10.09.2020  Изложба на Иван Кънев

Източник: Художествена галерия "Димитър Добрович"
Позоваването на източника е задължително  .

На 10 септември 2020 г. беше представена изложба-живопис на художника Иван Кънев в откритото пространство пред "Узунова къща".

Малцина художници притежават способността на Иван Кънев така непринудено и естествено да изразяват стаената лирика на делника и скритата от деловия поглед интимна природа на даден сюжет или мотив.

Пейзажите на художника като правило са безлюдни. Той има подчертан афинитет към малките градове и селища, към успокоения ландшафт, към такива обекти, покрай които погледът на човек обикновено преминава без да се задържи и дори без да ги забележи. Пред зрителя се разгръща смълчаната и скрита прелест на пустите тесни улички, обрасли тук-там с дървета и зеленина, на уюта и житейската "обживяност" на прихлупените къщи и на малките дворове, които побират в себе си необятни човешки съдби.

В своите портрети, авторът търси да разкрие не толкова вътрешното състояние или сложните конфликти на личността, колкото устойчивите психологически и физиономични характеристики на модела, онова, което го поставя в хармония със света и със себе си.

Творбите на Иван Кънев демонстрират органично единство от фино редуцирана градация на тоналности, от деликатни степенувания на пространствените планове. Като правило картините представляват своеобразна амалгама от съкровена поезия и от вглъбена съзерцателност, която е самата сърцевина на визуалния образ.
  
проф. д. изк. Чавдар Попов  


Иван Кънев е роден през 1935 г. в Нова Загора. През 1963 г. завършва Художествената академия, специалност "Приложна графика" при проф. Александър Поплилов. В периода 1963 – 1968 г. е уредник и завеждащ Художествена галерия "Димитър Добрович" – Сливен. От 1968 г. до 1973 г. е главен хранител в Националната художествена галерия, София. В периода 1973 – 1985 г. работи като специалист в Дирекция "Музеи" на Комитета за култура. Ръководител на Софийска градска художествена галерия (1985 – 1993). Специалист в Управление "Култура" към СО. Твори в областта на живописта. От 1965 г. се включва активно в художествения живот в страната. Реализира редица самостоятелни свои изяви в страната и извън нейните предели (Сирия, Полша, Унгария, Зимбабве, Сърбия).
  Още снимки от откриването на изложбата на страницата на ИнфоТуризъм във Facebook:Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 ХГ "Димитър Добрович"