22-25 септември 2020  XXII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2020 

 

25.09.2020  Концерт по сучай закриването на фестивала

12:00 – 13:00 часа, Драматичен театър "Ст. Киров"  


25.09.2020  Концерт по сучай закриването на фестивала

12:00 – 13:00 часа, Драматичен театър "Ст. Киров"  


25.09.2020  Представление "Тримата братя и златната ябълка"

11:30 – 11:30 часа, Открита сцена, бул. "Цар Освободител" № 1  


24.09.2020  "Приказно пътешествие с DANON"

13:00 - 14:00 часа Открита сцена, бул. "Цар Освободител" № 1  
представление на ДКТ "Константин Величков" - гр. Пазарджик


24.09.2020  "Повече от магия" – представление на Театър "Трио"

11:30 - 12:30 часа, Открита сцена, бул. "Цар Освободител" № 1  


23.09.2020  Тържествен концерт

17:00 часа Драматичен театър "Ст. Киров"  
Тържествен концерт, посветен на 65-годишнината от създаването на РБ "Сава Доброплодни" - Сливен.


23.09.2020  Спектакъл "Имало едно време..."

11:30 – 12:30 часа, открита сцена бул. "Цар Освободител" №1  
Спектакъл с участието на Театрална къща "Мариета и Марионета"


23.09.2020  Изложба – илюстрации на проф. Виктор Паунов
 
Художествена галерия "Димитър Добрович" / "Узунова къща"  Изложба – илюстрации на Виктор Паунов - носител на Националната награда "Константин Константинов", категория "Илюстратор" за 2019 г.


23.09.2020  Изложба - илюстрации "Фантазия" на Борис Стоилов и Ясен Стоилов

Откриване: 23.09.2020, 13.30 часа, пред галерия "Май"  
         

23.09.2020  Откриване на XXII Национален фестивал на детската книга

10:00 часа, Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
Фестивалът беше открит с концерт-спектакъл на 23 септември от 10.00 часа в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър "Стефан Киров" – гр. Сливен.

Национален фестивал на детската книга
от 23 до 25 септември 2020 г.
 


Източник: РБ "Сава Доброплодни".
Позоваването на източника е задължително.
  


Двадесет и второто издание на традиционно провеждания през месец май Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2020, организиран от Регионална библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен в партньорство с Министерството на културата, Община - Сливен, Областна администрация - Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина, най-големите детски издателства и др. се проведе от 23 до 25 септември 2020 г.

Единственият форум в България посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене тази година премина под патронажа на министъра на културата г-н Боил Банов. Председател на Организационния комитет на фестивала е кметът на община Сливен – Стефан Радев. Събитието тази година апремина в различен формат, с повече прояви на открито и при строго спазване на въведените противоепидемични мерки.

Вече 22 години Фестивалът реализира много успешно няколко основни цели – популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници, активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпространителите на детски книги, предизвиква дебат и влияе на издателските политики, налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето, чрез многобройни конкурси и пленери вдъхновява децата към творчество, а Националната награда "Константин Константинов" вече 17 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца.

   
   
   
Днес Националният фестивал на детската книга е културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина.

Концепцията и основните цели на фестивала, въпреки нетипичните условия за провеждане и многото ограничения, ще бъдат успешно реализирани и тази година чрез включване в програмата на различни прояви представени с нови форми.

Фестивалът беше открит с концерт-спектакъл на 23 септември от 10.00ч. в празнично украсеното фоайе на Драматичен театър "Стефан Киров" – гр. Сливен. Водещ на концерта беше Драгомир Драганов, който си партнираше с актьора Вангел Апостолов, в ролята на най-обичания от децата ловец на приключения Барон фон Мюнхаузен. В концерта със свои изпълнения се включиха и малките, но много талантливи певци Доминик Иванов (7г.), Елица Ненова (12г.), Симона Костова (12г.) и Даяна Федиева (12г.), децата от детска вокална група "Славейче"– гр.Сливен и балерините от балет "Барби" – гр.Сливен. Официалният старт на фестивала беше даден от г-н Стефан Радев.

В програмата на тазгодишното издание на фестивала бяха включени много и разнообразни прояви: премиери на най-новите книги на Марин Трошанов, Красимир Машев, Димана Йорданова, Елена Павлова, Радостина Николова, Иван Раденков, Лили Спасова и Милен Хальов; представяне на издателския проект "Как се прави книга–едно издателско приключение" на издателство "Фют" и гостуването на издателствата "Жанет 45", "Кибея", "Таралеж" в най-големите сливенски училища с представяне най-новите им издания за деца; премиера на книгата "Младият англичанин" разказана с илюстрациите на Борис Стоилов /Съвместен проект на Фирма ADCOM, ИК "Таралеж" и Печатница "Симолини, 94" ООД/; Връчване на Националната награда "Константин Константинов" - за принос в детското книгоиздаване за 2020г.; Откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация"Из приказния свят на Валери Петров", посветен на 100г. от рождението на писателя; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс "Неразказани истории на един ловец на приключения" и IX-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; художествени изложби; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

В рамките на програмата на фестивала беше отбелязана и 65 – годишнината от създаването на Регионална библиотека "Сава Доброплодни, което включи откриване на документална изложба "Следи във времето - 65 години Регионална библиотека "Сава Доброплодни" и изложба – рисунки от конкурса "Библиотеката – моят остров на съкровищата", кръгла маса на тема: "Следи във времето - 65 години РБ "Сава Доброплодни" и премиера на сборника "Библиотеката в моя живот". Честването завърши с тържествен концерт на 23 септември 2020 г. в голямата зала на Драматичен театър "Ст. Киров" с участието на оперните певци Иван Момиров, Даниела Дякова, Марк Фаулър и Симона Кодева, вокално трио "Хипнотик" и лаурети на национални и международни конкурси от клуб за спорни танци "Туида".

Важен момент в програмата на фестивала беше провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: "Времена, пространства и герои в съвременната детска литература". Целта на форума е чрез анализ на конкретни произведения от съвременната детска литература да се представи многовалентността на пространството и времето, тяхната различна интерпретация, така че да се въздейства на въображението и креативността на детето, и как се насърчава детето читател да излезе извън концептуализацията на пространството и времето като статично, да се разгледа и преходът между пространствата и времето разчетен през кода на фантастичното и магичното или през достиженията на технологиите, както и да се анализират характеристиките на новия главен литературен герой. Бяха представени 17 доклада на участници от България, Сърбия, Унгария, Чехия, Хърватска, Босна и Херцеговина, Гърция, които вече са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 
За пръв път тази година, поради ограниченията породени от увеличаване на заболеваемостта от коронавирус в част от страните, от които има участници във форума и невъзможността те да пътуват до България, той премина в две сесии: първата - присъствена, в която докладите бяха представени от присъстващите участници, във втората сесия чрез видео-конферентна връзка бяхс представени останалите 8 доклада.

И тази година, акцент в програмата на фестивала бяха тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Бяха представени няколко изложби. В галерия "Сирак Скитник" е експонирана уникална изложба – илюстрации от Международен студентски конкурс "Из приказния свят на Валери Петров", посветен на 100г. от рождението на писателя, организиран от Фестивала с подкрепата на преподаватели от НХА-София, включваща над 80 творби на студенти от художествените академии в 5 държави.

В галерия "Май" ще беше представена изложба – илюстрации "Фантазия" на две поколения илюстратори - Борис Стоилов и Ясен Стоилов.

В ХГ "Димитър Добрович" беше открита изложба – илюстрации на проф. Виктор Паунов – носител на Националната награда "Константин Константинов", категория "Илюстратор" за 2019г.

Нов момент в програмата на фестивала беше превръщането на централния площад и ларгото на града в улица на приказките.

В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен се проведоха няколко представления, които срещнаха деца и възрастни с любимите им приказни герои. Бяха представени спектаклите: "Имало едно време..." – на Театрална къща "Мариета и Марионета"; "Уличен мюзикъл" – на театър "Хамелион"; "Повече от магия" на Театър "Трио", детското шоу "Приказно пътешествие с DANON" и спектакълът "Тримата братя и златната ябълка" на ДКТ "Константин Величков" - гр.

И 22-то издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, беше домакин и на специално обособено място за илюстратори, превръщайки го в пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и майсторски класове, ще се представят иновациите свързващи печатния свят с дигиталната вселена. Във втория ден на фестивала, 24 септември, в компютърната зала на РБ "Сава Доброплодни" се състоя майсторски клас "В света на илюстрацията и комикса с новите технологии".

Със съдействието на фирма ADCOM в майсторския клас бяха използвани таблети на Wacom. Участниците в събитието, студенти от НХА имаха възможност да работят с тях, под ръководството на художниците Петър Станимиров, Борис Стоилов и проф.Виктор Паунов, които презентираха на живо професионална работа на таблета, позволяващ на потребителя да рисува върху лист хартия, но същевременно, да използва всичките предимства на графична програма.

В дефилето с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, се включиха актьорите от "Fireter - театър на огъня и сенките", театър "Мариета и Марионета" и над 350 ученици от различни сливенски училища, както и деца-гости на фестивала. Специално жури определи носителите на наградите за най-оригинален карнавален костюм.

На 24 септември, в ДТ "Ст. Киров", се състоя и тържествен концерт- спектакъл със специалното участие на актрисата Алекс Сърчаджиева и млади актьори, музиканти, певци и танцьори от градовете Бургас, Сливен и Пловдив. На концерта беше връчена и Националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване за 2020г., в четири категории – за цялостен принос, за автор, за издателство и за илюстратор. За втори път беше връчена и награда на детското жури в категория "автор".

На 25 септември, в централното фоайе на Драматичен театър "Стефан Киров" се проведе официална церемония по награждаването на участниците в Националния литературен конкурс "Неразказани истории на един ловец на приключения" и IX Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои и концерт. В конкурсите, които се проведоха в условията на пандемия, се включиха нас 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала Всички прояви включени в програмата на фестивала бяха безплатни за посетителите. За децата - участници в различните прояви бяха осигурени много сувенири и книги.

И тази година, съобразявайки се със строгите противоепидемични мерки, организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека "Сава Доброплодни" - Сливен и техните партньори се постараха да превърнат в незабравим празник срещата на децата с най-добрите нови постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и дадат сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез магията на песента и танца отправиха своите първи послания на творци.
 
  ПРОГРАМА на XXII Национален фестивал на детската книга    
   23 септември / сряда /
  10:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
  Откриване на XXII Национален фестивал на детската книга.
    11:30 – 12:30 часа
Oткрита сцена бул. "Цар Освободител" №1  
    "Имало едно време..." – спектакъл с участието на Театрална къща "Мариета и Марионета".
    11:00 – 12:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе  
    Приключения с Робота Чапек – представяне на трилогията. "Роботът Чапек на планетата с трите слънца", "Роботът Чапек и шпионската мисия на Пфуи сянката" и "Роботът Чапек и сърдитото лигаво чудовище" на Марин Трошанов и Петър Станимиров.
    11:30 – 13:00 часа
XI СОУ "К.Константинов"  
    "Как се прави книга – едно издателско приключение" – проект на ИК "ФЮТ".Със специалното участие на Лидия Сгурова и Роза Тодорова.
    12:00 – 13:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе
    Представяне на кн. "Вятърче на море" на Красимир Машев.
    12:30 часа
Зала "Сирак Скитник", бул. "Цар Симеон" No 2
    Откриване на изложба - илюстрации от Mеждународен студентски конкурс "Из приказния свят на Валери Петров", посветен на 100г. от рождението на писателя и награждаване на отличените участници.
    13:30 – 14:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе
    Премиера на кн. "Ама че работа" на Димана Йорданова.
    13:30 часа
Изложбена зала "Май", бул. "Цар Освободител" № 1
    Откриване на изложба - илюстрации "Фантазия" на Борис Стоилов и Ясен
Стоилов.
    13:30 часа
РБ "Сава Доброплодни", Фоайе
    Откриване на документална изложба "65 години Регионална библиотека "Сава Доброплодни" и изложба – рисунки от конкурса "Библиотеката – моят остров на съкровищата".
    14:30 - 16:00 часа
Зала "Май", бул. "Цар Освободител" № 1
    Кръгла маса на тема: "Следи във времето – 65 години РБ "Сава Доброплодни" и премиера на сборника "Библиотеката в моя живот".
    14:30 - 15:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе
    Премиера на кн. "Приключение в Долната земя:Коледари срещу хали" на Елена Павлова.
    14:30 - 15:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе
    Премиера на кн. "Приключение в Долната земя:Коледари срещу хали" на Елена Павлова.
    16:00 часа
бул. "Цар Освободител" № 1, Открита сцена
    "Уличен мюзикъл" – представление на театър "Хамелион".
    16:00 часа
ХГ"Димитър Добрович", бул. "Цар Освободител" 13
    Откриване на изложба – илюстрации на проф. Виктор Паунов – носител на Националната награда "Константин Константинов", категория "Илюстратор" за 2019 г.
    17:00 часа
Драматичен театър "Ст. Киров", Голяма зала
    Тържествен концерт, посветен на 65-годишнината от създаването на РБ "Сава Доброплодни"- Сливен.
   24 септември / четвъртък /
    9:00 – 13:00 часа
РБ "Сава Доброплодни", Зала за мероприятия
    Кръгла маса с международно участие на тема: "Времена, пространства и герои в съвременната детска литература".
    9:30 - 10.30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе
    Приказката на Вилхелм Хауф "Младият англичанин" разказана с илюстрациите на Борис Стоилов. Съвместен проект на Фирма ADCOM, ИК "Таралеж" и Печатница "Симолини, 94" ООД.
    10:30 - 12:30 часа
РБ "Сава Доброплодни"
    "В света на илюстрацията и комикса с новите технологии" - майсторски клас за студенти от НХА. Модератори: П.Станимиров, Б. Стоилов, проф.Виктор Паунов. Със съдействието на фирма ADCOM.
    10:00 - 11:0 часа
Драматичен театър "Ст.Киров" Фоайе
    Премиера на кн. "Шантавия до шия" на Радостина Николова.
    11:00 -12:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров" Фоайе
    Премиера на кн. "Вкусът на приключенията" на Иван Раденков.
    11:00 – 13:00 часа
По училища
    Представяне на най-новите детски книги на издателствата "Жанет 45", "Кибеа", "Софтпрес", "Ентусиаст", "Пан", "Мармот", "Таралеж".
    11:00 - 13:00 часа
РБ "Сава Доброплодни"
    "Граматика на фантазията" - майсторски клас по творческо писане.
    11:30 - 12:30 часа
Открита сцена, бул. "Цар Освободител" № 1
    "Повече от магия" – представление на Театър "Трио".
    12:00 - 13:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе
    Премиера на кн. "Уана. Една морска история" на Лили Спасова.
    12:00 - 13:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе
    Премиера на кн. "Уана. Една морска история" на Лили Спасова.
    13:00 - 14:00 часа
Открита сцена, бул. "Цар Освободител" № 1
    "Приказно пътешествие с DANON"
Със специалното участие на актьорите Даниела Тенева и Даниел Русев.
    16:00 часа
бул. "Цар Освободител"
    Карнавално шествие.
Със специалното участие на Театър на огъня и сенките "Fireter".
    17:30 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Голяма зала
    Официална церемония по връчване на Националната награда "Константин Константинов" за принос в детското книгоиздаване за 2020 г.
Тържествен концерт – спектакъл.
   25 септември / петък
    9:00 - 10:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров", Фоайе
    Пресконференция с носителите на Националната награда "Константин Константинов" за 2020г.
    9:30 – 10:30 часа
РБ "Сава Доброплодни"  
    Официална церемония по награждаването на отличените участници в Националния литературен конкурс на тема: "Неразказани истории на един ловец на приключения" и в IX Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои – Сливен, 2020. Концерт.
    11:30 – 11:30 часа
Открита сцена, бул. "Цар Освободител" № 1
    "Тримата братя и златната ябълка" - представление на ДКТ "Константин Величков" - гр. Пазарджик.
    12:00 – 13:00 часа
Драматичен театър "Ст.Киров"
    Концерт.
Закриване на фестивала.
 
XXII НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2019
XX НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2018
XIX НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА ДЕТСКАТА КНИГА - СЛИВЕН 2017


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени