27.08.2020  "Дни на ромската култура"

Източник: www.sliven.bg.
Позоваването на източника е задължително.
  

На 27 и 28 август Сдружение "Ромска академия за култура и образование", в партньорство с Община Сливен, организира четвъртото издание на фестивала "Дни на ромската култура". В програмата са включени събития, които укрепват развитието на ромската самобитност и културна идентичност.

Празникът ще бъде открит в Драматичен театър "Стефан Киров" на 27 август с изложба на художници и занаятчии от страната.

Събитието ще приключи на 28 август на крепост "Туида" с концерта "Посланици на доброто" с участието на Ансамбъл "Романи чълхъя" (Ромски звезди) с диригент Кольо Бондев, певицата Бони, оркестър "Карандила" и формация "Ромджаз" с ръководител Николай Кирилов.

Община Сливен и Сдружение "Ромска академия за култура и образование" призовават гражданите за спазване на всички противоепидемични мерки.

Събитието е част от Дейност 3 по проект "Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Сливен" с бенефициент Община Сливен, в партньорство със Сдружение "Ромска академия за култура и образование", финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансиран от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
 
Празникът ще бъде открит с изложба, в която участват със свои произведения художници и занаятчии от страната. Сбирката представя не само сливенски творци, редом с тях са нашумелият през последните години БАДУЛЯ – Радослав Димитров, редил картини в десет самостоятелни изложби, възпитаник на Художествената гимназия в София; Георги Стефанов от ломския квартал Младеново, завършил Националната гимназия по приложно изкуство в Троян; академичният Светослав Борисов, отскоро учител в Пловдив. Найден Михалев – най-младият, представител на сливенци, достоен продължител на традицията, установена от Обединен ромски съюз с картини на вуйчо му Петър Пенев.

Редом с ромските художници, свои картини представят Нели Маринова, родена в Сливен, реализирала свои изложби в страната и чужбина. Всички нейни картини са рисувани предимно с пръсти и с креативно съчетание на няколко вида техники. Участвала в индийски телевизионен формат, където изучава богатата индийска култура. Картините, които рисува по време на проекта, й носят световна популярност; Диана Софрониева, която има девет самостоятелни изложби, участия в изложби на СБХ у нас и в чужбина. Дълги години работи с ромски деца, спечелили не една и две международни награди; пловдивчанинът със сливенски корени Александър Захариев, автор на многобройните плакати, посветени на Световния ден на ромите 8 април, на илюстрациите на "Ромски приказки – Романи масаля"; Дора Куршумова с нейните "Вретенарки" – картини на фолклорна тематика.

Венец на празника се очаква да бъде концертът под надслов "Посланици на доброто", в който ще вземат участие Ансамбъл "Романи чълхъя" (Ромски звезди) с диригент Кольо Бондев, звездата Бони, световноизвестният духов оркестър "Карандила" и изгряващата банда "Ромджаз" с ръководител Николай Кирилов.
Очакваме всички наши съмишленици и приятели да дойдат на празника и заедно да се повеселим дружелюбно, по сливенски, да се усмихнем на горещото лято.
Мероприятията са организирани от Ромска академия за култура и образование.
   ПРОГРАМА
 27 август 2020  Изложба "Ромско изкуство и занаяти"    
17.30 часа, ДТ "Стефан Киров"  С участието на художници и занаятчии от страната
 28 август 2020  Концерт "Посланици на доброто"    
19.30 часа, Крепост "Туида"  С участието на ансамбъл "Романи чълхъя", Бони, оркестър "Карандила", формация "Ромджаз"

"Дни на ромската култура 2017"


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ПРАЗНИЦИ И ФЕСТИВАЛИ   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени