10.05.2021  Сливен отбелязва 181 години от рождението на Хаджи Димитър

Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

С почетен караул от Сливенския гарнизон започна днес ритуалът за отбелязване на 181 години от рождението на Хаджи Димитър. Церемонията се състоя на централния градски площад, носещ неговото име.

В словото си за живота и делото на именития войвода и един от символите на Сливен, кметът Стефан Радев изтъкна значимата му роля в национално-освободителната борба на България.

"Загинал твърде млад, едва на 28 години, той успява да извърви пътя на буен младеж от квартал "Клуцохор", през хайдутин, знаменосец в четата на Панайот Хитов, превръщайки се в един от най-ярките примери за патриотизъм и родолюбие", заяви кметът Стефан Радев. Той подчерта, че и до днес името на героя се произнася с гордост от всеки, който се нарича българин и ще бъде запечатано завинаги в националната памет.

"Неслучайно, на него са посветени едни от най-красивите стихове в българската литература, признателните поколения издигат този величествен паметник като символ на преклонение пред подвига му. Наш дълг е да предаваме на идните поколения спомена за неговото дело. Поклон пред паметта на героя!", заяви още Стефан Радев. Той заедно с областния управител Чавдар Божурски, председателя на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, директора на ОД на МВР-Сливен ст. комисар Димитър Величков и началника на РУ-Сливен Милена Чолакова, поднесоха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Венци и цветя поднесоха от името на началника на Сливенския гарнизон полк. Любомир Вачев и министъра на земеделието, храните и горите в оставка Десислава Танева, Регионален исторически музей – Сливен, Народно читалище "Хаджи Димитър – 1937", военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, училища, организации, граждани.

За гостите на общоградската церемония прозвуча стихотворението "Хаджи Димитър", в изпълнение на Невена Ичеренска от МТА "Браво".

Организатори на честването на годишнината са Община Сливен и Гарнизон-Сливен.

Още снимки от мероприятието на страницата на Инфо Туризъм Сливен във Facebook:     



Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени