23.11.2021 97 години от откриването на паметника на Шести артилерийски полк

 
Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

На 23 ноември се навършват 97 години от откриването на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен.

След поражението и подписания Ньойски договор (1919 г.), войниците и офицерите от Шести артилерийски полк се завръщат от фронта в пълна мизерия. Не "благодарните потомци", а те – оцелелите, болните, осакатените, вземат решение да отдадат чест на другарите си – "На тези, които завинаги останаха по бойните полета".

В началото на 1923 г. командирът Стефан Сотиров издава заповед и назначава комитет, който да събере дарения за построяването на паметника за "загиналите светци в името на Отечеството и за утеха на вдовиците и сираците им. 232-ма обикновени войници, въпреки недоимъка си, даряват по 100 лева и така започва неговата история.

На днешната дата – 23 ноември 1924 г., паметникът на славния Шести артилерийски полк е открит. Изработен е от архитект Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов от бетон, чакъл и врачански камък. Композицията е внушителна, около 7,5 метра. Върху постамент и колона се е изправил артилерист с насочена към Одрин ръка. До него е планинско оръдие "Шкода", с пречупена ос и разбито дясно колело – символ на покрусата на народа. Върху паметника са изписани имената на близо 380 загинали командири и войници от полка. В тези исторически събития тяхната човешка саможертва е пример за възпитание на младите хора в дух на родолюбие и патриотизъм.

Във връзка с породения риск от саморазрушение, Община Сливен предприе спешни мерки за възстановяване на паметника. Миналата година приключи най-неотложният етап – отливането на реплика на фигуралната композиция на паметника. Бетоновата фигура беше демонтирана и съхранена в РИМ "Д-р Симеон Табаков", а на нейно място беше монтирана излятата от месинг. "Благодарим на дарителите, с чиято финансова подкрепа възстановителните дейности бяха обезпечени. С набраните средства от дарителската сметка за паметника, множеството благотворителни инициативи, заделените средства от бюджета на Общината и материалната подкрепа за отливката на Министерството на отбраната, успяхме да приключим първия етап от реставрацията", коментира кметът Стефан Радев. По думите му предстоят още възстановителни дейности и оформяне на архитектурно-художествената среда около паметника.

Желаещите да се включат в благотворителната кампания, могат да го направят на посочената дарителска сметка.
Общинска банка АД – Сливен / BG03SOMB91308428713744 / BIC SOMBBSF



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 СЪБИТИЯ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени