18.06.2021  Сливен отбеляза 184 години от рождението на Васил Левски и 153 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в Сливен бяха отбелязани 184 години от рождението на Апостола.

Сред гостите и жители на града на едноименния площад кметът Стефан Радев подчерта, че името на Левски е символ не само на безгранична любов към Родината, готовност за саможертва и непобедимост на българския дух, но и на неизмеримия морал.

"Затова и неговото име ще живее вечно, оставяйки ни голям завет – как да живеем свободата, която имаме днес. За нас е чест, гордост и морално задължение, споменавайки името му, да се обърнем към идните поколения с надеждата за вечно съхранение на идеите на безсмъртния Апостол на свободата. Скъпи съграждани, нека бъдем достойни негови последователи. Нека бъдем добри българи! Поклон пред паметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски!", заяви сливенският градоначалник, който заедно с председателя на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници поднесоха венци пред бюст-паметника на Апостола.

Цветя на признателност поднесоха още представители на институциите в града, културни институти, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, учебните заведения от Сливен, граждани. Рецитал за Васил Левски представиха Театрална студия "Хвърчащите хора" при Военен клуб – Сливен, с ръководител Вяра Начева.

В Сливен по-рано днес бяха отбелязани и 153 години от смъртта на войводата Хаджи Димитър и разбиването на водената от него чета. Гост в къщата-музей, носеща името на сливенския войвода бе президентът на Република България Румен Радев, който днес бе на посещение в града под Сините камъни. Заедно с кмета на община Сливен Стефан Радев държавният глава поднесе цветя пред бюст-паметника на майката на войводата – хаджи Маринка Асенова. Цветя поднесоха още областните управители на областите Сливен и Ямбол, председателят на Общински съвет-Сливен и директорът на Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков".

Организатор на проявите е Община Сливен, съвместно с Център за подготовка на специалисти и Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков".

  Още снимки от събитието в албума на Инфо Туризъм във Facebook:     
    



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени