11.06.2020  ХГ "Димитър Добрович" - Сливен отбелязва 55 години от създаването си

 
Източник: Художествена галерия "Димитър Добрович".
Позоваването на източника е задължително
  .

Тази година Художествената галерия на град Сливен отбелязва 55 години от своето създаване като самостоятелен културен институт. Годишнината културната институция ще отбележи с две изложби, посветени на нейната история и значимост за развитието на културния живот както в града, така и в региона, в рамките на периода 60-те години на XX – първите две десетилетия на XXI век.


 
































В обект "Узунова къща" е отворена за посетители експозицията "Художници – галеристи", представяща творчеството на редица служители (бивши и настоящи) на Сливенската художествена галерия. Сред авторите на селектираните живописни, графични и скулптурни произведения са Красимир Карабаджаков, Атанас Парушев, Красимир Добрев, Иван Кънев, Велин Динев, Минчо Панайотов, Калчо Коралски, Ивелин Широв, Светослав Милев, Алексей Панджаров, Адриан Аврамов, Денислав Миевски и др. Включените автори, освен значителен принос за развитието на културната институция, имат заслужен принос и в оформяне облика на художествената сцена в града, а и не само.

И докато в "Узунова къща" подредената временна изложба отделя заслужено внимание на творците, работели в културната институция през годините, то в къща "Миркович" подредената експозиция "Малък формат", акцентира върху значимостта на едноименната обща художествена изложба, провеждана през 70-те и 80-те години в зала "Сирак Скитник", за обогатяването на колекцията, притежавана от институцията, и развитието на художествената сцена в града. .

Така че всичко това не е просто изложба. Това е един много красив разказ. Можеш да висиш в галерията с часове, да се връщаш тук отново и отново и да четеш тази необикновена ръкотворна приказка за живота на талантливия художник и мой сънародник и приятел Александър Телалим. Аз продължавам да я чета... Каня ви и вас.


Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития
 ИЗЛОЖБИ  
 ХГ "Димитър Добрович"   


<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени