9.11.2021  Изложба "130 години от рождението на Марко Дограмаджиев"

 
Източник: Художествена галерия "Димитър Добрович".
Позоваването на източника е задължително
  .

 
От 9 ноември 2021 г., в къща "Миркович"   може да бъде разгледана изложба посветена на 130 години от рождението на художника Марко Дограмаджиев.

Поради влошената епидемиологична обстановка в страната, изложбата не е придружена от официално откриване.

Роден през 1891 г. в гр .Сливен.
Завършил гимназия в родния си град, Марко Дограмаджиев е от поколението сливенски художници – Стефан Егаров, Генчо Гиндев, Георги Хаджидимитров, Стефан Петров, получили художествено образование в Държавното рисувално училище. Завършва курса по живопис през 1915 г.

Спечелвайки конкурс за едногодишна специализация през 1924 г. заминава за Париж, където се докосва до шедьоврите на старото изкуство, учи в школата на известния художник Пол Шаба и се запознава с новите артистични търсения.

Марко Дограмаджиев учителства в родния си град тридесет и четири години. Участва във всички колективни изложби на Сливенските художници като показва в тях предимно тематични картини и портрети. Подрежда две самостоятелни изложби в Сливен и по една в Ямбол и Бургас.

Умира през 1968 г. в Сливен. Той е сред личностите на този град, оставили една висока мярка за изкуство и човечност.


Събраните в Сливенската художествена галерия 50 живописни творби представляват интерес за художници, критици, ученици, както и за всички ценители на изкуството. Част от тях са изложени в къща "Миркович".

От 9 ноември, вторник, достъпът до обектите на Художествена галерия "Димитър Добрович" - Сливен ще се осъществява с представяне на зелен сертификат ( вкл. сертификат за завършена ваксинация, сертификат за преболедуван Ковид 19 или срещу представяне на PCR тест до 72 часа, както и с бърз антигенен тест до 48 часа ).  









Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 КЪЩА "ДР. МИРКОВИЧ"   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени