18.02.2022  Сливен отбеляза 149 години от гибелта на Апостола

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

17.00 часа, пл. "Васил Левски"  

С ритуал по поднасяне на цветя пред паметника на Васил Иванов Кунчев – Левски, в Сливен бяха отбелязани 149 години от гибелта му.

От името на кмета на община Сливен Стефан Радев зам.-кметът Пепа Чиликова благодари на всички присъстващи на едноименния площад, дошли да почетат паметта на Дякона, посветил живота си на идеала за свободна и целокупна България.

"Непримиримият Васил Иванов Кунчев не доживява да види Отечеството си свободно, но той пося семената на Свободата и завеща делата ни винаги да са за благоденствието на България! Нека сведем глава в знак на почит пред великото му дело! Дълбок поклон пред подвига на Апостола!", заяви Пепа Чиликова. От името на кмета Стефан Радев тя поднесе цветя пред паметника на Левски.

Поетичен рецитал за Дякона изпълниха ученици от Начално училище "Васил Левски" в Сливен.

Венци и цветя на признателност поднесоха още председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев и общински съветници, областният управител Веселин Вълчев, от името на народни представители от Сливенски избирателен район, директори и представители на институциите в града. Цветя поднесоха Общински комитет "Васил Левски", училища, военно-патриотични съюзи, граждански сдружения, политически партии, организации, граждани.

По-рано представители на Община Сливен поднесоха цветя на морената с релефа на Апостола пред храм "Св. Цар Борис Първи Покръстител", както и на паметника на войводата Панайот Хитов, в чиято чета Васил Левски е бил знаменосец. От ППМГ "Добри Чинтулов" поднесоха цветя на плочата, изградена в памет на Михаил Икономов, Михаил Греков, Сава Геренов, Атанас Узунов и Пенчо Черковски – учители в класното училище и участници в комитетите, създадени от Васил Левски, както и на плочите и паметниците на неговите сподвижници в града – Георги Икономов, Сава Райнов, Нено Господинов – Брадата, Таньо войвода и др.

  Още снимки от събитието в албума на Инфо Туризъм във Facebook:     
    



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени