се влошава. Това е особено видно и през първото десетилетие на новия век.

Изложбата има представителен характер и не цели пълнота и изчерпване на темата, а по-скоро е напомняне, чрез поглед назад, за първите свободни години, в които българските художници можеха да изразят себе си и да покажат творческите си търсения.

Изложбата ще продължи до края на месец юни.







Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 ЗАЛА "СИРАК СКИТНИК"   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени